"Domači" pridelki

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.220
113
enostavno, bio in ne bio, ne bio ti bo prej crknilo in začne crkovat takoj ko utrgaš..ne bio, pa lahko "mesece" transportiraš iz daljnih držav. S čim vse špricajo in obsevajo po kolk je gensko spremenjeno, nočem sploh razmišljat.

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
125
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Dejstvo je, da nekega hudega okusa Lušt ravno nima.

Evo, ravno v soboto smo jedli ta visokoopevani paradajz. Pa sem bil od ženskega osebja pod strašnim pritiskom, ker sem dejal, da "tale paradajz pa ni čisto nič posebnega" ... OK, pač nisem ekogurman.

Če grem na temo:

(sicer nisem s kmetije, poznam pa sem pa tja kakega kmeta)

1.en izmed kmetov, ki se ukvarja izključno s prodajo solate in podobnega živeža (ima tudi svojo trgovino), gre skoraj vsaj dan ob 4.00 zjutraj s kombijem v Italijo. Zakaj že (retorično pitanjce)?

2.drug kmet je pred cca. petimi leti na placu prodajal krompir in je bil vmes tudi taki mali, bogi krompirček, ki ni šel v promet - ampak glej, kmet je takšen krompir prebral in ga nato prodajal po višji ceni kot - bio krompir. Kolko ga je prodal, ne vem, sem pa ziher, da ga ni pometal prašičem ...

Tolk o kmetijskih nasvetih nekega nekmeta ....

Nazadnje urejeno:

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ja, Lušt ni nič posebnega (glede okusa) kar tudi ne more bit, ker je tehnologija in sorte pač isto kot recimo v holandiji.

To kar je posebno pri njem je da je domača proizvodnja, ki daje kruh ene par domačim kerlcem. In če je isto (+/-), zakaj bi dajal denar holandcem?

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Ti kar lolaj. Jaz ti bom samo ponovil: če ti ne znaš še ne pomeni da se ne da ali da drugi tega ne obvlada. Je pa seveda treba imeti kdaj pa kdaj v rokah (in ustih) pravo stvar. Tega pa gugl, wiki in filozofiranje preko računalnika ne more dat.
evil.gif

(seveda govorim o domači pridelavi v smislu "eko")

Lahko se tolažiš kolikor želiš: če profesionalni okuševalec vin ni sposoben eno vino dvakrat oceniti z isto oceno, težko verjamem, da si ti sposoben ločiti med bio in nebio.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Vedno in brez izjeme? Seveda ne. A bi moral? Pa saj ne gre za to, a ne da ne. Gre za to da da ti spet dokazuješ svoj prav na žive in mrtve, ne glede na to ali imaš prav ali ne. Prav zanimiv patron si
aplauz.gif

Pod črto, "bio" in "nebio" se da prav lepo ločit že v trgovini (pa brez blata in podobnih neumnosti) in to za večino pridelkov. Vse pridelke pa priznam tudi jaz ne bi znal ločit. Krompir je recimo že eden takih. Pa čebula ...

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Raziskave v zvezi z ločevanjem med bio in nebio ne najdem, tule pa je članek o okušanju vin:

http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2013/jun/23/wine-tasting-junk-science-analysis
Citat:
Results from the first four years of the experiment, published in the Journal of Wine Economics, showed a typical judge's scores varied by plus or minus four points over the three blind tastings. A wine deemed to be a good 90 would be rated as an acceptable 86 by the same judge minutes later and then an excellent 94.

Vsak vinar ti bo 100 odstotno zatrdil, da lahko loči med 'dobrim' in 'slabim' vinom, kar pa je BS. In pri organski hrani gre za enako zadevo
ja vino je solata...
bonk.gif

nekaj takega. pojdi raje pisat v temo ciganih ker tukaj res nimaš pojma.

pa na tržnici se ne prodaja umazane solata. večina jo prav lepo očistijo - tisti, ki imajo res domačo. ostali je pa tudi ne valjajo po blatu. ti malo pobližje spoznaj reči preden začneš slišal sem...

in kaj kurca je to organsko? je kdo jedel anorgansko solato že kdaj?

