DTV kot monitor za računalnik??

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Torej, a bi šlo, da se digitalni TV lahko uporabi kot monitor za računalnik brez kakšnega hudega vmesnika ala računalniška TV kartica, samo s kablom?
Če ja, kakšen bi moral bit kabel?

22. jul 2007
13.408
1.659
113
124
seveda se da, boš pa moral malo več povedat kakšen je tvoj tv in pc ter pogledat na zadnjo stran kakšni priključki so gor

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
LG plazma predzadnje generacije (mislim da je LG 50PK250, pišem po spominu, nisem prepričan) , od priključkov ima HDMI, SCART in mislim da kompozitnega tudi nisem pa prepričan, bi moral pogledat. Računalnik je pa prenosnik (v letih) s klasičnim izhodom za monitor (in nič drugega).

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Je.
Ni problema pa pomeni kaj? Da se da zadevo "premostit" samo s kablom, al' je treba vmes še kakšno škatlo?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Seveda, ce je na racunalniku tudi HDMI izhod, das HDMI-HDMI kabel in to je to.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Njet. Na prenosniku je klasičen monitorski izhod. Ampak če mi spomin prav nese gre iz računalnika itak digitalni signal in je tule problem samo oblika priključka na računalniku (ki ni tak kot HDMI na TV). Torej je treba samo najt kabel s monitorskim priključkom za na računalnik na enem koncu in na drugem HDMI?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Enkrat sem ze implicitno vprasal, pa se kar naprej tumbas o "klasicnih" prikljuckih. Koji [censored] je to "klasicen" prikljucek ? Ce je ta tvoj "klasicni prikljucek" HDMI (ali pa DVI-D, kar je silno redka stvar na prenosnikih, ki nimajo HDMI), potem ni problema, das ustrezen kabel in je to to. Ce tvoj "klasicen" prikljucek ni HDMI (ali DVI-D), TV pa nima ustreznega analognega vhoda, potem iz te moke ne bo kruha, razen ce bi uporabil video povezavo (S-video, kompozitni video, ...), kjer bo pa kvaliteta slike mizerna..

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Ej, ne me tepst
redface-1.gif

Na prenosniku je priključek za monitor (in je enake oblike zadnjih dvajset let na vseh strojih kar jaz uporabljam računalnike) ki je drugačne oblike od HDMI za TV. Zato "tumbam o klasičnem priključku. Zdej al' je to HDMI al' DVI-D al' kaj tretjega pa res ne vem ...
redface-1.gif

Računalničar sem samo toliko kolikor potrebujem stroj za delo in zabavo, jebat ga; v tehnologijo (in kratice) se pa ne poglabljam dokler ni potrebe (kot zdajle, recimo).

Aja, prenosnik je Acerjev in je star okorg pet let in nima enakega HDMI priključka kot ga ima plazma. Če bi ga imel, bi že probal, ne bi spraševal
grims-1.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Tvoja plazma ima VGA priključek. Se pravi rabiš samo enostaven VGA kabel (modri konektorji), kot ga uporabljajo rač. monitorji. Predvidevam seveda, da ima prenosnik tudi VGA izhod. Ker praviš, da ima klasični izhod, potem je verjetno to.

VGA
chdat002.jpg

DVI:
dvi.jpg

Nazadnje urejeno:

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
VGA je analogni priključek. Če TV podpira DVI, potem je OK. Če podpira pa samo DVI-D (digitalni signal), potem ne bo šlo. Drugače pa imaš pretvornike iz VGA v DVI (analogni) - samo konektor je drugačen.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Pesda, polomil sem ga ko sprašujem na pamet namesto da bi prej pogledal na zadnjo plat televizorja. Se ponižno opravičujem
redface-1.gif

(ampak VGA računalniškega vhoda na TV se res ne spomnim
redface-1.gif
. prva stvar ko pridem domov bo pregled riti televizorja!)

Hvala vsem za trud
nahrung002.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Doto te je zares pogruntal ... Vidis, pa le ni tak slab dec
smile-1.gif
Lubcka si mu dolzen zaradi tvojega pisanja neumnosti (lahko poracuna na babi, ce je zakej), lahko se pa probas v pivu odkupiti. Poberi en VGA kabel od monitorja in probaj, mora delovati, ce sta obe zadevi kompatibilni.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Pisanja neumnosti?!

In doto je pogruntal samo delno (ja, še zmeraj pa sem [censored] ko sem šel spraševat na pamet).

