Energetska preskrba gospodinjstev

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Sploh sedaj ko je že ideja o dveh blokih bi jaz tudi naredil ta projekt pa mogoče še Zasavje zraven.
P.s vetrnica na razdrtem je 250 kW

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
V Zagreb bi lahko prodal vse ampak bolje bi bilo ceneje dati našim državljanom, konec koncev bi v zaprtih območjih zmanjšal onesnaženost. Malo teba gledat tudi na skupni dobrobit državljanov ne samo na € (če sem naiven :evil: ).

• Všeč mi je
Reactions: sad in Samo Svoj

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Ze vsaj 1 leto pišem, da si EU birokrati debili na kvadrat. V ZDA pa že dve leti konkretno delajo na selitvi proizvodnje v Ameriko. Pa ne s carinami, ampak pametnimi olajšavami.
Po pucen plinu od Putina, so se sedaj navlekli na “zelene” baterije od Šija. Kdo ugane, kako se bo končalo?

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.311
3.923
113
Ze vsaj 1 leto pišem, da si EU birokrati debili na kvadrat. V ZDA pa že dve leti konkretno delajo na selitvi proizvodnje v Ameriko. Pa ne s carinami, ampak pametnimi olajšavami.
Po pucen plinu od Putina, so se sedaj navlekli na “zelene” baterije od Šija. Kdo ugane, kako se bo končalo?
Pri Tajvanu

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Obcina ima 26k prebivalcev. Recimo da je to 7k druzin
Ce dobijo 8.5mio je to 1,2k na druzino.
Koliko da povprečna družina za elektriko na leto?
Kaj je razlog da se ne ogrevajo z odoadno toplo vodo iz NEK? Predvidevam da nimajo ogrevanja iz NEK
Da raje segrevajo Savo.
Hanzi... Ne streljat kozle
Temperatura pare na izstopu iz parne turbine je 35°C... Na kondanzatni strani je potem še kako stopinjo nižja...
NEK je grajen za čimvečjo proizvodnjo elektrike in ne za ogrevanje Riti...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Hanzi... Ne streljat kozle
Temperatura pare na izstopu iz parne turbine je 35°C... Na kondanzatni strani je potem še kako stopinjo nižja...
NEK je grajen za čimvečjo proizvodnjo elektrike in ne za ogrevanje Riti...

Seveda lahko upoabljaš odvečno toploto za ogevanje na račun zmanjšanja proizvodnje električne energije (če je pač ne rabiš oziroma imaš od toplote več kot od elektrilke). Paro se izkorišča preden gre na turbino.
To bi bilo smiselno sploh če bi se odločili za 2 bloka.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Seveda lahko upoabljaš odvečno toploto za ogevanje na račun zmanjšanja proizvodnje električne energije (če je pač ne rabiš oziroma imaš od toplote več kot od elektrilke). Paro se izkorišča preden gre na turbino.
To bi bilo smiselno sploh če bi se odločili za 2 bloka.
Dajte ga nehat biksat... Kak tečaj iz termodinamike ne škodi...
Cilj je čim večja proizvodnja elektrike...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Dajte ga nehat biksat... Kak tečaj iz termodinamike ne škodi...
Cilj je čim večja proizvodnja elektrike...

Res da je že 20+ let odkar sem se termodinamiko učil na faksu ampak ni dolgo nazaj kar sem bral tudi med drugim tudi tole

Ideja nuklear sploh pa SMR je v prihodnosti še kaj drugega kot proizvodnja elektrike, še največ vodika.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Res da je že 20+ let odkar sem se termodinamiko učil na faksu ampak ni dolgo nazaj kar sem bral tudi med drugim tudi tole

Ideja nuklear sploh pa SMR je v prihodnosti še kaj drugega kot proizvodnja elektrike, še največ vodika.
Slabe učitelje termodinamike ste imeli na vašem faxu..

Ja iz česa boš pa naredil vodik če ne iz Elektrike? Z elektrolizerjem...le na kaj za vraga pa ta elektrolizer deluje, če ne na elektriko

Sicer pa ... Make my words... Vodik je taka lepa zabloda, da bo marsikoga še glava bolela...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.130
3.185
113
Slabe učitelje termodinamike ste imeli na vašem faxu..

Ja iz česa boš pa naredil vodik če ne iz Elektrike? Z elektrolizerjem...le na kaj za vraga pa ta elektrolizer deluje, če ne na elektriko

Sicer pa ... Make my words... Vodik je taka lepa zabloda, da bo marsikoga še glava bolela...

Verjetno če sem marsikaj prebral že vem kao se vodik dela ;), soproizvodnja toplote je pa drugo. Kakšna je prozvodnja vodika zabloda je pa druga stvar. Spada v zeleni prehod, ki g afura EU pa tudi če se s tem ne strinjamo. Med drugim tudi jaz ne vsaj ne v tej smeri kot gre sedaj.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Verjetno če sem marsikaj prebral že vem kao se vodik dela ;), soproizvodnja toplote je pa drugo. Kakšna je prozvodnja vodika zabloda je pa druga stvar. Spada v zeleni prehod, ki g afura EU pa tudi če se s tem ne strinjamo. Med drugim tudi jaz ne vsaj ne v tej smeri kot gre sedaj.
Soproizvodnja v NEK bi pomenila samo slabši izkoristek.... Vse kar je fleksibilno ima slabši izkoristek...
Inženirji se matrajo, da izvlečejo kak dodatni MW elektrike v Nuklearki (predelava vodilnika parne turbine)... Drugi bi pa jemali paro za Ogrevanje ...
Lep video je na zgornjo temo nadgradnje parne turbine v NEK obstaja

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Soproizvodnja v NEK bi pomenila samo slabši izkoristek.... Vse kar je fleksibilno ima slabši izkoristek...
Inženirji se matrajo, da izvlečejo kak dodatni MW elektrike v Nuklearki (predelava vodilnika parne turbine)... Drugi bi pa jemali paro za Ogrevanje ...
Lep video je na zgornjo temo nadgradnje parne turbine v NEK obstaja
Malo v temo brcaš, toplotni izkoristek NEK je 36%

Za čez palec, ena tretjina proizvedene toplote reaktorja se predela v elektriko, dve retjini pa grejeta Savo ali atmosfero s hladilnimi stolpi. Za ogrevanje bi torej lahko izkoristili toplotno energijo 1200 megawatov brez da bi se to poznalo na izkoristku proizvodnje elektrike. Če toploto rabiš, jo pošiljaš porabnikom, če ne, pa v Savo. Tako enostavno je to...

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Malo v temo brcaš, toplotni izkoristek NEK je 36%

Za čez palec, ena tretjina proizvedene toplote reaktorja se predela v elektriko, dve retjini pa grejeta Savo ali atmosfero s hladilnimi stolpi. Za ogrevanje bi torej lahko izkoristili toplotno energijo 1200 megawatov brez da bi se to poznalo na izkoristku proizvodnje elektrike. Če toploto rabiš, jo pošiljaš porabnikom, če ne, pa v Savo. Tako enostavno je to...
Ti zelo močno brcaš v temo...
Temperature izstopne pare iz turbine v NEK je 35°C (lahko preveriš na njihovi strani)
Izkoristek parnega postrojenja je pa po Carnotu odvisen samo od temperaturne razlike na začetku in na koncu procesa... Tukaj je pa Nuklearka v slabšem položaju od klasičnih termoelektrarn, ker temperatura medija na vtoku ni visoka (samo 280°C), TEŠ pa 600°C

Torej... Ste pripravljeni izgubiti cca 10% električne moči (NEK cca 70MW) bodoče jedrske samo zato, da boste 1/3 leta imeli daljinsko ogrevanje...
Pa iz elektrike lahko na katerikoli lokaciji s TČ pridelate cca 3x toliko toplote kot porabite elektrike, pa še cevovodov vam ni treba vleši pod zemljo...in ta elektrika vam je na voljo celo leto....

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Voda se upari pri 100 stopinjah, če hočeš da je uparjena pri 35 stopinjah rabiš vakuum. Tisto kar gledaš je temperatura kondenzata, ki nima veze s temperaturo pare pri izstopu iz turbine.
Para ekspandira na koncu turbine praktično v popoln vakuum.... od tu potem 35°C na izstopu iz turbine....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.136
6.953
113
pri taščici
Ne bom vec pameten, vem da NEK bremzajo ker preveč segreva Savo ko je majhen pretok.
Tule piše da gre para celo do 25C.