Citat:
Pickup Station: Ljubljana Airport (Brnik)
Dropoff Station: Ljubljana Airport (Brnik)
Pickup Date: 23. October 2009 at 8:00
Pickup Date: 23. November 2009 at 8:00
No. of Rental Days: 31
Car group: Group A - Hyundai i10 A/C or similar
Price: 961 €
Included: TAX (20% VAT), Unlimited mileage, CDW, TP
Not included: Fuel, PAI, Toll fee, Airport surcharge (10%) *
* Airport surcharge is mandatory only at pick ups from our
airport locations
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Citat:
Uporabnik zajfa pravi:
Citat:
Uporabnik Ateist pravi:
Najemnine so prenizke in to za 20%
Ampak plače so pa prenizke in bi morale znašat min.800 evrov in ne 400 evrov neto.
Ti res ne štekaš. Cene oblikuje ponudba in povpraševanje. Več denarja, več povpraševanja, višje cene. Ne vem kaj nonstop jokate z višjimi plačami. Kot da bo potem kaj bolje.
Citat:
Uporabnik Ateist pravi:
Zakaj pa delate za 400€
Kdo ti brani, da postaneš privatnik in nam vsem pokažeš kako se plača delavca 1000 eur neto?Citat:
Uporabnik zajfa pravi:
Citat:
Uporabnik Ateist pravi:
Zakaj pa delate za 400€
To je minimalna plača. Je potem za višjo plačo vse drugo odviasno, kje delaš, kaj delaš, položaj, znanje, izkušnje, delovan doba, zahtevnost an delovnem mestu, ampak se tukaj zalomi, ker dobiš recimo 400+200 evrov vse skupaj in ni daleč od miniamlne plače.
Najbolj na kura* pa mi gredo nekateri privatniki k mastno služjo delavce pa plačajo mal nad minimalno plačo.
Tajkun, oderuh, a veš da bi moral svoje z žulji in odrekanji prisluženo stanovanje oddajat po socialni ceni, da bi lahko ja lenuhi in večni jamrači prišli do stanovanja z gledanjem tvja, kritiziranjem vsega na svetu (razen njih samih, kateri so ultra top in se jim godijo same krivice).Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:
ksz
Za hec sm mal posrfal in pogledal kolk stane rentacar pri hertzu...
vidi ovo:
Citat:
Pickup Station: Ljubljana Airport (Brnik)
Dropoff Station: Ljubljana Airport (Brnik)
Pickup Date: 23. October 2009 at 8:00
Pickup Date: 23. November 2009 at 8:00
No. of Rental Days: 31
Car group: Group A - Hyundai i10 A/C or similar
Price: 961 €
Included: TAX (20% VAT), Unlimited mileage, CDW, TP
Not included: Fuel, PAI, Toll fee, Airport surcharge (10%) *
* Airport surcharge is mandatory only at pick ups from our
airport locations
Kaj ma to veze s stanovanji? Eh nič...
Najemnina za 10x več vredno garsonjero v lj. je trikrat nižja, davka pa plačam še enkrat več. Jeba v glavnem. In na konc sm še oderuh?
Citat:
Uporabnik zajfa pravi:
Najbolj na kura* pa mi gredo nekateri privatniki k mastno služjo delavce pa plačajo mal nad minimalno plačo.
Citat:
Lastnik podjetja Pipistrel Ivo Boscarol predloga zakona, ki ga ''ne poznam", ni komentiral. Dodaja pa, da ''čeprav izhajam iz mesteca, kjer imamo človeka z najvišjo slovensko plačo, me ni sram povedati, kakšne plače imamo, četudi so v primerjavi z njim nesramno nizke''. Trenutna povprečna plača v podjetju za alternativno letalstvo je 1950 evrov, najvišja pa 4576 evrov. Gre torej za razmerje ena proti 2,3. Boscarol ob tem poudarja, ''da imajo štirje zaposleni višjo plačo od mene, ki sem lastnik in direktor, a so zanjo še kako zaslužni, pa tudi izobrazbo imajo podiplomsko''.
V Pipistrelu imajo oblikovan način nagrajevanja. Vsak zaposlen prejme 10 evrov za vsako vloženo idejo. ''Izmed njih izberemo idejo meseca, ki je vredna 500 evrov, in idejo leta v vrednosti 5.000 evrov. Za posebne dosežke ali uspehe lahko direktor nagradi posameznika s posamično nagrado do 500 evrov.'' Novoletna nagrada za vse zaposlene ne glede na delovno dobo znaša navadno 1.000 evrov, 13. plača pa se izplača glede na delovno prisotnost med letom. ''Med zaposlene smo do letos že več kot 10 let razdelili tudi najmanj 30 odstotkov dobička, glede na letošnje izjemno dobre rezultate, kljub krizi, pa pričakujemo podobno delitev dobička,'' je sporočil Boscarol.
V Seawayu so ''ogorčeni nad gigantskimi plačami uprav in nadzornih svetov podjetij, ki so v davkoplačevalski lasti, večinski ali delni''. Njihove plače bi morale biti javne, ''pod strogim nadzorom in omejene, predvsem pa v sorazmerju poslovanja podjetja'', je prepričan direktor Jani Grašič. Na vprašanje, kolikšna je njegova plača, je odgovoril, da nekajkrat manjša od predsednikov velikih državnih podjetij. ''Nagrad ni,'' je dodal. Povprečna plača v podjetju, kjer oblikujejo zasnove, načrte in orodja za serijske izdelovalce jadrnic in motornih jaht, je 1800 evrov.
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:
Odvisno katere privatnike misliš. Večina pametnih privatnikov bo razmišljala takole:
Citat:
Uporabnik grajbos pravi:
Dokler je folk pripravljen toliko plačat za najem stanovanja, bodo takšne ali še višje cene ostale. Trg je tisti, ki narekuje ceno.
