Domača pizzerija

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Mojih 5min:

Ja, sestavine so važne, ampak se lahko na glavo postaviš če nimaš ok pečice. Sem to opazil že ko sem v Beko pečici (k je drgač k) pekel 6-7min na 320 stopinj.

Sedaj sem na Ooni koda in kokr kol, za ta denar je zmaga, vem da bo en konkreten vložek na polena bolj,sam j ga.. Pečem tako da je narejeno v cca 2,5-3min, ne hitim.

1) Nazadnje sem sprobal un zgornji recept z bigo in lahko samo potrdim da je top :loveyou: ja je dost več packarije (mokro testo) in vse skupaj traja dlje, sam ni sile.

Klasika+mal suhe salame.

94179171_272129937281024_723610583882006528_n.jpg



2) Za lepinje je tudi top, dejte probat,sem šel po tem receptu: Lepinje recept

94089544_558583424790697_4718406635653955584_n.jpg


3) Pa še moj, preverjen recept, bolj ta severno italjanski stil :norec:

Cca 20gr svežega Fala kvasa+cca 3dc mlačne vode (delam po feelingu)
-350gr bele moke (ala 00 Barilla oz za kvašeno testo)
-100gr ostre moke (res naredi razliko!)
-mal olivca
-sol

V osnovi bolj suh testo, hajam cel hlebček do 1 ure

95101256_605388240049132_7708794288556998656_n.jpg
 

Priponke

  • 94179171_272129937281024_723610583882006528_n.jpg
    94179171_272129937281024_723610583882006528_n.jpg
    34,8 KB · Ogledi: 162

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93
2) Za lepinje je tudi top, dejte probat,sem šel po tem receptu: Lepinje recept

Poglej priponko 33029

Imam enakega Oonija, a mi lahko poveš kako si pekel te lepinje? Zabrisal z loparjem po eno naenkrat v pečko, si morda še kaj delal, npr. obračal na glavo ali naokrog? Koliko časa si moral pečt in kakšno temperaturo kamna si pripravil?

Kako si poskrbel, da se ti niso zažgale na sredini? Ker enkrat sem poskusil narest lepinje in so se mi na sredini skurile, ker je bil kamen prevroč.
 

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Imam enakega Oonija, a mi lahko poveš kako si pekel te lepinje? Zabrisal z loparjem po eno naenkrat v pečko, si morda še kaj delal, npr. obračal na glavo ali naokrog? Koliko časa si moral pečt in kakšno temperaturo kamna si pripravil?

Kako si poskrbel, da se ti niso zažgale na sredini? Ker enkrat sem poskusil narest lepinje in so se mi na sredini skurile, ker je bil kamen prevroč.

Pečko grejem tako da dam na max za ene 20 min, nato pa na cca 1/3. Bom poslikal stikalo :) Že pri pici sem opazil, da nima smisla it na max, ker žge.

Pečem eno po eno. Porinem z loparjem notri in gledam kdaj se začne dvigovat in da se ne dvigne previsoko (hitro gre do stropa in se pol zažge u pm). Nato potegnem vem in obrnem za 180 stopinj da se še na drugi strani dvigne . Nato po feelingu obračam za 90 stopinj na 10-15s.

Pečem pa bolj na sredini kamna, ne toliko do roba.

Je mal več dela k pr pici ampak je res hitro pečen. Evo dons še poštopam..
 

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Evo, pečka cca 15-20min na max.

Pol sm nekje na cca 40% jakosti:

94187848_245221606530465_2861916805893455872_n.jpg


Zdej po tem receptu je tako, če testo dost speštaš se ne dvigne toliko, če ga premal treba pazit, da se ne napihne k balon k hitr zapališ zgornji del :)

Hlebcki so po receptu, 100gr moke (nism tehtal kolk je hajano po 1 uri). Spodaj vržem ostro moku in gasa.

94433986_521282661896176_7756352689058873344_n.jpg



Po cca 20-25s se začne napihovat in takrat mal počakam do kam bo šlo (5s) in pol vrtim po 90 stopinj. Ves proces (peka+vrtenje) je tm 70-75s.

94242388_157766228996381_9089323002285260800_n.jpg



Dons mi vizualni ni baš nešto ratal, je pa res da sem eno drugo belo moko not vrgu (kar pade pod roke). Una mal ta črna mi je ušla do stropa :valjamse:

94228618_2467660556879435_2166669451594825728_n.jpg
 
  • Všeč mi je
Reactions: Oakey in dentex

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Jest v Alfi vse hlebčke ki ostanejo spečem v lepinje. Pol pa v zmrzovalnik. Počakam, da temperatura pade na 250 do 300 po štiri naenkrat. Pol jih pa mal premetavam.
Ni ga boljšga zjutri, pol še tople lepinje iz mikrovalovke, puter pa med.....
 
