Domača pizzerija

smrkec

Fizikalc
5. sep 2007
458
48
28
Sam imam 3cm ploščo pa sam 250°C pečico in mi nekako ne gre, da bi jo spodaj zapekel. Pa jo grejem 1h skup preden dam gor.
Imam pa tudi eno tanjšo in sem nazadnje delal kar tako, da sem prvo naredil testo in ga namazal z mezgo. Dal na to tanjšo ploščo (cc dober cm) in delno zapekel da se testo dvigne. Potem vzamem ven in ga "opotičim" ter potem nazaj kar na rešetko od pečice. Se mi tako še najbolje naredi.

Drugače jih dosti dela tudi kar na kovinski plošči. Za naslednjič tudi sam razmišljam, da bi dal kar na pleh od pečice pa pol po istem postopku na rešetko na konc.
Bi pa tudi mene zanimalo kako drugi naredite, da se pizza lepo tudi spodaj zapeče. Sam imam drugače na žar funkciji in pa vsake tolk mal ventilacije.
mogoče druga receptura z manj vode?
tudi sam imam podobne težave. samo premalokrat delam, pa ne experimentiram tolk:)
 

ncnifrej

Majstr
14. avg 2013
729
260
63
Se je kdo kdaj poglobil - je kakšna občutna razlika med "originalom" (torej Ooni) in pa sledilci (na mimovrste jih je že ene par)?
 

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.959
14
38
Bled
Se je kdo kdaj poglobil - je kakšna občutna razlika med "originalom" (torej Ooni) in pa sledilci (na mimovrste jih je že ene par)?

Za novo leto pekli pri kolegu v ooni pro (les), prejšnji vikend pa pri drugem kolegu v venturi iz mimovrste (plin). Sam razlike nisem opazil in bi si sam sigurno omislil venturo. Zdelo se mi je fino, da se zelo enostavno potegne kamen ven in ga očisti, res pa da ne vem kako je to narejeno pri ooni-jih.
 
  • Všeč mi je
Reactions: ncnifrej

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
323
78
28
Pri Ooni Koda se tudi da odstraniti kamen in očistiti. Bi pa rekel, da ni tako enostavno, kot pri Venturi. Si bolj omejen pri širini in višini za izvleko kamna.
 

ncnifrej

Majstr
14. avg 2013
729
260
63
kar gledam.. Ooni je "samo" peč... Venturi je pa peč + plinski gorilec + loparcki + darilo.. Venturi je "takoj", Ooni nej bi bil pa aprila?
 

gr69

Guru
15. dec 2009
9.512
1.090
113
še v SLO - ampak komaj
Pri Ooni Koda se tudi da odstraniti kamen in očistiti. Bi pa rekel, da ni tako enostavno, kot pri Venturi. Si bolj omejen pri širini in višini za izvleko kamna.

Kaj pa bi vi “čistili” kamen?

No - mali popravek - kamen je treba samo obrniti za 180 stopinj pred naslednjo peko. Peko zaključiš tako, da nažgeš Kodo do konca, spiješ pivo, bolje dva in ugasneš. Peko začneš tako, da dotični kamen zasučeš, nažgeš Kodo do konca, spiješ pivo, bolje dva in začneš peči.
 
  • Všeč mi je
Reactions: bles in Miikech

kalbo

Guru
7. okt 2013
10.532
3.635
113
Ja glej, eni majo žene zraven, pol pa pucajo stvari k niso za pucat. Tko k moj stric, k je Gorenc litko vsakič fejst s cetom opral, da je bla pol zmeri rjava k stara železnca. Al pa enga poznam, k se je za Debuyer ponve izprsil, da bo steake pekel, pol mu je pa to babnica vsakič v pomivalca zabrisala.... :valjamse:
 

gr69

Guru
15. dec 2009
9.512
1.090
113
še v SLO - ampak komaj
Ja glej, eni majo žene zraven, pol pa pucajo stvari k niso za pucat. Tko k moj stric, k je Gorenc litko vsakič fejst s cetom opral, da je bla pol zmeri rjava k stara železnca. Al pa enga poznam, k se je za Debuyer ponve izprsil, da bo steake pekel, pol mu je pa to babnica vsakič v pomivalca zabrisala.... :valjamse:

Ni smešno ... tole se je za zjokat ...
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.577
503
113
Ja glej, eni majo žene zraven, pol pa pucajo stvari k niso za pucat. Tko k moj stric, k je Gorenc litko vsakič fejst s cetom opral, da je bla pol zmeri rjava k stara železnca. Al pa enga poznam, k se je za Debuyer ponve izprsil, da bo steake pekel, pol mu je pa to babnica vsakič v pomivalca zabrisala.... :valjamse:
Dej no prjatu ne bot siten, kamen mora bit lep in čist in babe so zoprne. Jest sm moji dovolil, da mi ga sproti že med peko opere v stroju.

Drugače pa mam ooni 3 od začetka, edino kar naredim, naheftam do konca brener po poeki pustim cca 5 minut pol pa sistem obrni kamenček pred peko
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
10.532
3.635
113
Dej no prjatu ne bot siten, kamen mora bit lep in čist in babe so zoprne. Jest sm moji dovolil, da mi ga sproti že med peko opere v stroju.

Drugače pa mam ooni 3 od začetka, edino kar naredim, naheftam do konca brener po poeki pustim cca 5 minut pol pa sistem obrni kamenček pred peko
Hahaha, mende.
 

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
323
78
28
Kaj pa bi vi “čistili” kamen?

No - mali popravek - kamen je treba samo obrniti za 180 stopinj pred naslednjo peko. Peko zaključiš tako, da nažgeš Kodo do konca, spiješ pivo, bolje dva in ugasneš. Peko začneš tako, da dotični kamen zasučeš, nažgeš Kodo do konca, spiješ pivo, bolje dva in začneš peči.
Mlajše generacije smo bolj neučakane in pospešimo zadeve s čiščenjem kamna z zidarsko lopatico, ter šele nato uporabimo trik s 180° zasukom kamna in segrevanjem za popolno čistočo. :)
Itak je pa zadeva odvisna od tega kako si zapacal kamen. Ponavadi ga niti obračati ni potrebno.
 

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
323
78
28
Zna bit, da to pride z leti. Upam da bom tudi jaz znal kdaj očistiti kamen na puritanski Alter način.