En dost realen primer. Sicer imata se dober backup... Ampak dalec od 300k€ nekih imaginarnih investicij.
Sem pogledal oba videa.
Zavohali so dodaten denar.
www.alter.si
V določeni meri zgleda sem. Da ne bomo preveč off topic. Tudi prvi obvezen osebni dokument bi po moje moral biti zastonj vsakih 10 let. Pa tu ne mislim, da bi morali ljudje zastonj delati, samo da pač krije tisti, ki je predpisal obveznost. Torej v tem primeru država. Nekaj v tem smislu kot...
www.alter.si
komentarji na drugi zimski video
1:30 izolacija se ponavadi daje na zunanjo stran stene
2:46 decembra občasno 750W od 10500W polja (7.14%), s tem da SE delujejo iz obeh strani
4:00 tega starega vojaškega generatorja v prejšnjem video nista omenila, da ga imata
Kje boš kaj takega nabavil v Slo za male pare ? Ne boš.
največji 3 stalni porabniki
7:20 electric hot water heater (el. bojler?), pozimi poraba 68 kWh/mesec oz 2.26 kWh/dan
7:35 sežigalni wc, poraba 90 kWh/mesec
7:43 hladilnik, poraba 62 kWh/mesec
ogrevanje hiše
(12:46 pove, da se hiša ogreva s pomočjo peči na les)
8:25 perilo pereta drugje
8:50 tip ima strojno delavnico, varjenje, rezanje s plazmo, kompresorji, luči, ogrevanje el. peč (furnace)
9:14 njuna? povprečna dnevna poraba 22 kWh/dan oz 650 kWh/mesec (skupaj z
največji 3 stalni porabniki ?).
9:26 primerjava s povprečna porabo on-grid uporabnika (900 kWh/mesec)
9:37 velikost hiše 46.45 m2 (500 sq feet), delavnica 111.5 m2 (1200 sq feet)
10:35 December najslabši mesec, SE samo 9% zmogljivosti (8 kWh/dan oz 240 kWh/mesec), ostalo generator 13x po 5 ur vsakič, vsake 2.5 dneva
mesec november, generator samo 1x, januar 4x, skupno 28x generator za celo zimo (nov-dec-jan-feb), strošek goriva (dizel) 450 usd :
96 gallon (US) -> 363.39 liter (v Slo bi bil strošek ~600 eur)
https://www.unitconverters.net/volume/gallons-to-liters.htm ,
11:28 skozi celotno zimo generator naredil 800 kWh elektrike, SE 2200 kWh
12:00 sistem imata narejen tako, da lahko dela oboje hkrati, generator na 100% in SE
12:28 1x sta med zimo ostala brez soka v baterijah
To se lahko greš, če nimaš zraven sosedov (hrup generatorja).
Vklop generatorja pozimi delata ročno, tu bi se dalo avtomatizirati, samo ne z trenutno opremo, in smo spet pri 4-5 mestnih številkah.
13:38 jambrata kje porabiti elektriko iz SE za ostale 9 mesecev, nekaj mojih idej: mining btc&co, gandža, seti@home, zelenjava pod lučjo
----
Investicija je dokaj velika za vse NE_alteraše, za njiju je bilo to ceneje od napeljave elektrike (60k usd)
50k usd (excel preglednice nisem gledal, jo omenjata), samo to je imho
brez dela in porabljenih ur za vse živo (planiranje, načrtovanje, nakup, izvedba), od postavljanja premičnega ogrodja za panele do elektro instalacije celotnega sistema.
Bager tudi ne pride kar magično iz zraka.
Tudi sama lega je za mojo predstavo dokaj slaba, vsa ta visoka drevesa okoli so pozimi velika cokla + hrib iz druge strani (če ni ravno hrib na severu ali jugu) .