Dolga vožnja in utrujenost

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kaj naredite, če morate na zelo dolgo pot (1000+ km)? Se nažerete red bullov? (kar verjetno ni ravno dobro ko kofein popusti) Jeste energijske ploščice? Se pogosto ustavljate in delate sklece? Potegnete črtico?
evil.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Na zadnji daljši relaciji, ki je bila dolga 860 kilometrov, sem se ustavljal na vsaki dve urci. Že par sklec in nahitro dvakrat okoli avta prebudi telo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.134
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Kaj naredite, če morate na zelo dolgo pot (1000+ km)? Se nažerete red bullov? (kar verjetno ni ravno dobro ko kofein popusti) Jeste energijske ploščice? Se pogosto ustavljate in delate sklece? Potegnete črtico?
evil.gif

Vozimo v izmenah, čimveč ljudi ... že tako ni ekonomično se vozit z avtom 1000+ km!

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.244
113
www.adriamedia.si
Sicer že ene 2 leti nisem potegnil več kot 500 v kosu (je pa res da 1000 na dan, trej 500 tja, par ur, 500 nazaj), ampak ko sem to počel še redno, je bilo dosti preprosto: pelješ, dokler gre, malo pavze, pa naprej. Nobene težke hrane, veliko tekočine, ne pretoplo v avtu, pa seveda čimbolj udoben avto.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ekonomično je ali ni, včasih je takšna vožnja nujna. Vozila bova sicer izmenično s kolegom, ampak vseeno kakšne nasvete imate.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.591
1.258
113
250km, potem pavza da se preluftaš, še enkrat 250km in menjava šoferja
ko je spet 250km pauza in čez 250km je to to.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.591
1.258
113
no, to je to....
mi smo tudi šli na morje z avtom, pa je blo do dol okrog 500km
z enim malo daljšim postankom na pol poti je šlo čisto komot.
aja... tlko glej da bo tekočina za pit vedno pri roki

Nazadnje urejeno:

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.696
559
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
jest srkam kokakolo, pa ne velik, tu pa tam kak pozirek
pa zivahna glasba mora bit, pa vcasih si zamirkam kaksnen avto, se zna zgodit, da se tut po 800 km skupi peljemo,
enkart en spredi, pol drugi,....
in ni problem, dobrih 1200km (10 do 12 ur), ponavadi en postanek cca. 10 minut, za dotankanje avta, jest pa obratno

no, vmes se kak manjsi sendvic pojem

po kakih 8 urah zna postat dolgocasno, se posebej, ce si sam v avtu

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Jaz imam polno teh rekordov, brez recepta, le naspim se dobro prej. Med nočno vožnjo, da sem buden, mi najbolj pomaga 1,5l vode med nogami in vsakih 5 min požirek. Dva rekorda, od doma do Lizbone - 2650 km, 29ur samo AC in Dubrovnik-Cerknica-Pag, cca 1000km , 14 ur samo po magistrali.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
1000+ je res dolga pot. Sam sem pogosto na poteh med 500km in 600km v enem dnevu (bivša juga, ne nujno vedno najboljše ceste) in take relacije mi realno ne predstavljajo nobene obremenitve (npr. ob 4.00 odhod iz LJ, ob 9.00 ali 10.00 pa že sestanek v BG). Za take relacije postanki niti niso potrebni. Moram pa premisliti o udobnejšem/boljšem avtu.

Zadeva se pa precej spremeni, ko se relacija občutno podaljša ali, če se isti dan tudi vračam... potem je pot nazaj kar izziv, recepti za osredotočenost na vožnjo so pa: na vsake 200km se malo ustaviš in dobro pretegneš ter nadihaš "svežega" zraka, če je kriza dobro deluje tudi prezraževanje (spustiš vse šipe pri 130 kmh) ali pa, če si res utrujen, celo 15-30 minutni spanec (počivališče, naštimaš budilko...). To zadnje deluje res dobro in je nujni ukrep, če postaneš zaspan.

Imam pa s seboj vedno tudi kak Red Bull ali Guarano (na poti nazaj) a bolj za psiho kot pa realne učinke kofeina/teina.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.261
7.048
113
Hah, kaj ste dedi al ne
wink-1.gif

Nazadnje sem se peljal v berlin, in to v AXu s še tremi kolegi. Peljali smo se na NY fešo davnega leta 00, padli v neke zamete in tako sem vozil 18 ur, s tem da tudi spal nisem nič, ker smo šli ob 02
wink-1.gif

Nobenega red bulla, samo kakšen pirček, pa vse mine!

