Dvig večje količine denarja

22. jul 2007
14.003
1.994
113
124
Sej tehnično lahko napišeš tudi da je denar od pranja denarja od drog in mamil. Banke ne zanima. Banka mora imet papir s katerim si ti dokazal izvor. Druga stvar je pa da je banka ta papir dolžna predat organom ki imajo v te stvari vpoglede (FURS, KPK, ...). No tam te bodo pa povprašali po zdravju, seveda spet ni nujno ker v kupu dvigov po 5k eur ki jih preverja en fikus 4 dni na teden po normi 5 papričkov na dan. moraš imet srečo da bodo izžrebali ravno tvojega.
Kaj pa recimo, da se sklicuješ na zakon ZVOP?:)

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.145
14
38
Trgovec lahko sprejme max. 499€ gotovinskega plačila.
Simpl so jih nategnili.
500€ pa lahko na banko neseš.
To ni res razen, ce se je v zadnjih dveh letih kaj spremenilo...takrat je slo do 5k gotovine, vem iz prve roke, uradna trgovina, nobenega muckanja, racun je bil 4300, prinesel gotovino, dobil racun BP. Se sam nisem bil preprican in je rekel, da do 5k lahko, vec pa ne...naj me kdo popravi...

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.929
2.018
113
To ni res razen, ce se je v zadnjih dveh letih kaj spremenilo...takrat je slo do 5k gotovine, vem iz prve roke, uradna trgovina, nobenega muckanja, racun je bil 4300, prinesel gotovino, dobil racun BP. Se sam nisem bil preprican in je rekel, da do 5k lahko, vec pa ne...naj me kdo popravi...
Je tako. Od fizične 5000€, od pravne 500€.

igi

Guru
13. okt 2007
5.731
1.304
113
Celje
Ksz

Zadnjic se mi je na nlb prvic v zivljenju zgodilo da sem ob vecjem dvigu gotovine moral izpolnit obrazec o izvoru premozenja… pa sem vprasal ce so se zmotli….da ne polagam ampak dvigam pa je dec vztrajal… pa recem da je izvor iz racuna razen ce mi bodo od koga drugega dali… pa je se kar vztrajal in sem ratal siten ker je iz trr razvidno od kje denar… pa se ni dal… zadeva je bizarna ratala
Danes nesel položit gotovino od firme in pred mano gospa želi prenakazati 5k svojemu možu. In je dobila listek, na katerega naj zapiše izvor premoženja. Je 3x vprašala "ja pa kaj naj napišem? Saj pa je denar že na računu? ne bom dodatno položila...".

Ena od stvari, ki je sami sebi namen.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.738
5.346
113
Banka tukaj ni veliko kriva. Krivi smo mi, ki ne študiramo, koga volimo za lokalne voditelje in EU predstavnike.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.929
2.018
113
Marsikaj je banka kriva, če komplicira za 5k€ med računi družinskih članov. Če pa prek spletne banke nakažeš, bo pa kaj. Težila po mailih?

Na Revolutu so začeli spraševati nad 100k€, ne pa za take bedarije.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.718
8.048
113
Iz NLB so zadnjič poklicali ob nakazilu iz NLB TRR na Revolut račun (oboje na isto ime).

V zadnjem času naj bi bilo povečano število prevar. Celo bivšega direktorja Primorja Dušana Črnigoja so prevarali, da jim je omogočil prijavo v spletno banko ter mu sneli okoli 100.000 EUR.
Ja samo to je t.i. “Varnostni klic”. To nima veze z izvorom premozenja in porocanjem.

• Všeč mi je
Reactions: tony

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.718
8.048
113
Sej tehnično lahko napišeš tudi da je denar od pranja denarja od drog in mamil. Banke ne zanima. Banka mora imet papir s katerim si ti dokazal izvor. Druga stvar je pa da je banka ta papir dolžna predat organom ki imajo v te stvari vpoglede (FURS, KPK, ...). No tam te bodo pa povprašali po zdravju, seveda spet ni nujno ker v kupu dvigov po 5k eur ki jih preverja en fikus 4 dni na teden po normi 5 papričkov na dan. moraš imet srečo da bodo izžrebali ravno tvojega.
Spet silna zelja se oglasit pa spet z napacnimi podatki.

banke te podatke porocajo na UPPD - urad za preprecevanje denarja. KPK z navadnimi drzavljani nima nic, FURS pa podatke z banke dobi na zahtevo komte nadzira.

UPPD je tudi organ ki lahko zablokira transakcije pri prevarah ce je oskodovanec dovolj hiter s prijavo na policijo.

