Nisem bral vsega ... zapisal bi samo moje izkušnje.
Folk kupuje v Hoferju, ker je ceneje ... No ja, vprašanje pa je, če se splača.
S punco živiva skupaj v študentskem domu, blizu so lidl, mercator in interspar. Tedenski strošek je okrog 15-20 EUR za trgovino (za oba skupaj). V Interšparu dobim za ta denar še največ. En banalni primer je že to, da je pakiran kruh iz interspara boljši, dlje ostane svež, lidlov je zmeraj 30 % off, češ da je rok uporabe samo do jutri (kje za vraga pa dobiš potem svežega??), cena: lidl=1 EUR, interspar=0,89 EUR za kilo.
Tiste avstrijske salame in avstrijski siri so tudi bljeh. Za 6 EUR dobim sparovo ogrsko salamo cca. 0,6 kg (zdrži dva tedna v hladilniku) pa še fino mi jo narežejo, več kot preveč dobra je za pojest, poleg vzamem še pol kile šparovega edamca pa me pride ceneje kot kjerkoli. 6=1+ kg salame in sira skupaj
Poleg tega nimam kaj reči čez njihove blagovne znamke, ker je špar (po mojem mnenju) edina "čista" trgovina, kar se tiče svojih blagovnih znamk.
Doma hodi največ v trgovino foter. Lani sva celo leto kalkulirala in za kompletno nakupovalno košarico se najbolj splača IS.
Kot primer naj navedem tuš. Ljutomerski ementalec (proizvaja Pomurske mlekarne) je v tušu prelepljen z njihovo etiketo in gre po njihovem za blagovno znamko Olimp, skoraj VSAK tak izdelek pa ima nekaj prištete mase. Tako se je zgodilo, da je sir imel tuševo olimp nalepko z 0,360 kg mase, spodaj pa je bila nalepka Pomurskih mlekarn, kjer je bilo 0,320 kg mase. Torej njihova nalepka tehta 40 g??
S punco sva delala tudi bench teste mleka. Primerjala sva tuševo, šparovo mleko z mlekom Pomurskih mlekarn (tuševo in šparovo polnijo Pomurske, torej je "isto"), MM 3,2%. Scenarij: 2/3 odprtega mleka hraniš v hladilniku ... enkrat ga pozabiš zunaj za par ur in ga naknadno pospraviš. Ko ga drugič pozabiš zunaj, ga pustiš zunaj in opazuješ):
- tuševo se pokvari v dveh dneh (rumena brozga z mocarelo
)
- šparovo v štirih
- original pomurske mlekarne pa zdrži več kot en teden, brez problemov in smrada
Včasih je bolje vreči 2 ali pa 3 evre več, kot pa kupiti drisko za naslednje jutro ...
Just my 2 cents ...
EDIT: malo sem skrenil s teme ... drugače se strinjam, da je draženje nenormalno. Dokler lahko za budget dobiš tisto, kar hočeš, je še v redu, tudi ob minimalnih razlikah.
Lansko leto sva plačala za košarico X okrog 12 EUR. Letos sva plačala za popolnoma isto košarico več kot 16 EUR.