Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Naprimer.
Jaz lahko z računi dokažem porabo električne energije za celo bajto (vsa gospodoinjska poraba in ogrevanje s TČ) na kilowatno uro natančno.
Npr. Preteklo poraba cele bajte 10.380kWh
Naj nek energetski strokovnjak (seveda kvazi, s 5 urnim tečejem) bolj natančno napove porabo moje bajte, če mu rata.
Častim gajbo pira.
Obstaja razlika. To po čemer ti sprašuješ, da naj ti napove, to delajo strokovnjaki, ki ti opravijo energetski pregled stavbe, pri čemer upoštevajo tudi tvoje dejanske režime delovanja teh naprav, njihove uzgube, dobitke, itdd...
Izdelovalec energetske izkaznice pa računsko energetsko izkaznico izdela na podlagi standardiziranih robnih podatkov, s čimer dosežemo, da vse energetske izkaznice za različne stavbe in različnih lokacij, lahko neposredno primerjamo med seboj.
Primerjamo njihovo letno porabo energij pri, kot sem že omenil, standardnih pogojih rabe.
Poleg tega naloga izdelovalca energetskih izkaznic ni opraviti temeljitega energetskega pregleda stavbe, to dela tisti prvi, o katerem sem pisal zgoraj. Izdelovalec energetske izkaznice določi kazalnike o porabi energije in emisij Co2 na letni ravni.
Če te še kaj zanima kar vprašaj, pomembno je, da se hruške in jabolka med seboj ne mešajo.