ESP v avtu?

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Jaz imam z njim izkušnje pri dveh BMWjih serije 3, en od teh je bil še E46, torej prejšnji model. Pri starejši trojki mi zasnežen park plac ni predstavljal nobenega izziva.

Kateri letnik?

hgard

Guru
22. jul 2007
4.095
589
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pri Mercedesu? Volvotu? Lahko samo pobereš varovalko ven ... imajo pa ta vozila ponavadi izklop ASRja (oz TCSja ali kakor ga imenujejo). V VAG koncernu je po novem vsaj v vstopnem razredu (polo, ibica, fabija, golf, A3 ...) tipka ESP namenjena dejansko izklopu ASRja in ne celotnega ESPja!

Takole je pri A3, letošnji letnik - imaš tipko za izklop ESP - če pritisneš samo na kratko se izklopi ASR, če držiš 3 sekunde se izklopi ESP+ASR. Če je izklopljen, se ESP avtomatsko vklopi takoj ko pritisneš na zavoro in deluje dokler se avto ne stabilizira. Izklop ASR-ja priporočajo v globokem snegu, če je avto obtičal ali če so nameščene snežne verige. Izklop ESP-ja ne priporočajo.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
ZAnimivo zakaj bi ASR izklopil, ko avto obtiči v snegu....sam imam ravno obratne izkušnje.
V trenutku, ko sta bila obadva pogonski kolesi v "jarku", ki sta si ga sami naredili z vrtenjem v prazno, me je ravno vključen ASR ven potegnil ! Je pa res in tudi v navodilih za uporabo piše, da moraš ASR izključit če imaš namontirane ketne, kar mi je nekako logično, saj imajo gume s ketnami bistveno večji vlek, če se kolesi vrtita malenkost v prazno, torej izpodriva sneg.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Heh, sem zaposlil strica gugla, "911 disable psm".

Prvi delujoč link vrne tole:
Citat:

To be honest, there is no way to totally disable PSM. The way the car comes, as you indicated, when you manually turn off PSM, it defaults to "On" when you restart the car. But as I said, there is no way to totally disable PSM. It is always on in the background even when you switch it off. Turning PSM off just allows the program tolerances to be increased allowing you to drive more aggressively without it kicking in. But if you really get out of control, even with PSM switched off, it will kick in and stabilize the car if it thinks you're in trouble.

kdo bi vedel, kaj je res...

cool-1.gif

Glede na to, da sem 911 Turbo po pisti na polno tiščal (in driftal), težko verjamem, da bi med tem PSM delal. Glede na to, da sem 1x že bil prektično out of control na robniku (in se komaj komaj ujel), pa PSM ni počel nič, težko verjamem, da dela. In Porschejev inštruktor, ki sem ga naprosil, da me ene 2 kroga pelje na polno na počez, je lepo driftal pri 150 na uro ... Brez da bi se PSM oglasil.
Je pa res, da začne delat tiusti hip, ko v taki situaciji začneš zavirat. In ker te navade nimam ...
Tečno je le, da če je treba med driftom zavirat (zaradi prenosa teže, recimo), se pa prasec vklopi ...

Priznam pa, da se ne spomim, kako je s tem v 911 in 911 C4, ker sem ju vozil le na cesti in kljub izkopljenemu PSM nisem šel tako daleč, da bi bila potrebna njegova intervencija.

V Panameri, recimo, pa se res ne izklopi do konca in začne težit ravno, ko postane lušno
10.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik hgard pravi:Če je izklopljen, se ESP avtomatsko vklopi takoj ko pritisneš na zavoro in deluje dokler se avto ne stabilizira. I
In potem anjprej odkantaš denar za avto, potem pa še za obisk tunerja, da to imbecilno funkcijo izklopi.
Če je OFF, naj bo OFF. Za bedeake je itak pozicija ON.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik hgard pravi:Če je izklopljen, se ESP avtomatsko vklopi takoj ko pritisneš na zavoro in deluje dokler se avto ne stabilizira. I
In potem anjprej odkantaš denar za avto, potem pa še za obisk tunerja, da to imbecilno funkcijo izklopi.
Če je OFF, naj bo OFF. Za bedeake je itak pozicija ON.