  • Všeč mi je
Reactions: bertoncl

martinca

Zelenc'
22. avg 2018
7
0
1
Pozdravljeni gurmani in predvsem lastniki Kode.
Prejšnji teden sem nabavila Ooni Kodo. Prvi poizkus, sem odprla plin na max, segrevala cca 15 minut in potem dala testo v peč cca 30 sekund, obrnila za 180 stopinj in še cca 30 sekund. Okoli je bilo lepo hrustljavo zapečeno, malenkost zažgano, sredina surova.
Včeraj sem zagajcala na max cca 15 minut, preden sem dala testo v pečico, sem zmanjšala plin na cca 50%, pica se je pekla več kot 2 minuti, ampak rezultat je bil že mnogo boljši. Testo sem delala po Iacopellijevem receptu s suhim kvasom.
Zanima me predvsem, kako regulirate plin v omenjeni pečici, da dobite optimalno pečeno pico.
 

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Jaz jo segrevam na max med 15-20min.

Nato dam nekako na 40% pečko, nato cca 45s pečem in začnem na 20s obračat. Obračam na manj kot 90stopinj, vse skupaj pečem cca 2,5min.

Raje mal več pa s emi lepš peče in mam pod kontrolo da se ne zažge.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če je skorja ok zapečena in sredina pice surova pa je bila raztegnjena lepo je problem v nadevu. Preveč nadeva ali premoker nadev. Če je preveč nadeva daš manj pa preveriš kako je, vode je pa ponavadi klasično preveč. Recimo paradižnikova masa mora imet gostoto paradižnikove mezge iz tube (dejansko zelo suho, večina pripravljenih paradižnikovih omak ima preveč vode za pico in moraš čez cedilo odtočit odvečno vodo ali pokuhat). Tudi sir, mozzarella (sploh bivolja) je ponavadi preveč tekoča za dobro napolitansko pico (tudi če jo prej fino odcediš/popeštaš).
 
  • Všeč mi je
Reactions: PHOBiA

martinca

Zelenc'
22. avg 2018
7
0
1
Strinjam se, da je preveč nadeva, prvič sem res imela, zato je bila verjetno surova na sredini.
Pelate imam domače, ker jih delam sama. Bom probala s Hoferjevo mozzarelo.
 

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.227
1.366
113
Meni rata dobra omaka iz lustovega malega paradiznika. Se pa mine da vedno. Drugace pa san marzano.
 

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93
Nekaj pravil pri moji Kodi:
- pica naj bo zmerno obložena
- da testo lepo zdrkne iz pladnja, testo ne sme biti preveč mokro in tudi preveč soka od paradajza ne sme biti na testu, ker se ta razmoči
- testo mora biti normalno tanko, se pravi ne predebelo in ne pretanko. Važna je tehnika raztegovanja testa.
- kamen segrevam nekje 20 min, seveda merim temperaturo z merilnikom, ko je temperatura na sredini kamna okoli 450 stopinj vržem notri prvo pico.
- običajno je prva pica najslabše pečena (čeprav še vedno fantastična), vse naslednje so pečene perfektno kar je verjetno posledica tega da se do naslednje pice kamen orenk segreje v celoti (se pravi je dobro zagret tudi zunanji del kamna)
- pica ne sme biti pretirano "po slovensko" obložena s sirom, ker se lahko po vrhu zažge. Poleg tega ne uporabljam več navadnega sira (Jošt, Gauda ipd.) ampak še samo suho mocarelo (ne tista iz vrečke, ki plava v soku ker je premokra), ker edino suha mocarela da res odličen rezultat
- pri pici so važne kvalitetne surovine...začne se pri moki, nadaljuje pri siru in tudi kvalitetni šunki če jo že uporabiš. Hvatanje krivin ti prinese same probleme
- morebitne mehurčke od vzhajanja je treba počiti, ker se sicer testo na robu pice pretirano napihne in imaš na koncu zažgan rob
 
Nazadnje urejeno:

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Pa se se jaz pridruzim v tej temi, granit (ja za nagrobnike haha) in ventilatorska pecica na 300°c.
Sestavine nic posebnega sama pica pa izredno okusna. En hlebcek sem dal pa v hladilnik in cez dva dni spekel se eno, no ta je bila se boljsa. Torej 300 na pecici, pol ure pustim da se granit ogreje, potem pa ruknem notr za 4 minutke in je super pecena.

95097975_10223341997157542_6369619976675917824_o.jpg
94635791_10223341997437549_768012136176680960_o.jpg
95035823_10223341997837559_7122315735489052672_o.jpg
94567606_10223369193077423_7375758826458316800_o.jpg
 
  • Všeč mi je
Reactions: bertoncl in LjuboB

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
tisti ki delate več testa,..katerega robota za mesanje uporabljate?