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik skala pravi:

ja vino je solata...
bonk.gif

Je pri vinu zadeva malenkost bolj resna, kot pri solati, in tisti ljudje so profesionalci in vsi po vrsti so še sedaj prepričani, da lahko ločijo med vini (čeprav je bilo dokazano, da se to ne da).
Citat:
Uporabnik skala pravi:
Tudi mene zanima - vprašaj ljudi, ki te zadeve propagirajo.

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.627
3.992
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
To kar je posebno pri njem je da je domača proizvodnja, ki daje kruh ene par domačim kerlcem. In če je isto (+/-), zakaj bi dajal denar holandcem?
Smo doma naredil slepi test par dni nazaj.

paradižnik iz Lidla za cca. 0,80€ kila
paradižnik Lušt za cca. 2,5€ kila (!!!)

pet ljudi probal... slepo.... 5x isti rezultat ... "ista sta, samo da je en mal bolj čvrst... po okusu sta popolnoma enaka, samo če zbiram bi izbral bolj čvrstega... tisti manj čvrst je videt star, verjetno je iz kdo ve kje in se je peljal čez pol sveta" (... e ne... manj čvrst je bil Lušt)

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Citat:
Uporabnik skala pravi:

ja vino je solata...
bonk.gif

Je pri vinu zadeva malenkost bolj resna, kot pri solati, in tisti ljudje so profesionalci in vsi po vrsti so še sedaj prepričani, da lahko ločijo med vini (čeprav je bilo dokazano, da se to ne da).
Citat:
Uporabnik skala pravi:
Tudi mene zanima - vprašaj ljudi, ki te zadeve propagirajo.
nimaš pojma ne o vinih ne o solati. ziher niti ne veš kako se vino dela. pomoje misliš, da raste v flašah na drevesu. pa me ni spet limat linkov iz wikipedie. recimo daj mi eno sliko kjer bo tvoj grdi ksih sodeloval na trgatvi.

obrazložitev: pri vino je postopek izdelave vina in skladiščenje vsaj tako ali še bolj pomemben kot surovine. pri solati imaš samo solato ki zraste in zlahka ločiš med domačo in hidro ali celo aeroponiko. no razen če si mestni kojn ali krava.

upam, da nisem bil preveč žaljiv ampak ko nimaš pojma pač nimaš pojma. LP.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Ja, malenkost drugače je, v bistvu ravno toliko, da je primerjava neumna... Misliš, da ne bi ločil med "vrhunskim" vinom in nekim brajdovcem iz izabele in šmarnice?

sad

Guru
24. avg 2007
21.251
9.884
113
Citat:
Uporabnik jure_jankovich pravi:
Evo, ravno v soboto smo jedli ta visokoopevani paradajz. Pa sem bil od ženskega osebja pod strašnim pritiskom, ker sem dejal, da "tale paradajz pa ni čisto nič posebnega" ... OK, pač nisem ekogurman.
Isto so mene skoraj prestrelili, ko sem rekel, da pa Lušt nije baš nešto.
grin1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.251
9.884
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Ja, Lušt ni nič posebnega (glede okusa) kar tudi ne more bit, ker je tehnologija in sorte pač isto kot recimo v holandiji.

Ok, gremo počasi. Proizvodnja in tehnologija praviš, da je ista kot ta. Plače so v Sloveniji kakšne? Pol nižje? Ostali stroški so verjetno tudi nižji. Ni stroškov prevoza, hladilnic, itd., ker gre zelo hitro na police v trgovinah. In to za isto ceno kot tisti iz tam? A se mi zdi ali nekdo samo ''marketinško'' nateguje tepce, da kao kupijo domače, v bistvu pa šiba lep ekstra dobiček v svoj žep. In to ob tem (če se prav spomnim), da je pokasiral lepa evropska sredstva za postavitev zadeve.
Povzetek: nekdo s tujim (opa, pardon z našim davkoplačevalskim) denarjem postavi zadevo, vmes zavaja z ''domačim'' in potem še hoče prodat za malo več kot ISTI k... iz Holandije. Evo, se mi zdi, da smo zaključli z Luštom pri nas.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
pol nižje kot v španiji? mislim, da večina pride iz španije, nekaj iz italije, delajo pa ljudje, ki so tam na črno. če nebi lušt pokasiral subvencij bi jih španci. je bolje, da oni dobijo "naš" denar?

