Energetska preskrba gospodinjstev

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.112
4.081
113
Očitno imam res srečo, ker imamo lasten star vodnjak, ki sem ga nazadnje čistil pred par leti, pa še to zaradi mulja, ki ga je prinesla voda in se je zamašil med gramoz, posledično je voda pritekala prepočasi. Filtrov na dovodu nimamo nobenih. Sicer smo priključeni tudi na javni vodovod ampak tiste vode pri nas nihče noče piti. Tako ali tako jo vlečejo iz Drave in čistijo v globinskih vodnjakih. Kaj vse pa gorvodno spuščajo v Dravo pa je znano.
Če imaš vodnjak rabiš potem še črpalko/hidrofor, kar spet ni nekaj kar je zastonj. Filtri niso obvezni, so pa priporočljivi.

Te pa razumem okoli vode. Pri nas se obeta vodovod s čimer bomo obvezni priključit se nanj. Potem pa postane dilema ali pit klorirano vodo iz vodovoda ali iz zajetja, sicer oboja je teoretično čista in BP ker gre za alpski svet in zajetja na izvirih, samo dodatno kloriranje dela vodo zanič. V vsakemu primeru pa bom obvezan plačevat vodovodni priključek in s tem povezane pavšale. Recimo kanalščino že sedaj čeprav gredo odplake direkt v potok.

Druga stvar je koncesija, ta bo potekla oz. jo ne bo mogoče več podaljšat za namen samooskrbe. Tehnično bi to pomenilo tudi da moram objekte na trasi lastnega vodovoda porušit. Tako da tudi če bi želel pit lastno vodo, ta opcija postane naenkrat plačljiva ali pa ilegalna.

Še ena stvar je recimo potok mimo hiše, če bi želel postavit malo HE je danes (zadnjih 20 let) to nemogoče. Eko-norme tega ne omogočajo, čeprav je osnutek zakona ki je omogočil netmetering predvideval tudi drugo vrsto samooskrbe (poleg solarnih elektraren tudi male HE in recimo veterne elektrarne). Meni bi BP fural celotno porabo en "sever" EM iz stare cirkularke 4.5kW. Vložek par 100EUR. Ampak ne, treba je poganjat gospodarstvo in raje potrošit par 1000EUR za solarno opcijo. Izgovor je "ekologija".

• Všeč mi je
Reactions: sajkek
19. jul 2007
2.841
1.566
113
Mislite, da bo država križem rok opazovala naše vsesplošno varčevanje? Ona bo svoje dobila mi pa še malo bolj dovarčevali.
Tukaj je zelo ilustrativna zgodba z ogrevanjem v Ljubljani.
Ko so postali delilniki energije obvezni je padla skupna poraba za ~ 20 %, seveda je bil tudi finačni pritok toliko manjši in je Energetika LJ posledično dvignila cene (spet ni neposredni delež energije edina postavka pri obratovanju takega sistema).
Ne da se mi iskat virov, ampak to so bile neposredne izjave šefov (brez olepševanj).

PS: Na srečo sem opazoval od daleč, pa ne preko položnic.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.027
3.728
113
Tukaj je zelo ilustrativna zgodba z ogrevanjem v Ljubljani.
Ko so postali delilniki energije obvezni je padla skupna poraba za ~ 20 %, seveda je bil tudi finačni pritok toliko manjši in je Energetika LJ posledično dvignila cene (spet ni neposredni delež energije edina postavka pri obratovanju takega sistema).
Ne da se mi iskat virov, ampak to so bile neposredne izjave šefov (brez olepševanj).

