Elektro Ljubljana - zaračunavanje po novem

guardy

Guru
3. avg 2007
8.483
1.050
113
Obišči stran
Komot ti ga zaupam. Nekako ne maram plačevanja v naprej, sploh pa ne takim monopolistom, kot so to elektro distributerji. Poleg tega sem že sedaj pošiljal odmerek števca vsak mesec, nehal sem dva al tri mesece nazaj, ko so začeli to obračunavat.

Denar sicer ni problem za plačilo, kot je to dejal softi, ampak zakaj bi mel celo leto recimo 80-100e, če imam lahko normalne mesece po 30€, pozimi ko imam pa ogrevanje pa pač malo več tiste dva meseca, ko sem primoran prižgat centralno.

Aja, pa menjave distributerja ne morem narest, ker sem samo plačnik elektrike, lastnik pa nekak ni za take fore
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.557
6.639
113
pri taščici
In si zračunal koliko boš zaradi mesečnega obračuna plačal manj?
primer:
10 mesecev x 100 evrov(faktor 1,3?)
2 meseca x "300" evrov (faktor 1,5)
Misliš na tem razliko "loviti"? Si moral pa precej natančno naredit izračun da si našel prihranek.....

Sicer pa: potrošnik s 50kwh/dan je že pri E MB. Kako bo pa po novem letu pa bomo videl. Če ne drugače se bo šlo na dva števca. En na s.p. (strošek!)drugi pa na fizično osebo. Samo nekako moramo še dobit ponudbo za sp in potem vse skupaj primerjat....

Nazadnje urejeno:

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
ksz
Vsak gleda, kje bo prišparal oz. prišel ceneje skozi.
Pri nas je 7 članov na enem števcu... če še tako špraramo, pademo v najvišji razred. Verjetno bodo tudi drugi ponudniki prešli na enak obračun (jan. 2009).

Jest ne bom menjal ponudnika, me pa zanima, kje vložim tožbo proti Elektro Ljubljana zaradi diskriminatornega obračunavanja porabe električne energije?
Na koga se lahko obrnem?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Na nikogar... A si gledal včeraj preverjeno?
Če jih bodo štrafal jih bodo samo zaradi uskaljenega dviga cen...

BTW, a si pomisli da bi šel na 2tarifno obračunavanje? Sam imam isto situacijo (6 nas je), manj kot toliko že ne morem porabiti (3 majhni otroci). Sem pa sedaj vse večje porabnike (pomivalc, sušilec, pralni stroj) nastavil da se vklapljajo v MT oz. se večje žehte delajo za vikend...
Problem ostane edino štedilnik, centralna, hladilnik in skrinja (pa nekaj luči). Za eno sušenje perila in pomivanje posode porabita stroja 4 kWh, oba sta A razred...

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Nisem
frown-1.gif

Glede na izračune .... bomo kljub vsem varčevalnim ukrepom še vedno padli v najvišji razred.
V drugem primeru (enako velika hiša), pa živijo 3-je in nič ne šparajo ... pa bodo padli v nižji razred oz. bodo po osebi plačevali manj, veliko manj....
To me boli. Ko se trudiš, da boš prišparal, te vžgejo s palico ...

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Sam to ni pravično oz. je protiustavno (enakost).
Prav je, da uvedejo progresivno stopnjo (če ne šparaš, potem pač plačaj več), vendar bi morali ob tem upoštevati število članov, ki so "obešeni" na eno odjemno mesto.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ja res je..sam dobrega sistema ni.ker pol bis e javili delavci, tajnice, referenti, ki sak dan menjajo srajco in rekl, da cigan jo pa ne. in zato več perejo.
logično bi bilo, da bi dobil količinski popust. več kot porabiš, manj plačaš kilovat. sam to spet ne gre zarad druge logike.

dejstvo pa je, da nkedo obrne dve žehti tedensko, nekdo 1 na 14 dni. nekdo pomivalca zalaufa na dva dni, nekdo ga sploh nima.
tisti, ki imajo otroke mejhne več perejo, tisti, ki imajo večje, več sedijo za pc-em in tam kjer je več članov je večja poraba.

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Nisi me čisto zastopil...
Teorija:
- če postaviš 3 ljudi s popolnoma enakimi potrebami za 1 števec in če postaviš 7 takih ljudi za 1 števec je razlika na osebo, ki pa ne bi smela biti.
In v teoriji bo tako gospodinjsto (7 člansko) - plačevalo precej več kot 3 člansko. Govorim o plačilu na osebo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
razumem.

sam če daš dve skupini po tri uporabnike na dve lokaciji in imajo oni različn potrebe, bo cena različna.

in bo gradbeniok rekel a sem jaz kriv da s evsak dan tuširam in menjam majco dnevno dvakrat un na zavodu pa sedi doma in nič ne dela.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Če ti razdeliš povprečno porabo na št. članov na odjemnem mestu boš porabil nekako toliko kot tisti 3-je na osebo mogoče celo manj), ampak zaradi znanega obračunavanja boš na koncu plačal več...
Itak da je nepravično... Kako ima lahko državno podjetje tipa elektro dobiček v rangu nekaj 100 mio EUR, hkrati pa vse rizike prenaša nakončnega uporabnika?
Taka podjetja bi morala poslovati na pozitivni ničli...

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Če ti razdeliš povprečno porabo na št. članov na odjemnem mestu boš porabil nekako toliko kot tisti 3-je na osebo mogoče celo manj), ampak zaradi znanega obračunavanja boš na koncu plačal več...
Evo tole si napisal tako, kot sem jest mislil. Logike ni.
13.gif

Sem že pisal na urad za varstvo potrošnikov in čakam odgovor.
evil.gif

Govoril tudi z Mariborom in pravi gospa, da verjetno ne bodo šli na nov način obračunavanja.
cheer.gif

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.080
4.080
113
Aja? Imaš vir

Tudi za zdaj si že rekel, da bodo pri Elektro Maribor ši na novo obračunavanji oz. višje cene, pa se še ni zgodilo.

Nazadnje uredil moderator:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.080
4.080
113
Citat:
Uporabnik Bucko pravi:
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Evo tole si napisal tako, kot sem jest mislil. Logike ni.
13.gif

Sem že pisal na urad za varstvo potrošnikov in čakam odgovor.
evil.gif

Govoril tudi z Mariborom in pravi gospa, da verjetno ne bodo šli na nov način obračunavanja.
cheer.gif

Škoda, da nisi prehoda naredil že prej, ko sem štartal temo in vse opisal. Bi že zdaj privarčeval nekaj evrov.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.080
4.080
113
.........................

Se mi je zdelo
hysterical-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
................... bi elektro maribor že odpiral denarnico za kartelni dogovor. se ti ne zdi

ko pa mal zavlečejo gre pa čez z lahkoto. seveda je pa treba trditi da o ne bomo naredili, ker če je sum da se bo, je že slabo.