dvb-t digitalni sprejemnik

115256

Pripravnik
24. okt 2007
480
3
18
lp

mene pa sam zanima kaj je to dvb-t tuner. kaj je uporabnost tega? a je to slučajno da lahko prklopš gor sobno anteno in dobiš bolšo sliko ali kaj? hvala za odgovore in lp

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.328
9.559
113
EU
DVB-T tuner, je sprejemnik za digitalni TV signal.
V kolikor na tvojem območju ni odajnika z digitalnim signalom, pozabi na to kaj spodaj pišem..
Lahko priklopiš sobno anteno na tuner, in tuner vtakneš v TV. Za anteno je vseeno, kateri signal sprejme.
Profitiraš če imaš dogitalni vhod v TV.
Ne pozabi, da sobna antena ne blesti, pri kvaliteti slike. Omisli si zunanjo anteno.
Pri tem ostaneš brez programov z analognim signalom
17758-icon_confused.gif

115256

Pripravnik
24. okt 2007
480
3
18
ja sj sm mislu zunanjo anteno, mam na strehi obrnjeno proti krimu ker sem iz okolice tistega konca, tko da vidm če se mi splača sploh lcd televizor kupovat k ma ta sprejemnik vgrajen že. a je kvaliteta slike kej bolša če gre preko digitalnega signala kokr pa analognega. katere digitalne programe pa lahko gledaš s tem, recimo da pop tv pa a kanal nista digitalna pol lahko nanju pozabim? lp

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.530
437
83
V SLO se oddaja mpeg4. Velika večina televizorjev ima vgrajen mpeg2, če sploh kaj. Mislim, da nima smisla s tem sedaj komplicirat. Dekoder bo res dodaten strošek za vse, ki bodo lovili prezemni signal ampak je v tem trenutku brezveze kupovat TV z vgrajenim dekoderjem, če se že sploh kaj uporabnega najde. Kupit soliden TV dekoder pa posebaj.

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Ja lahko ti potrdim na Krimu je digitalni oddajnik, ki pošilja signal v MPEG4 standardu. Če misliš kupovat predrago plazmo ti svetujem malo počakat. Do konca leta pa bo RTV slovenija dala teste set top box-ov.

Je pa prednost digitalnega signala v tem, da boš na enem kanalo zdaj dobo 10 programov. Torej se kabašom slabo piše. Mislim, da je razpis ze v teku in da bomo to lahko pričakovali v kratkem.

Ker pa je trenutno še skoraj nihče neve, da je kodiranje dvb-t signala v sloveniji MPEG4 (ki je naprednejše in boljše od MPEG2) trgovci veselo prodajajo njihove aparate, ki tega ne podpirajo.

Obvezno vprašaj trgovca če podpira MPEG4 standard (če že druga ne, boš vsaj vido kaj se ti bo zlagal).

En nasvet: Trgovec ni tvoj svetovalec. On ti bo svetoval vse, da bo TV prodal!

Nazadnje urejeno:

115256

Pripravnik
24. okt 2007
480
3
18
ok hvala za to razlago. a pa mogoče veš a obstajajo kkšni lcd tv-ji ki že majo kodirnik v mpeg4 oz. kdaj bo to pršlo na trg za slovenijo? hvala

115256

Pripravnik
24. okt 2007
480
3
18
kupu sm lcd ekran sony bravia v big bangu za 1000 evrov 101 cm diagonala in ima vgrajen dvb-t sprejemnik, najde mi preko digitalnega signala slo 1 slo 2 slo 3. zvok je čist slike ni ( verjetno ker je kodirnik mpeg 2, krim oddaja mpeg 4), tv ima tudi režo za pcmcia kartico. ali obstaja kakšna kartica z vgrajenim dvb-t sprejemnikom MPEG 4 kjer bi lahko to kartico vstavil v tv in bi potem sliko videl preko dvb-t? hvala

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.245
4.805
113
Zaenkrat slabo kaže, vsi TVji imajo vgrajne še DVBje z mpeg2 dekodiranjem, dobro za v AU in DE, slabo za nas ( zenkrat ), LG naj bi imel šele spomladi na našm trgu LCD TVje z mpeg4 dekoderjem.

p.s.: če ne piše da podpira mpeg4, ga gotovo ne...

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Na trgu obstajajo pcmcia kartice z dvbt sprejemnikom vendar žal le s softwarskim dekodiranjem (za to se uporablja procesorska moč). Kartice z stojnim dekodiranjem tudi obstajajo vendar so občutno dražje napram softwerskih (nisem pa zasledil take kartice v pcmcia obliki).

Priporočam počakat vsaj do spomladi

Nazadnje urejeno:

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik Focus pravi:

Je pa prednost digitalnega signala v tem, da boš na enem kanalo zdaj dobo 10 programov. Torej se kabašom slabo piše.

Jaz pa mislim, da so ravno kablaši pred svojo naslednjo revolucijo, če le ne bodo preveč leni. V koaks lahko po novem stlačijo neprimerno več kanalov, kot prej, pa še jim ostane pasovne širine za kak širokopasovni internet dostop, telefonijo, video on demand ...
wink-1.gif

Ogo

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Maš prav, so pred revolucijo (če nebojo zaspali)

Ja med drugim se je za MPEG4 odločila tudi Norveška
Testno pa je začel laufat še v Franciji in Polskem

Nazadnje urejeno:

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Ne, popravek. Za MPEG4 sta se odločli še Francija in Nova Zelandija.

Spisek je vedno večji

ufm

Pripravnik
2. sep 2007
88
0
6
To sem že videl, takole na internetu - ampak kje pa jo lahko kupim? No, saj verjamem, da bo kmalu mogoče. Če kdo pozna način naj kar pove.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.530
437
83
Da si malček sposodim temo:
Le zakaj se nisem že pred parimi meseci (TV z dekoderjem je v hiši debele 3 mesece) v vsaj 25 let staro sobo anteno na podstrehi spotaknnil...

Kvaliteta DVB-T signala me je, hmm popolnoma prepričala, da ne rečem na tazadno vrgla. Na 46" sem navajen raznoraznih popačenj, anomalij... Hitre športne scene sicer niso popolnoma tipi-topi, a če primerjam s Siol in digitalnim SLO2, ki ga očitno bolj po nesreči dobim prek lokalne kablske je slika odlična. O analogni kablski pa nima smisla ker ni za nikamor.

Stara antena ni več primerna (vizualno), da stoji v sobi.
Tole pišem zato, ker me zanima kakšno sobno anteno naj si omislim, da bo sprejem čimbolj OK? Oblika, morda kar tip? Sem popolnoma nedomač v teh vodah.

Ven zaenkrat nimam namena nič vleči. Kak HD (se bo za letošnjo olimpijado kaj pokazalo?) pa me bo hitro prepričal ob morebitnih motnjah, čeprav resnici na ljubo nacionalko gledamo dokaj malo. Sem direktno pod Krvavcem nekako v smeri Mengeš-Domžale, zato je signal res OK.