Nazaj grede je pa bila panika, zato smo se ustavili na postajališču, zalegnili za kake 30min, potem pa naprej.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik Evrokrat pravi:
pa zivahna glasba mora bit, pa vcasih si zamirkam kaksnen avto, se zna zgodit, da se tut po 800 km skupi peljemo,

To je tudi uporabno. Včasih, ko sem bil pogosteje v BG in, ko sem imel še malo hitrejši avto smo pogosto v petek popoldan imeli celo hitro kolono (cca 160-180km/h) od BG do ZG - večinoma slovenci ter kakšen srb.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Odvisno kam greš. Če greš proti centru hitlerije, pol ni blema če le rad hitro vozis, pri 200 ti sigurno nebo do spanja.

Sicer pa s polnimi baterijami (8 ur spanja) moraš zdržat 800 tja in 800 nazaj v enem šubu. Prvih 5 ur se izogibaj vsem vrstam
poživil, lahko pa solidno ješ (burgerji ipd.), pol pa zmanšuj hrano in povečuj redbule, ves čas pa dosti vode (mešaj si redbull
z malo vode; bol piten), po 1500km bi naj jedel samo še sadje in nabil približno en redbul na uro pa pol.
Trik je v hrani, najej se ko greš na pot (močen zajterk recimo), pol pa za kosilo recimo (privzel bom mcdrive, ker tako smo delali mi
ko se vozi na minute) bigmac, krompirček, solata, šejk, večerja krompirček in šejk, malic nimaš, nato pa samo še sadje po 20ih urah
vožnje.
Ko smo še mi dost furali, ko se je na pot šlo ponavadi ob 2 zjutraj, da smo ob 9 bli na placu, pa pol papriji in to, smo ob 12 krenli nazaj
in smo bli kakih osmih doma, sem nekako tako delal, stem da takrat nisem nič spal, torej do 2 zjutraj sem bil na kompu pol pa v avto
in gremo,... Nemorem funkcijonirat sred noči da se zbudim.

Sicer pa da dobro spiš, zmoreš 2000km brez problema, odvisno tudi od avta.
Pa naj te vesčas malo zebe kot pa da ti je toplo. V smislu raje imej gor tanko jaknico, pa 4 stopinje manj v avtu,
kot pa da si v puloverčku na 25 stopinjah. Gre se za dihanje hladnejšega zraka, več kisika v možgane ipd,...
Sicer pa moreš to sam skusit, vsako telo drugače deluje, ostali piloti ki so vozli v naši hordi, je bil eden ki je butnil
vsaki dve uri en sendvič + vsa kosila kaj smo jedli, pa ni bil zaspan, medtem ko je mene že po kosilu metalo,
ampak z kakim redbulom se spraviš gor za kako uro. Sam sem tresnil tudi po 6 redbullov. Raje to, kot pa da se "zbudim"
v krsti. Nepametno, ampak takšni so pogoji če hočeš hitro zaslužit tedensko plačo,...

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.516
6
38
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:

To je tudi uporabno. Včasih, ko sem bil pogosteje v BG in, ko sem imel še malo hitrejši avto smo pogosto v petek popoldan imeli celo hitro kolono (cca 160-180km/h) od BG do ZG - večinoma slovenci ter kakšen srb.
To pove o Slovencih samo eno. V povprečju imamo najboljša vozila
evil.gif
.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Sej ni tako hudo, cesta je bolj kot ne prazna in gre od naše meje do BG samo naravnost.

Edini problem so postale hrvaške provide oz. karkoli že imajo.

Divjaki so pa njihovi zdomci - 80% unih, ki te pri 160 prehitijo, so naši ljudi iz nemačke, austrije, švajcarske, skandinavije... ostalih 20% pa so res Slovenci
shocked-1.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik GSMobil pravi:
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Citat:

To pove o Slovencih samo eno. V povprečju imamo najboljša vozila
evil.gif
.

Ne, v poprečju imamo močnejše banke ki dajo močnejše leasinge.
evil.gif

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Sej ni tako hudo
ne gre za to al je al ni hudo. Kar čem rečt, je to, da so ti, ki vozijo za vikend proti BG, v večini srbski gastarbajterji na "delu" v Sloveniji, ponavadi so v belih X5-kah, spoznaš jih po črnih leder jaknah in povdarjenem čelu.

Ice

Pripravnik
17. avg 2007
816
19
18
Ponavadi nardim okoli 400km na šus potem ene 10 minut pavze pa zopet dalje dokler pač gre :) V četrtek sem bil v Milanu, ki je cirka 480km v eno smer sem se enkrat vstavil za 10 minut cel dan hodil po sejmu pa potem zopet nazaj z enim postankom :)
Par red bullov v avtu...pa snusa mi ne sme zmankat pa ni blema 1000km od enkrat
smile-1.gif