Energetska preskrba gospodinjstev

Oakey

Majstr
3. feb 2016
906
555
93
ksz

prvič dobil položnico za porabo elektrike v decembru kjer so mi dejansko obračunali višje tarife samo zato, ker sem v decembru 3x dosegel špico nekih 6,3 kW. In zato sem šel gledat na Moj elektro porabo v decembru in sem videl kje je prišlo do teh špic, zato se mi poraja vprašanje:

1. Ali ni bilo rečeno, da teh "kazni" še ne bodo obračunavali naslednje dve leti? Ker prejšnje mesece sem dosegal nekje 4,5 kW , zdaj pa prvič čez 6kW in se to že konkretno pozna na računu.

2. Ker sem v decembru SAMO 3x dosegel špico 6,3 kW , ves preostali čas pa sem bil v rangu nekje 4,5 kW me zanima zakaj so mi obračunali isto količino 6,3 kW za vse štiri časovne bloke, ker v resnici sem vsakič špico dosegel v času kosila?
OK, razumem da mi udarijo to količino za tisti časovni blok, ko je to te špice res prišlo, ne razumem pa zakaj potem obračunajo isto količino še za ostale tri časovne bloke?

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.630
4.356
113
ksz

prvič dobil položnico za porabo elektrike v decembru kjer so mi dejansko obračunali višje tarife samo zato, ker sem v decembru 3x dosegel špico nekih 6,3 kW. In zato sem šel gledat na Moj elektro porabo v decembru in sem videl kje je prišlo do teh špic, zato se mi poraja vprašanje:

1. Ali ni bilo rečeno, da teh "kazni" še ne bodo obračunavali naslednje dve leti? Ker prejšnje mesece sem dosegal nekje 4,5 kW , zdaj pa prvič čez 6kW in se to že konkretno pozna na računu.

2. Ker sem v decembru SAMO 3x dosegel špico 6,3 kW , ves preostali čas pa sem bil v rangu nekje 4,5 kW me zanima zakaj so mi obračunali isto količino 6,3 kW za vse štiri časovne bloke, ker v resnici sem vsakič špico dosegel v času kosila?
OK, razumem da mi udarijo to količino za tisti časovni blok, ko je to te špice res prišlo, ne razumem pa zakaj potem obračunajo isto količino še za ostale tri časovne bloke?
Kaj si sam kaj spreminjal moč odjema ???

Ker jaz dobim samo kot obvestilo in to je to !

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.522
1.705
113
ksz

Sigurno si med tistimi, ki imajo označeno "nov" in ti obračunavajo po porabljeni moči vsak mesec. To vidiš na moj elektro na dogovorjeni moči. Pazi da gledaš vrstico za ustrezno obdobje. Če so moči prazne, je to to.

Vsi naslednji bloki od prvega ne morejo biti manjši.

Oakey

Majstr
3. feb 2016
906
555
93
Kaj si sam kaj spreminjal moč odjema ???

Ker jaz dobim samo kot obvestilo in to je to !

Nič nisem spreminjal.

Sem se spustil v detajle in smo se doma pogovorili kaj smo delali 31.12.2024 ob 12 uri in ugotovili da je gospa dala takrat za 15minut Gorenjevo pečico na polni žar zato da se je pečenka hrustljavo zapekla, ampak to je trajalo 15-20 minut in nič več. Pa zraven je še delala vsaj ena plošča na indukcijski. In evo imamo že namesto cca 26 eur omrežnine (november) zdaj zaračunanih 41€ (december).

Resno kako so mi lahko udarili isto količino kW za vse 4 časovne bloke, ko pa sem dosegel tako vrednost samo parkrat in še to v času 11-15.ure?

November:
oktober.jpg

December:
december.jpg

december2.jpg

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.450
6.963
113
Nimas dogovorjenih casovnih blokov, ampak placas po največji doseženi moči.

Vsak naslednji blok je lahko samo enak ali večji od prejsnjega. Ce ste torej dosegli najvecjo moc v 1. ČB, bodo vsi najmanj toliko.

Oakey

Majstr
3. feb 2016
906
555
93
Sigurno si med tistimi, ki imajo označeno "nov" in ti obračunavajo po porabljeni moči vsak mesec. To vidiš na moj elektro na dogovorjeni moči. Pazi da gledaš vrstico za ustrezno obdobje. Če so moči prazne, je to to.

Vsi naslednji bloki od prvega ne morejo biti manjši.

Sem pogledal na mojelektro in je res, za lansko leto imam prazne vrednosti bloka, piše Nov uporabnik - ne vem zakaj.
Od 1.1.2025 naprej pa imam Nov uporabnik = NE.

Kaj je fora tega? Lansko leto nismo ničesar spreminjali, nič od nič.

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Ali so v moj elektro lahko tudi napake?
Gledam za včerajšni dan in mi kaže, da sem imel včeraj ob 23:30 špico kar 18.4 kw.
Ogrevamo se z TČ na kateri imam ugasnjene dodatne grelce in tudi Shelly mi za včerajšni dan ne kaže nobenih posebosti za ta čas. Varovalke so 3x25.

Poglej priponko 95791

Na Elektro Gorenjska mi ne nihče ne zna odgovriti od kje takšna velika špica in kaj v excelu pomeni koda 1.4.9 - Premik / sprememba časa. Na agenciji za energijo pa mi pravijo obrnite se na na Elektro Gorenjska. Tudi odgovora ne dobim ali se ta špica upošteva pri naslednem izračuni za prvi blok. Res so dobro pripravlejni na prehod...

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.630
4.356
113
Sem pogledal na mojelektro in je res, za lansko leto imam prazne vrednosti bloka, piše Nov uporabnik - ne vem zakaj.
Od 1.1.2025 naprej pa imam Nov uporabnik = NE.

Kaj je fora tega? Lansko leto nismo ničesar spreminjali, nič od nič.
mogoče plačnik računa, menjava prodajalca elektrike?
drugače pa pritožba!!