Dojemanje samozaposlenih

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.569
336
83
Kras
www.mtl.si
V javnosti nekako prevladuje sledeče prepričanje:
- da so vsi samozaposleni mali tajkunčiči, ki se vozijo v BMW-jih, Audijih, itd.
- hkrati plačujejo minimalne prispevke, otroke pa v svojih Audijih, BMW-jih vozijo v zastonj vrtec
- nategujejo zaposlene (če jih imajo)
- delajo itak vse na črno

Danes (moram priznati, da tole je pa prvič), sem pa še tole prebral:
Citat:

Daj predlog, upoštevaj, da ne bom moral ravno dopust vzet in da me ne bo delodajalec postrani gledal. Ker nisem samozaposlen in imam nekje delovnik čez cel dan, ponavadi z odkloni v +.
Če se ne motim, tole direktno implicira, da gremo lahko samozaposleni kadar želimo na dopust in smo itak non stop na dopustu in še leni zraven (verjetno delamo tisto uro na dan, če že), denar nam pa kar pada z neba.

Kaj menite tisti, ki ste samozaposleni? Kako vas lenuhe gledajo tisti, ki morajo trdo delat za svoj denar.
Pa seveda vabljeni tudi vsi ostali k debati.

PS: Še eno podvprašanje tistim samozaposlenim, ki ste stalno in kadar želite na dopustu
evil.gif
: ste kdaj že imeli dopust, brez da bi delali zraven?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
PS: Še eno podvprašanje tistim samozaposlenim, ki ste stalno in kadar želite na dopustu
evil.gif

Vedno, ker na srečo ne morem delat svoje dejavnosti kjerkoli
smile-1.gif

(izobraževanje ne šteje, ker to delam prostovoljno)

Floki

Guru
6. sep 2007
10.097
3.173
113
Jaz sicer nisem samozaposlen je pa veliko mojih kolegov in kolegic. Odvisno kaj počnejo nekateri si vzamejo prosto po želji drugi te možnosti sploh nimajo. Nekateri delajo po 5 ur na dan drugi po 12. Je pa res da vsi zaslužijo več od mene. Če ti gre super, če ne si pa v piz.....

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.043
3.557
113
41
Lj
Pa v odstotkih od prihodkov je redno delo še vedno dosti bolj obdavčeno, tako da tukaj ni enakovrednosti plačevanja v državno malho. Vsako delo bi moralo šteti enako.

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Še eno podvprašanje tistim samozaposlenim, ki ste stalno in kadar želite na dopustu
evil.gif

Da grem lahko na dopust daljši od 5 dni, se moram 1 mesec prej začeti usklajevati z naročniki (delam B2B). Na dopustu sicer ne delam (izjemoma odgovorim na kakšen nujen mail), me pa zato pred in po dopustu čaka več dela.

V povprečju sicer delam okrog 9h na dan (če si vzamem fraj kakšen dan med tednom, je treba nato kakšen drug dan bolj stisniti ali podaljšati v vikend).

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hja, pojem samozaposlenosti je različen... načeloma se to smatra kot da imaš s.p., čeprav za moje pojme, lahko imaš karkoli, le da delaš zase?

Največji problem "samozaposlenih" je v tistem segmentu, kjer je delodajalec, zaradi znižanja stroškov neko osebo odpustil in "zaposlil" kot s.p.. V tem primeru si večinoma samozaposleni suženj
crazy1.gif
O tem mislim, da se mnogo premalo govori...

Sicer pa ja, seveda skladno s slovensko foušijo velja, da je povprečen "privatnik" bogatun, ki ima na morju jahto in bmwja v garaži 3nadstropne vile...

(realnost vemo da ima oba pola... kolegica je s tipom odprla firmo (trgovino) leta 2012, lani sta imela 350k€ prihodkov. Zanimivo, nekje tistega leta sta bila tudi zadnjič na resnem dopustu
crazy1.gif
)

lp

hermann

Guru
19. mar 2014
9.648
6.513
113
verjetno pa s tipom nista tako neumna, da bi imela napisanega več kot minimalca in imata najbrž otroke zastonj v vrtcu?

tomi

Guru
1. sep 2007
18.563
9.809
113
40
MB
ksz

vse to kar se očita samozaposlenim je zgolj in samo posledica naše butaste države ter našega kvazi socializma al kaj se hočemo it

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.919
-387
113
Odisej: kolikor jest opažam imajo čoln/prikolico/vikend tisti, ki so dopoldne v službi in popoldne fušajo. Ali imajo tako obrt, da poslujejo s fizičnimi osebami, kar spet pomeni, da je 3/4 prihodka direkt v đep.

@OT:
Drugač pa če govorim zase - ja, sem frej, kadar ni dela, in takrat te folk opazi, in govori. Ko je pa gužva in sem 10ur v delavnici, me pa noben ne vidi, ampak zarad tega se ne sikiram. Na dopustu nisem nikoli miren. Sicer imam doma pomoč, če je treba kaj nujno vskočit, pa še to, če je kej enostavnega. Sem šel tudi že domov z dopusta, da sem nekaj opravil in potem nazaj.