PS: Na srečo sem opazoval od daleč, pa ne preko položnic.
Poleg dobavitelja energije so nabili kup dodatnih postavk: mesečno odčitavanje, delitev deležev, storitev obračunavanja po porabi, ... In neglede na šparanje pri kurjavi si srečen, da lahko plačaš več ali morda enako.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.569
10.782
113
ja, potem pa pridejo regresi in dobički...najvčeji prav energetiki, gen-i, hse itd itd, da ne govorimo o borzen in podobne fore... to bi morala biti ulica. ampak ne bo. moramo delat, da lahko to plačamo. bizarno.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.919
6.551
113
Pa, jedo res veliko, ampak se ne more manj. Vsi so ko dahauci. V soli merijo kozno gubo, smo letos uspeli na 4mm priti...

Kar se tice vodnjakov. Mi imamo tudi enega. Voda je na cca 35m v povprečju. Notri so arso pa ne vem katere agencije vodne in okoljske navlekle merilce in zaznalce vsega mogocega, onesnaženost s tem in in onim, nivo vode, pretoki, ni da ni... Ta voda je obup.

Nazadnje urejeno:

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Če imaš vodnjak rabiš potem še črpalko/hidrofor, kar spet ni nekaj kar je zastonj. Filtri niso obvezni, so pa priporočljivi.

Te pa razumem okoli vode. Pri nas se obeta vodovod s čimer bomo obvezni priključit se nanj. Potem pa postane dilema ali pit klorirano vodo iz vodovoda ali iz zajetja, sicer oboja je teoretično čista in BP ker gre za alpski svet in zajetja na izvirih, samo dodatno kloriranje dela vodo zanič. V vsakemu primeru pa bom obvezan plačevat vodovodni priključek in s tem povezane pavšale. Recimo kanalščino že sedaj čeprav gredo odplake direkt v potok.

Druga stvar je koncesija, ta bo potekla oz. jo ne bo mogoče več podaljšat za namen samooskrbe. Tehnično bi to pomenilo tudi da moram objekte na trasi lastnega vodovoda porušit. Tako da tudi če bi želel pit lastno vodo, ta opcija postane naenkrat plačljiva ali pa ilegalna.

Še ena stvar je recimo potok mimo hiše, če bi želel postavit malo HE je danes (zadnjih 20 let) to nemogoče. Eko-norme tega ne omogočajo, čeprav je osnutek zakona ki je omogočil netmetering predvideval tudi drugo vrsto samooskrbe (poleg solarnih elektraren tudi male HE in recimo veterne elektrarne). Meni bi BP fural celotno porabo en "sever" EM iz stare cirkularke 4.5kW. Vložek par 100EUR. Ampak ne, treba je poganjat gospodarstvo in raje potrošit par 1000EUR za solarno opcijo. Izgovor je "ekologija".
Pri modernejših vodovodih se nič več ne klorira, temveč ozonira ali pa gre vodo mimo UV svetlobe. Nobeden od teh postopkov pa seveda ne odstrani kemijskega onesnaženja.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.112
4.081
113
Pri modernejših vodovodih se nič več ne klorira, temveč ozonira ali pa gre vodo mimo UV svetlobe. Nobeden od teh postopkov pa seveda ne odstrani kemijskega onesnaženja.

Za "moderni vodovod" je potrebno imeti ustrezno tesnost cevi, večina ruralne slovenije je pa še vedno na poroznih železnih ceveh in tam druge rešitve kot klor ne obstajajo. Ti ne pomaga UV luč na vodohramu ker se ti vmes kanalizacija meša s pitno vodo preko poroznih cevi v zemlji. In ja tudi izgube takih vodovodov so nekajkratnik dejanske dobavljene količine vode (recimo za 1l dobavljene vode v hišo jo prej steče 10 litrov v zemljo) - če koga zanima kako gre tole z ekonomijo skozi.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.699
3.305
113

Hidrofor seveda imam, saj imamo zaradi živine porabo v povprečju 2 m3 dnevno. Kar se tiče pa koncesije pa pošlji vlogo, da rabiš vodo za zalivanje. Malo je sicer res bedasto slišati, da ti država prepoveduje uporabo lastne vode z izgovorom na tvoje zdravje, medtem, ko vsi vemo, da je to zgolj "voda" na mlin komunalnim podjetjem, ki so zlobirala tak zakon.