• Všeč mi je
Reactions: tony in Utisevalec

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.991
4.073
113
Ljubljana
hmpg.net
Splošni odgovori Banke Slovenije

Za lažje razumevanje v primerih, če bo banka od vas kdaj kaj zahtevala, objavljamo nekaj glavnih pravil – tudi o obveznosti banke in stranke. In sicer:

Banka je v skladu s 54. v povezavi s 55. členom zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-2) mora skrbno spremljati poslovne aktivnosti svojih strank in je posledično zavezana, da v zadostni meri preveri tudi ozadje in namen vsake transakcije, ki ni v skladu z običajnim ali pričakovanim poslovanjem stranke. V ta namen banke od strank zahtevajo tudi dokazila o izvoru premoženja in sredstev.
Za izvajanje navedenih zakonskih obveznosti v okviru spremljanja poslovnih aktivnosti lahko banka v skladu s svojimi internimi politikami določi natančnejše postopke ter način preverjanja ozadja in namena transakcij.
Obseg informacij, ki jih zahtevajo banke za namen zagotavljanja poznavanja svojih strank, tako ni zakonsko določen in je odvisen od okoliščin posamezne stranke oziroma transakcije in s tem povezanih dejavnikov tveganja za pranje denarja ali financiranje terorizma.
Banke tovrstne informacije zahtevajo v okviru poslovnega razmerja, ki ga imajo sklenjenega s stranko. Stranka tako nima zakonske obveznosti posredovati zahtevanih podatkov, vpliva pa odzivnost in sodelovanje stranke na nadaljevanje poslovnega razmerja med banko in stranko.
Če namreč banka ne more izvesti vseh zahtevanih aktivnosti v okviru pregleda stranke in zagotoviti celovitega poznavanja stranke, mora v skladu s 26. členom ZPPDFT-2 poslovno razmerje prekiniti.
Banki sumov oziroma razlogov za poizvedbo ni treba dodatno razložiti oziroma jih v določenih primerih celo ne sme, stranka pa je tista, ki na koncu presodi, ali bo zahtevane podatke posredovala ali ne.
Ali lahko zahteva vpogled v najemno pogodbo? Nabor informacij in dokumentacije, vpogled v katero lahko zahteva banka, ni zakonsko določen – banka je tista, ki na podlagi podatkov o stranki, s katerimi že razpolaga, oceni, katero dodatno dokumentacijo potrebuje za zagotovitev celovitega poznavanja stranke. Navedeno lahko vključuje tudi vpogled v najemno pogodbo, pravijo na BS.
Kaj mora banka razkriti uradu za preprečevanje pranja denarja? Poročati mora denimo o gotovinskih transakcijah nad 15 tisoč evrov in o nakazilih v države z visokim tveganjem.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.718
8.048
113
Preberi temo pa bos pogruntal da se to dogaja po defaultu, ne zaradi zvonckov. Tko da nima veze….zandarcina, pede.rcina, cefu.rcina, …. Za vse isto…

damo

Majstr
4. sep 2007
1.049
167
63
Pred parimi leti sem šel dvignit 20k, da jih bom posodil prijatelju, ki je kupoval nepremičnino. Sem se moral zagovarjat, zakaj dvigujem in sem povedal (je časovno glih sovpadalo), da bom to dal Trumpu za volilno kampanijo. Da bom nesel v Sevnico k sosedom, Trumpovi pa pridejo za veliko noč in jim bojo sosedi dali denar. Me je uslužbenka mal hecno gledala. Butasto vprašanje - butast odgovor :).

Sem čez dve leti dobil denar nazaj od prijatelja in nesem teh 20k na banko, takega denarja pač nimam rad doma. In nisem mogel položiti več kot 5k. Pa je bla sledljivost denarja - vidno je, da sem ga pred 2 leti dvignil. Sem se najprej upiral obrazcev, nato pa klonil in rekel, da bom podpisal, naj samo pripravijo obrazce. Ni bilo možno! Navodila banke - vsak mesec prinesi 5k (pa lahko še žena 5k). Sem vprašal "ok, 20k, pomeni 2 meseca - kaj pa če bi to blo 100k? Bi celo leto hodil na banko polagat???).

Vglavnem, ena važnejših stvari je, da se v ustavo napiše pravica do gotovine in gotovinskega poslovanja.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.718
8.048
113
To slednje mi je hecno… banka vedno sprejme denar razen ce ma presezen blagajniski maksimum. Tako so mene enkrat na drugo poslovalnico poslali, pac nakljucje… ni pa logike da bi ti rekli da je 5k max na mesec

jezek

Guru
24. jul 2008
4.330
1.825
113
Po ponovnem branju sem razbral še to, da ne razumeš kaj pomeni izvor denarja. Ne, ni bančni račun. Razen če si dedoval hranilno knjižico Maksa Perca.....pa so se dinčki kar namnožili v teh 80 letih.....

• Objave ne odobravam
Reactions: jest5
22. jul 2007
14.003
1.994
113
124
Iranske miljone z lahkoto sprejme, s tem drobižom se jim pa ne da ukvarjat in bi najraje videli, da bi to nesel na drugo banko in prenakazal na svoj TRR. :bonk:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.718
8.048
113
Po ponovnem branju sem razbral še to, da ne razumeš kaj pomeni izvor denarja. Ne, ni bančni račun. Razen če si dedoval hranilno knjižico Maksa Perca.....pa so se dinčki kar namnožili v teh 80 letih.....
Zal nisem.

Dej vklopi mozgan: pojasnjevat jim moram izvor denarja za vsak priliv (tudi negotovinske ce so previsoki) - zakaj bi to pocel se enkrat ko naredim dvig?

damo

Majstr
4. sep 2007
1.049
167
63
Ja, če 30let hodim v službo, se je pa s časom neki nabralo, ne? Saj drugega kot plače in regresa ne dobivam nanj.