Tukaj si ga pa spet pihnil mimo, da se kar kadi ! Težiš k temu, da naj bo ESP serijski v vseh avtih, potem pa taka izjava, ki dokazuje tvojo miselnost, da si ti car, ki "obvladaš" avto brez ESPja, VSI mi ostali razumni, ki ga potrebujemo smo pa bedaeki...
uf-1.gif

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Tukaj si ga pa spet pihnil mimo, da se kar kadi ! Težiš k temu, da naj bo ESP serijski v vseh avtih, potem pa taka izjava, ki dokazuje tvojo miselnost, da si ti car, ki "obvladaš" avto brez ESPja, VSI mi ostali razumni, ki ga potrebujemo smo pa bedaeki...
uf-1.gif

Jaz sem ga razumel popolnoma drugače. Naj bo serijski, ampak če si ga nekdo v določenih okoliščinah želi izklopit, naj se stvar dejansko popolnoma izklopi. In za vožnjo z izklopljenim ESP-jem ne rabiš bit car, lahko si totalni neizkušeni 18-letnik z dvomesečnim vozniškim stažem, ki si želi malce zabave in izobrazbe na zasneženem parkirišču.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.591
2.402
113
Pomurje
Za 99% ljudi mora biti ESP vedno vključen. Tisti željčni drifta pa si naj varovalke ven potegnejo, pa potem sami plačajo zavarovanje če razbijejo voz.

Lp

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Brez ESP se načeloma vozim le po pisti, na cesti kvečjemu za zelo kratek čas v nadziranih okoliščinah. Skratka, na cesti naj bo ESP vedno vključen.

Ampak če je možnost dat na OFF, naj bo to OFF.

Z bedaki pa so bili mišljeni tisti, ki bi se s tem po cesti igrali.

Don_kugla

Pripravnik
17. avg 2007
525
0
16
Maribor
Vse te "igrače" delujejo zelo dobro in verjamem da lahko izkušenemu in majn izkušenemu vozniku velikokrat rešijo kak karambol.
Mene moti samo to da pri nekaterih vozih tega ne moreš izklopit!!
bonk.gif

Kadar se želim igrat z avtom,se rad igram sam brez "elektronike"
jezen.gif

jaka33

Pripravnik
5. sep 2007
281
0
16
In zakaj naj bi bil tisti, ki ima vklopljen ESP bedak ?
Ne vem, res da nisem ne testni voznik, niti novinar neke špica slov.revije (AVTO...NEVEMKAJ,
vendar me je parkrat tudi ESP rešil. To ne pomeni, da ga ne všasih na snegu izklopim.
In tudi izjave več novinarjev (tudi tujih pomembnih revij) govorijo v prid ESP-ju.
Nimaš kaj, itak ste vsi ki napišete kak članek v revijah in pa vozite športne avte
sami "piloti oh in sploh".....
bonk.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Igrače gredo naprej in ESP v novejših generacijah vozil lahko deluje precej pametno .. v prihodnosti bodo športni programi ESPja delovali tako da jih pri normalnih preganjanjih ne boš videl, šele ko bo prišlo do kritične situacije bodo reagirali. Pamet v avti namreč s številnimi senzorji lahko predvidi kdaj je za nekoga kritična situacija in kdaj ne (reakcija voznika, hitra sprememba stabilnosti ali zdrsa).

Kot je videt iz nekaterih komentarjev je že sedaj narejenga nekaj na temu (ESP samo ob zaviranju), tako da v naslednjih 5 letih pričakujemo da bo ESP zadovoljil tudi 90% "dinamikov".

Aja za rajo je prav, da ESP posreduje za vsako malenkost, namreč stara mamca ali mlad voznik že ob prvem občutku drsenja/zdrsa posreduje panično in velikokrat zelo napačno! Če ESP reagira zelo hitro pa voznik sploh ne opazi .. edino kar me skrbi je poslabšanje vozniške kulture, kar naenkrat bodo vsi vozili na polno v ovinke (ker bo itak ESP uravnaval hitrost in nadzoroval zdrs) in bodo bili na sploh "pogumni"!
tongue-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik jaka33 pravi:
In zakaj naj bi bil tisti, ki ima vklopljen ESP bedak ?
Ne vem, res da nisem ne testni voznik, niti novinar neke špica slov.revije (AVTO...NEVEMKAJ,
vendar me je parkrat tudi ESP rešil. To ne pomeni, da ga ne všasih na snegu izklopim.
In tudi izjave več novinarjev (tudi tujih pomembnih revij) govorijo v prid ESP-ju.
Nimaš kaj, itak ste vsi ki napišete kak članek v revijah in pa vozite športne avte
sami "piloti oh in sploh".....
bonk.gif

Ali ne znaš brat al imaš pa krepke težave z dojemanjem:

Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Skratka, na cesti naj bo ESP vedno vključen.

Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Z bedaki pa so bili mišljeni tisti, ki bi se s tem po cesti igrali.

Don_kugla

Pripravnik
17. avg 2007
525
0
16
Maribor
Če bodo ESP tako izpilili,da bo tako kot ti opisuješ,potem res ne rabim tipke off
evil.gif

Se mi pa zdi da še hitro nebo tako,zato bi trenutno še vedno želel to tipko v avtu
cheer.gif

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.591
2.402
113
Pomurje
Na k. mi gredo novinarji, ki pišejo in povdarjajo, da zaradi ESP avto ni dinamičen, ter pozabijo dodati da je zelo varen.
Oni letno naredijo XY losovih testov in jim ni tuje pravilno zavijanje. Koliko nas pa ima te izkušnje(razen vas tu na Aletrju)?
Zelo malo, vedno si na cesti postavljen pred dejstvo, zajebeš ali pa ti se rit smeji ko zvoziš.

Toyota Verso in Avensis III imata nastavljen ESP, ki zelo hitro umirja vožnjo in odvzema gas.
Zato dobita vedno malo točk, ker sta "nedinamična in počasna" na testem krogu.

BMK, na cesti sem lahko najhitrejši če to le želim.

Lp

hyper

Pripravnik
10. sep 2007
57
0
6
LJ
ksz ...

vsaj v avtomobilih kot so VW golf 6 gti, seat leon cupra R, fiat grande punto abarth in podobni s "športnim srcem" ... bi bil lahko ESP popolnoma izklopljiv ... ne pa da ti pri malo bolj dinamični vožnji avto zavira in zmanjšuje moč motorja ...

na fiatu grande punto 1.9 jtd 120 izklapljanje varovalke za ESP (tipke namreč nima) zna biti pri dinamični vožnji pa nevarno (na varovalko za ESP je vezan tudi ABS in stikalo pri nožni zavori za zavorne luči), omenjenemu avtu pri močnem zaviranju pred ovinkom na slabšem asfaltu znajo blokirati zadnja kolesa, kar je zelo neugodno (ko ti nepričakovano spodnese zadek avta, zato ne izklapljam več varovalke
evil.gif
)

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
In če bi tako kot je potrebno naredil RTM bi vedel, da se da tudi ročna deblokirati.
Tako pa kot "windows guruji" malo klikate, navodil pa nobeden ne prebere. Le zakaj bi jih, to odvečno nepotrebno branje...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
Na k. mi gredo novinarji, ki pišejo in povdarjajo, da zaradi ESP avto ni dinamičen, ter pozabijo dodati da je zelo varen.
Oni letno naredijo XY losovih testov in jim ni tuje pravilno zavijanje. Koliko nas pa ima te izkušnje(razen vas tu na Aletrju)?
Zelo malo, vedno si na cesti postavljen pred dejstvo, zajebeš ali pa ti se rit smeji ko zvoziš.

Toyota Verso in Avensis III imata nastavljen ESP, ki zelo hitro umirja vožnjo in odvzema gas.
Zato dobita vedno malo točk, ker sta "nedinamična in počasna" na testem krogu.

BMK, na cesti sem lahko najhitrejši če to le želim.

Lp

Zato pa pri Avto Magazinu recimo, testni avto ne more dobiti več kot 5 pik od 25 možnih za aktivno varnost če mu manjka ESP (in ne več kot več kot 5 za pasivno, če nima 6x AB) ... In zagovarjamo, da bi moral bit ESP obvezen za vse avtomobile.
Zagovarjamo pa tudi njegovo popolno izklopljivost.

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
ESP je bolje, da ni izklopljiv. Vse dokler ne bo v vseh avtomobilih črna skrinjica, ki bo trajno shranila vse nastavitve in meritve v avtomobilu ob nesreči. Tako bo zabeležila, da je uporabnik slednjega izklopil in adijo grožnje z odvetniki. Glede na to, da EU želi ESP kot serijsko opremo vozila, pa bo zavarovalnica še oprala svoje roke pri kasku, češ da je uporabnik namerno tehnično onesposobil avto.
Tako so hepi odvetniki, zavarovalnice, država in tudi voznik.
cheer.gif