Če bo država enkrat v prihodnosti želela števce še na hišnih vodnjakih, takrat bo pa najbrž že čas za razmislek v kakšni državi živimo.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.555
1.149
113
Utisevalec Kje pa ti živiš? Kakšne porozne cevi. Povsod je že leta v alkatenu in UV obdelava, kakšen klor. Pa čistilne naprave vsepovsod. Zato pa je komunalni prispevek 20k. Slovenija je nr. 1 na svetu s pitno vodo.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.919
6.551
113
Malo je sicer res bedasto slišati, da ti država prepoveduje uporabo lastne vode z izgovorom na tvoje zdravje, medtem, ko vsi vemo, da je to zgolj "voda" na mlin komunalnim podjetjem, ki so zlobirala tak zakon.

Japajade... Eni vsi vse veste, dokler ni pizdarija, potem pa, kako pa naj bi jaz to vedel. Drzava bi morala prepovedat ipd itn...

Povprecen clovek pri nas ve nic o pitni vodi, ker ima luksus pipo odpreti in voila... To se ne pomeni, da ni nic za vedeti in da je vsa voda na tem svet od kjerkoli pride ok.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.903
113
Večji premeri se še vedno uporabljajo cevi iz nodularne litine (po celem svetu) DN80 in više: od znotraj je cementa prevleka (ki jo voda tako ali tako naredi tekom let, ko so se uporablajle še cevi brez cementne prevleke). Cev je na noter zaščitena in tudi na zunaj ima dobro zaščito proti rjavenju (kisli zemlji itd). Tako da...

1654252741080.png

Za manjše premere in kake vaške vodovode, pa se vleče PE cevi, ki so običajno cenejše.

1654252890885.png

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.112
4.081
113
Utisevalec Kje pa ti živiš? Kakšne porozne cevi. Povsod je že leta v alkatenu in UV obdelava, kakšen klor. Pa čistilne naprave vsepovsod. Zato pa je komunalni prispevek 20k. Slovenija je nr. 1 na svetu s pitno vodo.
Živim tam kjer so vodovodi večinoma iz časa udarniških delovnih brigad in so ene toliko tudi kvalitetni, eni so pa še iz časa italije. Po mestih in večjih krajih ni problem, tam se ves čas nekaj koplje in se vmes zamenja cevi. Da bi se ločeno izvajalo kloriranje po odsekih ni ekonomično. Tako da kloriranje "na izvoru" je še vedno klasika za zagotavljanje "čiste pitne" vode.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.699
3.305
113
Japajade... Eni vsi vse veste, dokler ni pizdarija, potem pa, kako pa naj bi jaz to vedel. Drzava bi morala prepovedat ipd itn...

Povprecen clovek pri nas ve nic o pitni vodi, ker ima luksus pipo odpreti in voila... To se ne pomeni, da ni nic za vedeti in da je vsa voda na tem svet od kjerkoli pride ok.
Če ima okus po gnojevki je drek, drugače je pa voda, kvaliteta in čistost pa je odvisna od lokacije.Sicer pa sem bil priča vodovodu, kjer je iz pipe tekla voda z dodatkom sosedove hišne greznice brez dna. Dokler, niso uredili kanalizacije. Sicer je ostalo ene par hiš še s takimi greznicami.

Če torej pride so okužbe s kako bakterijo v javnem vodovodu lahko tožiš državo?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Malo berem tle vaše filozofiranje v tej temi pa se eni še zavedate ne kaj vse pomenijo alternative.

Če imaš vodovod moraš itak plačevat pavšal ki je dražji od vode, če imaš električni priklop moraš plačevat pavšal ki je dražji od elektrike ... tem obveznostim se ne moreš izognit. Po drugi strani samooskrba ni dovoljena kot alternativa temu, vsaj ne pri nas.

