EV, PHEV in dizel

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
Zadnjič smo se AMjevci sestavili skupaj z ANdyjem in vendarle naredili eno primerjavo med EV, PHEV in dizlom.
Da je EV (in hibrid) najboljši v mestu, je jasno, in da je za vožnjo v Hamburg (recimo) boljši TDI, je tudi jasno. Pa smo sprobali eno vmesno, za SLO razmere znosno varianto.
Več trenutno niti ne morem napisat, bo pa članek dokaj kmalu v reviji in video na AMjevem wwwju ...

S temi smo se peljali na sestanek (no ja, v resnici na pico):

Filanje na pol poti malo traja ...

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
Če hočeš, lahko. Se mi je pač zdelo, da glede na debate v tem podforumu ne bo nič narobe, če objavim in se razvije malo debate okoli tega. Zna priti prav pri analizi rezultatov n pisanju članka (ker obojega še ni, tudi težko kaj več napišem, razen da so bili na prvi pogled rezultati porabe vseh treh zelo blizu) ... Pa še slika je zabavna.
Kakor hočeš, mene ne bo bolelo, če izbrišeš.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Torej lahko ta thread smatramo kot neposredno reklamo za AM?

Na idejo smo prišli, ko smo na poti iz Bonace v Kopru do Ljubljane, peljali nazaj mojega Vectrix-a in Nissan Leaf-a (je v drugi temi). Tako da bo prispevek skupni trud Alter moderatorja (mene) in ekipe AM, torej ni reklama za AM.

Sam sem prosil SJTV1-ja, da teaser objavimo tukaj zato, da se malo razvije debata in špekulacije glede rezultatov, tako da prosim, da
10.gif

Tako da kar na delo s špekulacijami, kateri od teh treh je koliko porabil. Časa imate en mesec
cheer.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Koliko goriva smo dotankali, v štartu poln tank goriva, ko smo prišli na cilj.

Uganete, kaj je na spodnji fotografiji, ki jo je objavil SJTV1, na desni strani fotografije?

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
S porabljeno elektriko se še nismo pretirano obremenjvali (če se kdo sprašuje zakaj) ker na prevožni poti strošek le-te ni omembe vreden: čez prst (me bo ANdy poprvil, če se motim) Ampera ni pokurila več koz ta enih 15 kWh, kar je po današnjih cenah manj kot evro.
Bomo pa tudi to preračunali, čeprav smo imeli smolo pri polnjenju na pol poti, ker na polnilni postaji ni kazalo porabljene energije ... Bomo preračunal na približno, iz uporabne kapacitete baterije in tega, koliko se je avto približno napolnil. Glede na cene elktrike ta hip kiks v denarju pri tem ne more biti pomembno velik. Par centov gor ali dol.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Res je. Polnilna postaja, na pol poti, je pri Amperi kazala 0 kWh, pri PiP-u pa 3.1kWh. Tako da čez palec bi rekel, da je v Ampero šlo na štartu, ko smo imeli polno baterijo, cca. 11.5kWh (iz vtičnice), na vmesni postaji pa za cca. 3-4kWh, tako da bo ocena 15kWh za Ampero točna. V PiP je šlo cca. 3.1 kWh(štart) + 3.1 kWh (vmesna postaja) električne energije.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Zna priti prav pri analizi rezultatov n pisanju članka (ker obojega še ni, tudi težko kaj več napišem, razen da so bili na prvi pogled rezultati porabe vseh treh zelo blizu) ... Pa še slika je zabavna.

No, potem pa povej tako. Človek lahko iz uvodnega posta sklepa, da je stvar že nared, za vsakršne informacije pa bo potrebno po revijo v kiosk.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik AndY1 pravi:
Koliko goriva smo dotankali, v štartu poln tank goriva, ko smo prišli na cilj.

Uganete, kaj je na spodnji fotografiji, ki jo je objavil SJTV1, na desni strani fotografije?
Neko korito za rože. Bolj zanimiva je tista postelja na steni.
Zakaj imaš tujo tablico?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Rekel sem na desni strani, ne na sredini. Take postelje so postavljene pri vsaki polnilni postaji, zato da med tem, ko polnimo, da imamo kje za prespati
smile-1.gif

Zato, ker smo imeli Ampero od uvoznika, tako kot PiP od uvoznika in Golf-a od uvoznika. Tisto ni moja Ampera.

Nazadnje urejeno:

mr_

Guru
20. sep 2007
9.368
2.745
113
Ce bi bila boljsa slika, bi prebrali.
smile-1.gif
Ocitno nekaj v zvezi s polnjenjem, ker je strela gor narisana, pa kabel gre ven.

NI kabel, ne, bolj cev. Vodik?

Nazadnje urejeno:

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.749
829
113
Zanimiva bi bila tudi ocena koliko energije v kWh so skurili ne glede na gorivo, torej podobno kot v Ameriki navajajo podatek MPGe. Torej elektirka je že tako v kWh, bencin in dizel se pa pretvori po kurilni vrednosti (1 l bencina = 8,7675 kWh, 1 l dizla = 9,853 kWh). Zdaj res je da za elektriko gre več primarne energije kot za pridelavo bencina ali dizla, ampak se jo lahko pridela iz več različnih virov, tudi zelenih. Zato bi to kar malo izenačil, čeprav se bo veliko ljudi oglašalo, da se primerja jabolka in hruške. No če smo pikolovski so tudi primerjave porabe med bencinskim hibridom in dizlom jabolka in hruške, ker ima bencin bistveno nižjo kurilno vrednost.

Seveda na cenovni vidik porabe pa ne dvomim da boste pozabili.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.368
2.745
113
Jebentis, napenjam male sive, sam ne pridem nikamor. Kaksen namig? Polovicka?

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.085
4.080
113
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Jebentis, napenjam male sive, sam ne pridem nikamor. Kaksen namig? Polovicka?

Je polnilna postaja za električna vozila. Pomisli, zakaj bi bila Ampera priključena na tisto polnilno postajo, kjer je in ne na to, na desni strani.