Citat:
Uporabnik zajfa pravi:
Citat:
Uporabnik Ateist pravi:
Najemnine so prenizke in to za 20%
Ampak plače so pa prenizke in bi morale znašat min.800 evrov in ne 400 evrov neto.
Citat:
Uporabnik sad pravi:
A pa ti ločiš med monopolom in konkurenčnim trgom?
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Se strinjam. Meni je anomalija, da so zaradi preteklosti, stanovanja v lasti oseb, katera jih ne morejo vzdrževati.
Katere anomalije, da je to monopol ali oligopol pa še ti vidiš?
Ta upokojenka bo slej kot prej morala stvar prodati, ker ne bo mogla plačevati vzdrževanja. Torej?Citat:
Uporabnik Commodore pravi:
To, kar omenjaš, je največji problem - pretežno (domnevam, ker takrat še nisem toliko spremljal) posledica Jazzbinškovega zakona, ki je napol zastonj raztalal takrat družbena stanovanja in bolj ali manj zapečatil zadevo. Tako so le-ta precej nesorazmerno porazdeljena med populacijo in imamo na eni strani tročlansko start-up družino, ki se stiska v (pre)dragi garsonjeri, na drugi pa upokojenko (ki sama sicer ni prav nič kriva), ki živi v petsobnem stanovanju, ki ga stežka vzdržuje.
Sicer jaz ne vem, kje ti vidiš prazna stanovanja. Morda od države, sicer pa so v oddajanju ali pa ''prazna'' (torej se oddaja na črno). Sem in tja je kakšna izjema, ampak ta bo ostala tudi po davku in ne vem čem še. Namreč poznam osebo fully loaded, katera ima na dobri lokaciji v Ljubljani štirisobno stanovanje vredno 300k EUR. Čaka na sina. In tudi ne pomisli na oddajo. Po drugi strani poznam precej lastnikov večih stanovanj, kateri jih vsi oddajajo (ali uradno ali na črno). In nismo v Ljubljani.Citat:
Naslednji je to, da je kljub pomanjkanju stanovanj za najem še vedno velik del neizkoriščenih ali pa vsaj večino časa neizkoriščenih stanovanj. Za Ljubljano sem sicer slišal samo "govorice", izven Ljubljane pa je to kar pravilo. Delno k temu najbrž prispeva (slovenska?) navezanost na svojo nepremičnino, ki je najraje ne bi posojal nikomur (četudi jo rabiš samo dva tedna v letu, ko greš na morje, na primer).
Posledica tega je, da je na (najemnem) trgu manj nepremičnin, kot bi jih lahko bilo - in temu primerne so cene. Te pa, kot sem videl, nastanejo v glavnem na podlagi lastnikovega ogleda in vtisa iz drugih oglasov - in v glavnem tako ostanejo, ker si noben iskalec ne upa niti pomisliti na to, da bi se šel pogajat.
Torej, to da se podjetja ne ukvarjajo z oddajo stanovanj ima kaknše zveze s trenutnimi lastniki večih stanovanj? A misliš, da bodo te firme kupile in oddajale? Malo morgen, kot si omenil te zgradijo ali kupijo cele zgradbe, ker sicer ni ekonomije obsega in prihrankov iz tega. Tako da...Citat:
Pogrešam pa gradnjo z izključnim namenom oddajanja. Da se ena firma spravi investirat v blok ali nekaj večstanovanjskih zgradb, s katerimi bo potem služila z oddajanjem. Ker bo sama svoj upravnik, hišnik in čistilka, bo iz tega naslova imela nižje stroške, od najemnikov kasirala najemnine (in še kaj za eventuelne dodatne storitve ), na drugi strani pa bo jasno, kaj mora plačati in vzdrževati najemnik sam (vem, da imajo z nekaterimi najemniki danes tudi lastniki nemalo težav ob kakšnih poškodbah opreme, neplačevanju itn.).
Ne vem sicer, kako konkretno imajo to rešeno naši "severni bratje", ampak nekaj spodbude že mora biti, da imaš povsod cimr fraj, pension brunhilda, etc. Najbrž bo catch ravno v tem, da se jim neizkoriščenost ne izplača. V Nemčiji ni bilo težav pri iskanju prenočišč, na Nizozemskem je menda tako, da "moraš" biti (če si najemnik) v takem stanovanju, kjer je cena primerna tvojemu dohodku, na Švedskem imajo cele bloke, ki jih oddajajo firme najemnikom, kjer si lahko do smrti (tam, kjer sem bil nekaj cajta, so bile tudi hišniške storitve in pralnica in odvoz smeti vključeni v najemnino)...
Regulatorne spremembe na tem področju pri nas so potrebne in za nekatere najbrž ne bodo prijetne (oz. jih vsaj ne bodo sprejeli z odobravanjem), menim pa, da bo družba na dolgi rok profitirala. Domnevam, da bo v prihodnosti vendarle prišlo do koncentracije najemnega trga - posamezniki, ki se jim ne bo iz kakršnihkoli razlogov izplačalo oddajati viška stanovanja, bodo prodali, nekateri bodo kupovali in ustanovile se bodo firme, ki bodo to dajale na najemni trg.
Citat:
Uporabnik zajfa pravi:
Citat:
Uporabnik Ateist pravi:
Zakaj pa delate za 400€
To je minimalna plača. Je potem za višjo plačo vse drugo odviasno, kje delaš, kaj delaš, položaj, znanje, izkušnje, delovan doba, zahtevnost an delovnem mestu, ampak se tukaj zalomi, ker dobiš recimo 400+200 evrov vse skupaj in ni daleč od miniamlne plače.