Prispevke ima res najnižje, to se vedno potrudimo da je tako. Ker se mi zdi skrajno neumno, da bi plačeval več, in nikoli imel nič od tega. Fotr je plačeval višjo stopnjo, pa je sedaj dobil izračun za penzijo, pa mu je šlo skor na jok, ker bo dobil delavsko penzijo. Kaj bo šele, ko bomo mi odhajali v penzijo...

jest še vedno pravim, da se imajo fajn tisti, ki poslujejo s fizičnimi osebami, jaz sem pa bolj kot ne revež, glih nekako nad vodo, kdaj tudi spodaj. In seveda tisti ki poleg šihta fušajo popoldne - razni mehaniki, ličarji, kleparji, keramičarji, vodovodarji, električarji, mizarji,... Motor ni nikol problem, čoln je že skor pri vsakem fušarju, da o prikolicah sploh ne govorim...

Moj šef so moje stranke. In nisem nič bolj svoboden kot nek zaposleni. On gre na dopust in mu dol visi za posel. Men pač ne more.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.648
6.513
113
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
Prispevke ima res najnižje, to se vedno potrudimo da je tako.

In pol se čudiš, da te imajo pošteni ljudje, ki ne morejo mahinirat s plačo, za lopova, ker oni plačujejo vrtec za tvoje otroke?

Saj vem, da ti ni jasno, da si lopov. Ampak si.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik mtl pravi:
V javnosti nekako prevladuje sledeče prepričanje:
- da so vsi samozaposleni mali tajkunčiči, ki se vozijo v BMW-jih, Audijih, itd.
- hkrati plačujejo minimalne prispevke, otroke pa v svojih Audijih, BMW-jih vozijo v zastonj vrtec
- nategujejo zaposlene (če jih imajo)
- delajo itak vse na črno

Danes (moram priznati, da tole je pa prvič), sem pa še tole prebral:
Citat:

Daj predlog, upoštevaj, da ne bom moral ravno dopust vzet in da me ne bo delodajalec postrani gledal. Ker nisem samozaposlen in imam nekje delovnik čez cel dan, ponavadi z odkloni v +.
Če se ne motim, tole direktno implicira, da gremo lahko samozaposleni kadar želimo na dopust in smo itak non stop na dopustu in še leni zraven (verjetno delamo tisto uro na dan, če že), denar nam pa kar pada z neba.

Kaj menite tisti, ki ste samozaposleni? Kako vas lenuhe gledajo tisti, ki morajo trdo delat za svoj denar.
Pa seveda vabljeni tudi vsi ostali k debati.

evil.gif

Nadkasta nad samozaposlenimi so ljudje v JU... tam pa ni, da ni.

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.919
-387
113
Citat:
Uporabnik hermann pravi:
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
Prispevke ima res najnižje, to se vedno potrudimo da je tako.

In pol se čudiš, da te imajo pošteni ljudje, ki ne morejo mahinirat s plačo, za lopova, ker oni plačujejo vrtec za tvoje otroke?

Saj vem, da ti ni jasno, da si lopov. Ampak si.

drugače pa začaran krog - pošteni ljudje s plačo tudi fušajo popoldne in ne plačujejo DDV-ja kot bi ga mogl (pavšalnega). In zato moremo vsi plačevati višjega...

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.919
-387
113
Citat:
Uporabnik hermann pravi:
je res, 40€ z minimalnimi prispevki

jaz bi tudi

no bomo videli. Dvomim da bo 40€. Septembra bo šel... Kakor slišim od drugih nima noben 40€.

sicer sem pa itak glih na meji med višjimi in nižjimi prispevki, tko da ne goljufam ravno v štirimestnih številkah.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:

no bomo videli. Dvomim da bo 40€. Septembra bo šel... Kakor slišim od drugih nima noben 40€.

sicer sem pa itak glih na meji med višjimi in nižjimi prispevki, tko da ne goljufam ravno v štirimestnih številkah.

Se ne gre al boš mel 40, 80 ali 120. Gre se za to, da če bi pošteno prijavil vse dohodke bi mel 300. Tako kot imajo normalno zaposleni.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.446
10.683
113
Tu je glavni in mislim da edini problem s.p.jev. Vsaj tistih ki imajo več dela in prihodkov..pustimo spjena silo oziroam ker pač ni druge oblike in naredijo tisti minimalc komaj skupaj.

"Prispevke imam res najnižje, to se vedno potrudimo da je tako. Ker se mi zdi skrajno neumno, da bi plačeval več, in nikoli imel nič od tega."

To zalego bi jaz hitro porihtal.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.648
6.704
113
pri taščici
Ampak da pa tristo placas vrtca, imata pa nadpovprečne plače.
Sicer se mi zdi tale vrtec res ena navadna nategancija. Ti ga bos plačal 300, nekdo z bistveno boljsim standardom pa 40.