Doma imamo lasten vodovod, ker ga moramo imet, ker ni javnega vodovoda. Da ne bo kdo mislil da je to ceneje kot javni vodovod. Zajetje je treba redno čistit in vzdrževat, rezervoar je treba redno čistit in vzdrževat, vhodne filtre je treba redno menjat. Če se karkoli zamaši v par 100m dolgi lajtingi je treba vzet kramp in lopato. KONCESIJA je zaenkrat zastonj samo jo nujno rabiš in ima določene intervale podaljševanja, papirologija je vedno večja. Skratka za lasten vodovod gre en kup dela. Če imaš možnost priklopa na javni vodovod NE dobiš koncesije, BERI vodo uporabljaš ilegalno. Za deževnico ki je edina izvzeta iz tega je pa jasno da je pogojno uporabna, pa tudi zgoraj omenjena vzdrževalna dela ti ne izostanejo. Reusanje vode, redundančni sistemi in podobne bedarije so v sloveniji brezveze. V sloveniji problemov z vodo ni (razen par kraških regij, pa še tam se da vse rešit če bi se hotelo), tako da draženje vode je vezano samo na ekoteroristične zakone in cene energentov ki so potrebne za distribucijo vode. Reuporaba odpadne vode in deževnice za splakovanje dreka je bedarija, se ne splača, razen če ste ekoteroristi in se potem počutite bolje.

Glede elektrike, samooskrba ni možna če je opcija priklopa na omrežje. To kar se danes imenuje samoooskrba je dejansko sončna elektrarna z opcijo kompenzacije. Samooskrba je da odrežem kabel od elektra, jim vržem v glavo elektro omarico, postavim panele na streho in baterijo v klet. No to ne gre po naši zakonodaji.

Drva. To po naši ekozakonodaji deluje legalno kot primarni vir ogrevanja samo še s pečmi in sistemi ki presegajo cene smotrnosti vložka glede na ceno surovine. Nekdo omenja kurjenja odpadnega lesa, po ostale podobne opcije ki so prepovedane. Kurit moraš lep les, ustrezne vlažnosti, vse ostalo je prepovedano. Z drvi moraš (po zakonodaji) 4x letno imeti pregled dimnika, redno izvajanje meritev plinov, tako da poleg stroška drv štej še strošek storitev. Strošek drv s ceno nafte in višjimi cenami "mehanizacije" narašča. Drva ne pridejo iz gozda sama, ampak jih podre gozdar z motorko, ven iz gozda jih privleče traktor, scepi jih traktor ali elektrika, potem gredo na kamion preden se usujejo vam v drvarnico .... cena drv bo narasla zaradi vhodnih cen surovin to je dejstvo. Kdor hoče pa s sekiro in "amerikanko" podirat in žagat hlode, cepit hlodiče s čokom in klini pa veselo na delo, za 10-20m2 drv je treba začet danes da boste do kurilne sezone imeli pripravljena drva ... in to vsako leto, znova in znova. Sam 30 let že delam doma drva, pa verjemite mi da tako ogrevanje sumarno ni "poceni" čeprav na prvi pogled zgleda.

Point mojega zapisa je da energija (po zakonih fizike) ne gre nikamor, lahko pa spreminja obliko. Tako tudi cene energentov in smotrnost menjave za alternative samo nihajo. Kar se danes splača se čez 5 let mogoče ne bo več. Tako da najbolj smotrno je imeti vse kar imate in nič menjat dokler ne crkne, potem pa premislit kaj predstavlja najmanjši strošek zamenjave (ne glede na ceno energenta).
Sam tok. Ti dam moj trenutni sistem gratis, sam prid pa odpel. Te bo pa minilo pametovanje v trenutku, ko boš plačal Petrolu za nafilat cisterno. Vse ostalo so brezvezne nakladancije. Nafta za ogrevanje je šla od lani gor ×2 drva pa v zadnjem desetletju točno za inflacijo.....

