Drugi tir

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik skala pravi:
dejansko je še precej nezikoriščenega hidro potenciala. nek2 bo pa nuja... enkrat... tam do 2100 bo mogoče že zgrajeno...
trenutno imamo hidroelektrarne po celotni Soči, celotni Dravi ter po zgornji in spodnji Savi. in vse te skupaj proizvedejo približno za polovico TEŠ6 elektrike. neizkoriščena je le še srednja Sava ter pogojno Mura in spodnja Savinja

Tony_Clifton

Fizikalc
18. okt 2014
1.635
2
36
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
ni kaj bi ti namesto TEŠ6?

edino NEK2... je smotrno... vse ostalo je bedarija
NEK2 bi bil itak smotrn, TEŠ6 s 600MW ni nikoli prestal resne kritike, 400 bi bilo dovolj... In če smo že pri ceni, 1mio/MW je standarD v Evropi. Vendar NEK2 ne zadosti potrebam omrežja pri hitrih spremembah obremenitev, za to se potrebuje termo elektrarna ali plinska elektrarna

Alternative so seveda obstajale. Nemška družba je imela načrt za plinsko elektrarno v zaledju obale. V Luko Koper bi lahko prihajali tankerji z utekočinjenim zemeljskim plinom. Namesto svinjanja s klasičnim uplinjanjem, kjer se za uplinjanje uporablja toplota morske vode, bi se v tem primeru tekoča faza transportirala do elektrarne, kjer bi se za uplinjanje uporabila odpadna toplota.

S stališča ekologije bistveno boljše kot izgorevanje lignita.
Zmanjšala bi se odvisnost od ruskega plina oz. ga Slovenija sploh ne bi več potrebovala, uporabljal bi se cenejši energent in lahko bi kaj zaslužili s transportom plina v druge države.
Seveda je bil projekt iz "nacionalno interesnih" razlogov zavrnjen - ker nekim "privatnikom" pa res ne bomo pustili da služijo na "naših" državljanih... (da o odsotnosti seskov pri takem projektu ne govorim...).

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik sass pravi:
Citat:
Uporabnik skala pravi:
dejansko je še precej nezikoriščenega hidro potenciala. nek2 bo pa nuja... enkrat... tam do 2100 bo mogoče že zgrajeno...
trenutno imamo hidroelektrarne po celotni Soči, celotni Dravi ter po zgornji in spodnji Savi. in vse te skupaj proizvedejo približno za polovico TEŠ6 elektrike. neizkoriščena je le še srednja Sava ter pogojno Mura in spodnja Savinja
veliko se da še majhnih postavit. tudi zmanjševanje porabe bi se dalo zrihtat. je pa res da hidro so pri nas problem ker imaš poleti ponavadi nizke vode, ko bi vsi tako radi klime uporabljali.
po drugi strani se 5. generacije jedrskih praktično še ne gradijo. no saj nove jedrske so sploh zelo nepopularne, čeprav 5. generacija zelo zmanjša količino visoko radioakrivnih odpadkov in potrebo po gorivu. en 1000 mw raktor bi precej prispeval k lepšem ozračju.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Po mojem so smiselne samo v kakšni ajdovščini ali pa postojni, vsaj glede mojih izkušenj z vetrom
ja posebej je smiselno ker 90% časa ni vetra 10% časa je pa veter premočan.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Vetrnico na vsako dvorišče! Kakšen je glas ljudstva?

Sedaj bo poenostavljeno postavljanje vetrnic, vendar na žalost povzročajo nespečnost in druge motnje sosedom. In na TEDx Ljubljana so jih zelo skritizirali.

Ne morejo spat? Zaradi česa? Pa glavobole imajo od? Jaz sem dobil glavobol od njihovih nebuloz
bonk.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.970
3.627
113
V Prlekiji nam včasih tako piha, da bi kar dobro delali elektriko. Včasih pa nič
smile-1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
southpark vetrnice in generator povzročajo hrup. lahko ti blebetaš k je nimaš nad glavo...

in razne vetrnice, sončne elektrarne in ostala "zelena elektrika" je čisti NATEG! sploh ker so sončni paneli itak narejeni an kitajskem. elektriko pa plačujemo VSI preko davkov itd itd (subvencije)..

pri teš6 je edini problem da je nadzor zatajil. dejansko pa jo potrebujemo. pa 2. blok NEK tudi... to raznim "alternativcem" nikakor ni jasno...

plin je tko tko...

drugi tir pa bi moral že biti postavljen. itak smo že toliko notr zmetal da ni smisla "zavlačevat"...

eh ja butast narod...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Mislim, da bi NEK-2 naletel na silovito nasprotovanje sosednjih držav, predvsem Avstrije, mogoče tudi Italije. Močno dvomim, da je ta projekt v tem trenutku realen, če želimo ohraniti solidne stike z močnejšimi gospodarskimi partnericami. Seveda ne morejo ravno preprečiti projekta, vendar se spomnimo, kako Slovenija nasprotuje plinskemu terminalu v Italiji.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
To je tvoje prepričanje, vendar so Avstrijci že imeli pripombe čez Krško in Češke elektrarne. Tako da močno dvomim, da bi bili tiho v tem primeru. Konec koncev bi bil vpliv na njihovo ozemlje v primeru nesreče v elektrarni krepko večji kot vpliv plinskega terminala v Italiji v celotni dobi delovanja na slovensko ozemlje.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
pizdili so se za nabiranje političnih točk. če avstijci ponoči ne dobijo elektrike za njihove črpalke ni nič z njihovo zeleno elektriko.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.131
113
Ne morejo spat? Zaradi česa? Pa glavobole imajo od? Jaz sem dobil glavobol od njihovih nebuloz
bonk.gif
pojdi kdaj pod vetrnica, ali pa malo stran, takrat ko senco delajo letance..dobiš epileptičnega. V glavnem, ni vse tako kul če živiš poleg. Drugače pa ja, jedrsko, vetrnice, TEŠ pa vse zgradit, sam ne na mojem vrtu. ;)