ne da bi ga kdaj kupil, ampak vseeno je eno malenkost boljši kot španski.

sad

Guru
24. avg 2007
21.251
9.884
113
Ne ni bolje, rad imam, da naši pokasirajo subvencije. Ampak ne, da me potem na suho nategujejo.
Drgač bo pa počasi domač paradižnik na mizi, tako da me ne briga za Lušt.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.130
11.220
113
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Smo doma naredil slepi test par dni nazaj.

paradižnik iz Lidla za cca. 0,80€ kila
paradižnik Lušt za cca. 2,5€ kila (!!!)

pet ljudi probal... slepo.... 5x isti rezultat ... "ista sta, samo da je en mal bolj čvrst... po okusu sta popolnoma enaka, samo če zbiram bi izbral bolj čvrstega... tisti manj čvrst je videt star, verjetno je iz kdo ve kje in se je peljal čez pol sveta" (... e ne... manj čvrst je bil Lušt)

sej to ti je prej napisal, da je lušt ista logika kot ostali po svetu, samo da je pridelan pri nas.. Raste iz substrata (kakršnkoli je to že) in ne iz zemlje..čmrlji pa mu letajo po cvetih. case closed. Kupil sem ga samo enkrat za probo,pa je bil "nikakvega" okusa. Zdaj pa bo tako že naš vrtni domač, njami.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Ne ni bolje, rad imam, da naši pokasirajo subvencije. Ampak ne, da me potem na suho nategujejo.
Drgač bo pa počasi domač paradižnik na mizi, tako da me ne briga za Lušt .
zmaga.gif

tukaj se pa strinjava.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik skala pravi:
nimaš pojma ne o vinih ne o solati. ziher niti ne veš kako se vino dela. pomoje misliš, da raste v flašah na drevesu. pa me ni spet limat linkov iz wikipedie. recimo daj mi eno sliko kjer bo tvoj grdi ksih sodeloval na trgatvi.
Jesus fuckin' Christ - kakšno vezo ima to s čemer koli? Nalimal sem raziskavo, kjer so dokazali, da profesionalci ne ločijo med vini, čeprav trdijo nasprotno.

Še ena zanimiva raziskava:
http://www.dailymail.co.uk/hea...er-tastier.html

Citat:
They recruited 115 people were recruited from a local shopping centre to participate in the study.

Participants were asked to evaluate three pairs of products: two yogurts, two cookies and two bags of crisps.

One item from each food pair was labelled 'organic', while the other was labelled 'regular'.

What they didn't realise was that each of the product pairs were organic and identical.

The volunteers were asked to rate the taste and calorie content of each item, and how much they would be willing to pay for the items.

A questionnaire also inquired about their environmental and shopping habits.

Even though the foods were all the same, the 'organic' label greatly influenced people’s perceptions.

The cookies and yogurt were estimated to have significantly fewer calories when labeled 'organic' and people were willing to pay up to 23.4 per cent more for them.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Ja, malenkost drugače je, v bistvu ravno toliko, da je primerjava neumna... Misliš, da ne bi ločil med "vrhunskim" vinom in nekim brajdovcem iz izabele in šmarnice?
My guess: če bi brajdovca zapakiral v steklenico in napisal, da prihaja iz Francije, večina ne bi vedela, kaj pije.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
kdaj boš dal sliko svojega grda ksihta pri opavilih na njivi, ker se pogovarjamo o zelenjavi ne pa o vinih, čeprav bi tudi tvoj grdi ksih vinogradu dal vsemu napisanemu eno težo. ko sem rekel ni več linkv iz wikipedie sem imel v mislih celoten internet. saj ne da mi bereš misli, ampak malo logike bi vseeno lahko uporabil. ja spet sem malo žaljiv ampak samo ker nočeš razumeti.

no tudi lepo, da si se spoznal v linku, ker ničesar ne ločiš med seboj. ampak saj veš, statistika pa to... jaz jem klopase ti zelje v povprečju jeva klobase z zeljem...

Nazadnje urejeno: