DURS - novi predpisi

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:
Men je računovodja rekel da je tako OK. Kartica ni gotovina. Shrani si slip in ga pripni k fakturi.
Če je kartica vezana na poslovni račun ni dvomov, je ok. Če je pa kartica od osebnega računa pa po moje ne bo šlo čez. Sicer zna DURS izdati še kakšno pojasnilo glede tega, vendar se to kot jaz vem smatra kot gotovina. Kar pomeni: izdajatelj računa nima težav, ti kot prejemnik pa imaš težave... In to ne tako poceni.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Nam je računovodstvo reklo, da lahko moto z svojo osebno kartico plačamo.

Gotovina so bankovci in kovanci.

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:

Definicije pri DURS-u so lahko različne
evil.gif

Ti pa kakor sam vidiš... Če nisi lastnik in direktor potem se te itak ne tiče, ker ne fašeš ti kazni.
grin1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.184
3.645
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:

Definicije pri DURS-u so lahko različne
evil.gif

Ti pa kakor sam vidiš... Če nisi lastnik in direktor potem se te itak ne tiče, ker ne fašeš ti kazni.
grin1.gif
Hehe, pa še kako te tiče. Če boš neko zadevo z gotovino plačal, ti firma enostavno ne bo mogla povrniti stroškov.

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
585
172
43
41
To je kar neki ratal zdej iz tega. Vsak si po svoje razlaga. Kakšne uradne razlage od Dursa kaj lahko in kaj ne pa verjetno ni za pričakovati. Ali pač?

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Jaz s tem nimam težav. Pa ne omenjaj gotovine, ker je to očitno zelo spolzek termin.
grin1.gif

torek

Pripravnik
28. okt 2007
269
0
16
kot je v navadi se pri takih zadevah potem še celo leto ugotavlja, pojasnjuje, izdaja obvezne razlage,... Pač ni drugega pričakovati v tej banana republiki.
Če prav razumem je namen zakonodajalca bil, da prepreči poslovnim subjektom poslovanje z gotovino, kar je problematično sploh takrat ko je TRR blokiran. Torej firma proda za izdelek ali storitev za XXX EUR (in pri tem izdaja račune kot je treba) in potem z isto gotovino iz blagajne gre nakupit za XXX EUR blaga. Medtem pa je TRR blokiran upniki ne pridejo do denarja, firma pa vseeno posluje. Razumem da je tak način poslovanja nevzdržen in ga je treba kolikormogoče omejiti.
Isti učinek kot s prepovedjo uporabe gotovine, bi dosegli s prepovedjo povračila stroškov delavcem v gotovini. Plačam s svojim kešem (ali osebno kartico) material v trgovini (dobim seveda fakturo) in potem dobim povračilo s strani firme na TRR. V tem primeru je vsekakor zagotovljeno, da je promet med dvemi poslovnimi subjekti bil evidentiran na TRRju od firme.

Rezultat novega predpisa pa bo še več poslovanja na črno in še manj izdanih računov. Tisti ki poslujejo normalno in zakonito pa bodo imeli še več (brezpotrebnih) stroškov.
Novi predpis velja samo v SI, kar pomeni da menda ni proti pravilom če npr. v A nabaviš materiala za 5000 EUR in ga plačaš z gotovino ?!?!?

Nazadnje urejeno:

Pbutec

20. jul 2007
15.184
3.645
113
Marlbor
Itak, sistem "učenje na napakah". Inšpektor ti bo povedal kaj ne smeš s tem ko te bo kaznil. Ampak ti spetz ne bo povedal, kako pa smeš.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Zakon o davčnem postopku v 36. členu določa obveznost nakazovanja plačil za dobavljeno blago in opravljene storitve ter druga plačila prejemnikom na njihove transakcijske račune.

Zakon in pravilnik določata, da mora biti plačilo nakazano prejemniku na TRR.
Torej ni važen "izvor" denarja (ali gre za nakazilo iz osebne kartice....) važen je cilj enarja (ki mora končati na TRR-ju prejemnika). Zaradi 100% zagotavljanja evidence pa predlagam, da se računom, ki niso plačani striktno iz poslovne kartice (kjer je odliv direktno razviden iz TRR-ja) pripne slip, in je točno razvidno na kateri račun je bilo nakazano.

Eno pojasnilo DURS-a je že odzunaj.
http://www.durs.gov.si/si/zako...roskov_izvrsbe/

Pbutec

20. jul 2007
15.184
3.645
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
plačilna kartica, PLN preko pošte (ker he he banke nočejo sprejemat PLN
smile-1.gif
) ni gotovina.
Pošte so tak cela štorija okoli tega, ker na nekaterih poslovalnicah sprejemajo zgolj gotovino in nimajo pos terminalov. Kjer pa so imeli pos terminal pa nisem mogel plačati s poslovno kartico Visa Electron in sem moral uporabiti osebno Maestro kartico.
bonk.gif

anovak99

Pripravnik
8. maj 2010
255
2
18
Piše da regresa ne morejo več izplačevati v gotovini. Mene zanima kako pa je z boni? Lahko podjetja sedaj izplačajo recimo 1/2 regresa na trr, polovico pa v bonih v lastni ali kateri drugi trgovini? Se je tu kaj spremenilo?

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
585
172
43
41
Citat:
Uporabnik Jeri pravi:
ksz

Danes sem šel v Elektro nabavo v Črnučah. Naberem si ves elektro materjal katerega sem rabil. Pridem na blagajno povem davčno in ji rečem naj mi izda račun do 50€ ostalo bom pa tako plačal. Pa mi reče naj si preberem list na katerem piše (zakoni itd.), da so izključno gotovinska plačila omejena na 50€, če pa plačam s kartico (navadna bančna kartica), da nima veze koliko znaša račun?!? Tako mi je izdala račun na firmo za cca130€. Kaj bo sedaj s tem?
tongue-1.gif

Samo tok, da sporočim/obvestim. Račun na firmo, plačan z navadno bančno kartico, ne velja, če je višji od zneska 50€.

lp, Jeri

Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
585
172
43
41
Danes bil ponovno v isti trgovini in je ravno takrat, ko sem bil jaz na blagajni, prišel šef trgovine in umaknil tisto obvestilo, kjer je pisalo, da lahko plačaš s katero koli kartico. Na novem obvestilu sedaj piše, da se lahko plačuje samo s poslovno kartico.
Nekaj je še pojasneval in razlagal, da smo si za prejšnje račune, ki so jih oni izdal (višji od 50€) mi sami krivi, ker smo to sprejel
tongue-1.gif

Tok vem jaz o tem
smile-1.gif
Če pa kdo kaj drugače zve, kaj bolj uradnega pa naj prosim sporoči.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
821
113
TO je itak jasno, da se ne da več plačevat z bančno, ki je na drugo ime. Kaj pa če maš popoldanski s.p. in imaš poslovni račun na isto davčno kot privat? Ker ko ti kot spju blokirajo račun, ti itak vse, ki so vezani na davčno, torej tudi osebnega.

lp