pišuka, bolj nam diši sir gauda... a more bit nujno mozzarela?
zanima me bolj količinsko... a bo 5kg sira dovolj? salame, 1kg?
testo bo pripravil picopek...
Lastnik pečke je pa tudi bolj novopečeni lastnik, tako da se bi itak oba bolj učila!
Pica na sliki je bila notri trikrat preveč časa in ima kilo robe preveč gor.
Ko enkrat probaš pico z mocarelo, ti gauda ne diši več. Moji hlebčki so 200 gramski, je bolje od klasičnih 250 ali več gramskih, pridejo manjše pice in se jih tako poje več različnih.
Kakih divjih znanosti okol testa ni, čeprav razni youtube majstri iz tega delajo celo znanost. Najlažje se dela s 66% hidriranim testom to je liter vode na kilo pa pol moke tri žličke soli na kilo moke in na tri kile moke ena vrečka suhega kvasa. Moka? Spet youtube majstri imajo celo znanost okoli tega, mogoče je celo kaj od tega res, meni rata tako z navadno mlinotestovo, uno Italiansko tadrago, kot z uno 00 od Eurospina.
V glavnem, v veliko skledo počiš moko, sol in kvas in dobro zmešaš, potem pa v sredino vodo (mrzlo) in mešaš, nato gneteš in telovadiš s testom toliko časa, da se ti ne prijema več na podago, kar je znak, da je dovolj glutena sproščenega in da si dovolj švical, nikakor ne dodajaj moke. Pol pa testo direkt v hladilnik za vsaj 24 ur, vmes dvakrat premečeš, namesto da mokaš mal zmočiš roke in se ti ne prijema, še bolje pa za 48 ur (v hladilniku naredi kvas v 24 urah to, kar bi na sobni v dveh. Ko imaš dan d, zjutraj testo na pult in začneš delat kroglice, prav pride vaga da so vse enake. Bistvo je, da kroglice napneš (tehniko najdi na yt) v tej fazi se ti bistveno ne bo limalo zato zelo malo mokaj. Kroglice zlagaj na pomokan pekač od pečice, pladenj, bilokaj (tud namenske plastične gajbice se dobijo, niso drage). Če je zunaj vroče, hlebčke hraniš na hladnem, da ti ne prehajajo. Pol pa kot že zgoraj opisano, v moko enkrat na vsako stran in na pult, veliko dilo, nekaj in oblikovat pico.
Omaka, zmiksani precejeni pelati z malo soli, gor pa robo po principu manj je več. Ni to Parma v LJ v 80tih, ko so dal na eno pico pol mlekarne sira. Pol pa pico v peč, mal se po nosu popraskaš, jo obrneš, se spet popraskaš in ven.