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.112
4.081
113
Sam tok. Ti dam moj trenutni sistem gratis, sam prid pa odpel. Te bo pa minilo pametovanje v trenutku, ko boš plačal Petrolu za nafilat cisterno. Vse ostalo so brezvezne nakladancije. Nafta za ogrevanje je šla od lani gor ×2 drva pa v zadnjem desetletju točno za inflacijo.....

Glede na izkušnje in polno 2000l cisterno kurilca, ki je tudi nafilana pred kratkim, ti povem da je cena nafte precej lepše poravnana z inflacijo kot pa cena drv. Cena drv oz. lesa na splošno je recimo precej vezana na lokalni trg in posledično imaš lahko neko zaporedje let presežke, potem se pojavi pa odkup z avstrije/nemčije/italije pa je cena mnogokratnik tega. Sploh to velja za območja kjer ni gozda da bi pokril lokalne potrebe. Recimo cene drv v okolici lj so tudi v zadnjem obdobju precej nihale kolikor vem, tu je govora o več kot 100% razliki na ceno.

Če gledamo pa ceno kurilca je pa tam-tam vedno malo raste ampak v skladu z inflacijo. Trenutna situacija je anomalija enako kot leta 2008 ko je vrhu sledil padec in spet normalizacija. Tu pač moraš malo špekulirat in NE kupit takrat ko gredo cene v luft. Cena trenutno enostavno ni konkurenčna in je to največja anomalija zadnjih 30 let, ampak 100% se bo pred kurilno sezono zgodilo nekaj kaj bo ceno znižalo na stare nivoje oz. razmerja do ostalih energentov. Če bo pa cena 2EUR/l bo pa dizel/bencin 3 EUR/l in potem imamo problem tudi z ostalimi energenti ker bodo šle cene vsega vsaj 100% gor (tudi drv in ostale lesne biomase).

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Že po lanski ceni je kurjenje na nafto že leta z naskokom najdražje, pa če kupuješ drva v Merkurju. Nafto se je splačal žgat v letih, ko je država držala ceno kurilca nizko, da so judje nehal žgat lignit v starih štadlercah. Moja tašča je še v tistih letih. Dons gre vse v smer da gremo z nafte dol in verjemi, da država kurilca ne bo regulirala.
Moj svak že leta dela drva al iz kupljenih goli al gre pa v hosto, pa mu nekak ni za vložit vsaj v zalogovnik in regulacijo, da ne bi pajsu drv not. Regulacija pri njih je "odpri okno" tko da je njegovo ogrevanje, kljub razsipavanju, smešno poceni proti mojem. Sosed je šel 2008 na pelete, mi pa zarad taščinih solz na sodoben oljni sistem, vzel je visokocenovca, pa se mu že 14 let smeji, ker je vedno na vsaj pol cene kot jaz. Tko da če te zanima vrhunska peč z regulacijo, ti jo tud prpelem. Pr men je oddelala svoje in se izplačala sama sebe v dveh sezonah.
Ne vem kako je za regije kjer ni hoste, mi pri nas smo obdani z gozdom in za drva nikol ni bil problem. Kot že rečen, hočem opcije, ki jih pr nafti ni.
Ps: me poznaš in veš, da ne mislim, da mi bodo drva s cisterno prpelal.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113
Ne vem kako je za regije kjer ni hoste, mi pri nas smo obdani z gozdom in za drva nikol ni bil problem.
Italijani ponujajo 189eur brez davka za odkup 1.8m3 palete drv. Plačajo v naprej in kolikor lahko dobaviš. Pojavil se je problem, ker tudi grosisti mimajo več lesa in ga jim dobavljajo po max 2 šleparja. Tudi kupit ga ne morejo. Kje se bo to ustavilo noben ne ve. :(
Kdor ima gozd na dosegu roke, ga najbrž (še) ne zna cenit.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Verjetn zarad vojne v Ukrajini....a to ti zdej Italiansko paniko sem prenašaš....