Torej, dejansko stanje s priključki na riti LG50PK250 (ne nujno v naštetem vrstnem redu):
- HDMI (drugi priključek ob strani)
- PCMCIA reža (ob strani)
- USB (servis only, ob strani)
- HDMI / DVI
- RS 232 C (servis, na izgled in po številu kontaktov VGA (standardni računalniški
evil.gif
), le da je prase v obliki moške doze)
- COMPONENT (PR, PB, Y) video (obstaja tudi audio)
- OPTICAL AUDIO AUT
- AUDIO IN (DVI)

Mislim da je to več ali manj vse. No, je še električni priključek, pa vhod za anteno, pa še dva SCART - a.

Skratka, še vedno sem pred vprašanjem kaj se da naredit
redface-1.gif

USB je neuporaben, vsaj brez programske nadgradnje (preverjeno). Ta ****** RS pa tudi vsaj kar se računalniških kablov tiče. Bi šlo, če bi ena doza na kablu bila baba? Čeprav je ta vhod označen kot servisni?!
Kaj pa varianta računalniški izhod (VGA, drugega ni) na SCART na televiziji? To obstaja?

Pivo pa itak pade ob priliki (nič ne obljubim kdaj
grims-1.gif
)

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
- RS 232 C (servis, na izgled in po številu kontaktov VGA (standardni računalniški
evil.gif
), le da je prase v obliki moške doze)

Preprican ? HD-15 se ponavadi ne uporablja za RS232 ravno zato, da ga ne bi kdo zamesal.

D-sub HD15 (VGA):

VGA-GenderFF.gif

D-sub DE9 (najpogosteje za RS232, ceprav nikjer ne pise, da bi moral biti ravno tak):

DB9-D-SUB-CONNECTOR-S-R206136.jpg

Citat:
Skratka, še vedno sem pred vprašanjem kaj se da naredit
redface-1.gif

Ce je DVI tipa I (DVI-I; ker DVI-A najbrz niso dali na TV, ki ima ze tako HDMI vhod, torej TMDS dekoder), potem bi bil dovolj adapter oziroma ustrezen kabel. Ti ponavadi pridejo zraven monitorja ali graficne kartice.

Citat:
Kaj pa varianta računalniški izhod (VGA, drugega ni) na SCART na televiziji? To obstaja?

Obstaja v teoriji, ce SCART vhod podpira RGB, ampak TV skoraj zagotovo pricakuje normalni PAL sinhronizacijski frekvenci, graficna od racunalnika pa skoraj zagotovo nima moznosti (v Windowsih), kjer bi jih lahko nastavil.

Jaz bi na tvojem mestu naprej poskusil z ustreznim kablom oz. adapterjem.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Kaj ko bi ti poslikal konektorje zadaj? Celo v uradnem datasheetu piše, da vga vhod je:

5493947473_aec8b9dbeb.jpg

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Za RS 232 C sem 100% (no nisem več 100 za podobnost z VGA vsaj kar se števila pinov tiče, na uč se mi je zdelo da jih je ravno toliko kot na video kablu). In ne izgleda kot tale dva ki si ju prilimal.

Za DVI pa ne vem kateri tip je, ker nisem videl nobene črke zraven, lahko pa da sem tisti I spregledal. Piše pa točno takole HDMI /DVI.

Torej, če te prav zastopim bi bila varianta kabel z dozo VGA (na računalniški strani) in doza HDMI/DVI na televizorjevi strani?

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Hej, kaj naj rečem, jaz ga nisem videl. Itak so vsi konektorji naguženi na desni strani riti ali na desnem boku (gledano od zadaj), tako da je malo možnosti, da sem ga zgrešil
rolleyes-1.gif

Bom probal poslikat, nič ne obljubim, ker sem bolj švoh opremljen za take ekzibicije (ni bilo potrebe).

Pa tale opis na tvoji sliki ne odgovarja PK 250. Oba scarta sta recimo zadaj, eden zraven drugega, hdmija sta res dva, ampak en zadaj drugi na boku (razen če k tistima dvema zadaj šteje dvi za audio, ampak ta je popolnoma drugačne oblike)
redface-1.gif
...

Nč, bo res treba slikat ....

Nazadnje urejeno:

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.138
355
83
Evo slikice. Prva je slikica kontaktov od zadaj, druga pa z boka. In to so vsi kontakti, ki jih škatla premore. Slikici sta bolj švoh, ker sta slikani s TAB-om. Sem ju poskušal tudi prilimati včeraj preko njega pa ni šlo (upam, da bom zdajle imel več sreče)
redface-1.gif

1150856-bok.jpg

Priponke

• 1150856-bok.jpg
    1150856-bok.jpg
    64,2 KB · Ogledi: 146