EU časti tečaj varne vožnje na Vranskem

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
V M. Soboti se poligon te dni nekaj prenavlja in širi. Pa da vidimo kaj bo iz tega.
Kar se tiče pa samih avtošol, je pa skrajni čas, da se jih spravi na tečaj varne vožnje, saj, žal, niti sami inštruktorji v avtošolah nimajo pojma kako se nastavi sedež v pravilni položaj, čemu ima avto 5. ali 6. prestavo ipd. Jaz bi prvo poslal tja inštruktorje... :]

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
v vranskem je zadeva res vrhunska, nimam kaj rečt. bil pa sem tudi na enem avstrijskem, ki pa je zelo podoben temu našemu.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.499
5.790
113
joooooooj komaj čakam na 9.8 :D da se še jaz malo vrtim
smile-1.gif

pa še nekaj me zanima kolk je razlike v praksi med z elektroniko nabitim avtom in pa osnovnim (ajde abs je lahko)
ker punco je ful strah kak se bo blamirala kak ji nebo nič ratalo itd pa sn ji reko da naj se ne obremenjuje preveč, ker ji bo esp in ebd kr občutno pomagal.

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
ksz
ali je kdo tukaj dobil tolažilno nagrado po pošti. K nam je prišla, ampak pojma nimam kaj to je
smile-1.gif
Zgleda kot nek raztegljivi stožec, ki pa se v zgornjem položaju ne fixira, ampak pade dol..?!?

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
če ima dobre gume, ji bo lahko šlo čist super
ko avto začne drset (zaradi slabih gum) ga elektronika ne ustavi več
inštruktor pred vsako vajo pove kako se pravilno reši vajo če ne gre v prvo, gre pa vdrugo ali tretje

vsak ima pri sebi cbjko da takoj sliši kaj je naredil narobe oz če je opravil dobro

ko gre z nižjo hitrostjo, se hitrost poviša

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.513
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik MUC pravi:
ksz
ali je kdo tukaj dobil tolažilno nagrado po pošti. K nam je prišla, ampak pojma nimam kaj to je
smile-1.gif
Zgleda kot nek raztegljivi stožec, ki pa se v zgornjem položaju ne fixira, ampak pade dol..?!?

Ce se prav spomnim, je bila tolazilna nagrada stiskalnica za plastenke...
smile-1.gif

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:
Uporabnik MUC pravi:
ksz
smile-1.gif

Ce se prav spomnim, je bila tolazilna nagrada stiskalnica za plastenke...
smile-1.gif

Jaz sem dobil po pošti tolažilno nagradno en ta svetleč jopič za na cesto pa kemični svinčnik .

luka51

Guru
16. avg 2007
14.499
5.790
113
tisti stožec je za plastenke in piksne stiskat. za plastenke odstrani notranjo plastiko. in jo stisneš brez zamaška, ko je stisnjena daš gor zamašek in ostane zmečkana :D zato je tudi odprtina na vrhu. tisti nastavek ki se not namontira je pa za pločevinke :D

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Kot praviš... Sam nimam ESPja na svojem avtu... Vse je bilo odvisno od gum in mojih reakcij... Osebno mislim da je ESP do neke meje potuha, ker se meje prestavijo višje (mislim hitrosti), kjer postane vozilo neobvladljivo... Višja hitrost pa pomeni hujše posledice ob nezgodi.

Plošča ti da dober feedback koliko obvladaš avto, kako si spreten pri sukanju volana in kako hitro reagiraš... Je pa zanimivo, da naši vrli avtomobilistični novinarji niso ravno navdušeni nad takim poligonom/tečajem, ker jim nekako dokažejo da so njihove tehnike in znanje v podnu...

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Tudi elektronika ni vsemogocna - se je lepo videlo v naši skupini, ko je en ata s Kangoojem (ni imel niti ABSa) peljal celo progo brez težav, drugega udelezenca z novim A6 pa je zmeraj vrtelo na spolzki podlagi in mu niti vsa elektronika ni pomagala.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Nima toliko pomena kot ti misliš.... NA prvem tečaju je bil model z Octavio karavan brez ABSja. Je cel tečaj oddelal b.p.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
ksz....

Nam je inštruktor povedal, da lahko elektronika kar veliko pripomore.
Kot je povedal so testirali z avti višjega cenovnega razreda (BMW 7 ipd) in ko ga je ruknilo v zadek ga ni zasukalo, čeprav se je voznik komajda dotikal volana ali ga pa sploh ni držal.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
uu tukaj pa boste zdaj eni celo znanost pobrali
smile-1.gif

avto s vso tehnično kramo je seveda dosti bolj varen, a pod pogojem da voznik ni preveč pameten. V ultra kritični situaciji elektronika še kako pomaga.

So me zapeljali na enem poligonu z ultra napedenano S klaso, pa se nam je ratalo zavrtet, ampak je voznik kar precej pretiraval.

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
nihče ni rekel da ni nepomembna
manj ti pa nuca avto z elektroniko in zanič gumami kot avto brez elektronike z dobrimi gumami

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Bla bla...
V isti skupini je bil voznik z A6 3.0 TDI Q S-line (pa še neka sorta avtomatika). Ga je konkretno obrnilo (odneslo rit)... Če ga je ulovil je bilo OK, če je bila fizika močnejša pa se je videlo da ga je elektronika rešila (v loku glede na smer kamor je odneslo zadek je zapeljal k robu)

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
joooooooj komaj čakam na 9.8 :D da se še jaz malo vrtim
smile-1.gif

pa še nekaj me zanima kolk je razlike v praksi med z elektroniko nabitim avtom in pa osnovnim (ajde abs je lahko)
ker punco je ful strah kak se bo blamirala kak ji nebo nič ratalo itd pa sn ji reko da naj se ne obremenjuje preveč, ker ji bo esp in ebd kr občutno pomagal.
Tako kot avto poravna ESP ga sam nebi nikoli. Razen če bi imel za vsak kolo svojo stopalko za zavoro
smile-1.gif