Dno, dna...

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
še ksz
Se strinjam z mnogimi: totalno smo v kurcu. Moralno, etično, materialno, duhovno, kulturno.
Za vsak aspekt življenja šest pravilnikov, za vsako figo predvidene sankcije, gora birokracije, čvekanja in gobcanja brez efekta in brez akcije.
Tričetrt ljudi ne ve kaj je to "dober dan", "nasvidenje", "oprosti" (!!!!), kaj je to pomoč bližnjemu (ali malo manj bližnjemu), kaj spoštovanje sočloveka. Kultura? A to je nekaj za na kruh namazat? Bonton? Z okusom mentola ali jagode?
.
.
.
.
.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.061
1.858
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Pepe, kaj je delo? Šiljenje barvic? Al' tisto, ko mulc nekaj ur pobira krompir? Al pa tisto, ko mora na počitnicah, v kampu, vsak dan, za vse obroke, posodo pomivati, da potem oče s ponosom pové, kako DRUGI gledajo, kar kaže na to, da mu je to zelo pomembno, kaj drugi mislijo...
Kaj je narobe s pobiranjem krompirja? Ali s pomivanjem posode? Ali pospravljanjem svoje sobe? Brisanjem lastne riti?

Pobiranje krompirja kot oblika dela ni enako pobiranju krompirja kot oblika vzgoje. Sploh ne bom vprašal, če razumete.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Še enkrat - bom prav počasi pisal:

"Dokler ne boš pobral svoje vrste (treh jamic - name it) krompirja ne boš smel iti na igrišče. Če se boš pa predolgo obiral boš pa moral pobrati še naslednji dve vrsti!"

Prisila v delo? Grožnja z prisilnim delom?

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Pobiranje krompirja kot oblika dela ni enako pobiranju krompirja kot oblika vzgoje. Sploh ne bom vprašal, če razumete.
Lej, v neki familiji kmetujejo/vrtičkajo in imajo in sadijo in pobirajo krompir, ali pač ne. Dvomim da kdo vzame njivo v najem, posadi krompir, počaka par mesecev da bo zrasel, vse samo zato, da bo lahko mulca kazensko nagnal pobirat....
Nekako smatram da sta življenje/delo in vzgoja prepletena, eno in isto v bistvu, neločljiva. Ne moreš rečt: "zdajle mulc dela, krompir pobira. Ampak samo še pol ure. Potem bo z delom prenehal in bomo imeli na urniku vzgojo. Danes bomo kot del vzgoje in odraščanja jemali pobiranje krompirja".
bonk.gif

Najboljši starši, najboljši pedagogi, najboljši učitelji imajo boljše in slabše dneve, nikoli pa nimajo 100% prav in vedno se bodo tudi otrokom dogajale krivice. Tudi nasilje je že in še bo doživel prav vsak. Del človeške narave. Tega ne moreš niti zanikat niti odpravit. Kot ne moreš odpravit, da lasten drek smrdi (lahko to dejstvo z vsemi štirimi zavračaš, celo zanikaš - pa ne pomaga). Je neločljivi del življenja, že zato, ker živimo v skupnostih, del hierarhije, vsega. Tudi vzgoje.

Težava ki jo vidim je drugje. Danes mi (nam) na vsakem koraku vsiljujejo stališče, da ničesar več ne znamo sami. Ne znamo se zabavat, ne znamo se prehranjevat, ne znamo vzgajat, ne znamo sami skrbet za pitno vodo (!!!!), ne znamo si pridelat hrane.
Toliko pa že zaupam svojim prednikom, da so imeli in še imajo neke kvalitete in znanja, s katerimi so poskrbeli da smo danes sploh tukaj.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.080
113
v lokalni ostariji
ker se tiče regulative je to zato tako ker to hočete. vse mora država zapovedat itd drugače pa hitro pojejo sodišča.... boh ne daj da je kak sosed bolj podjeten... je takoj jok in stok.

v glavnem,

kar se krompirja tiče:

je razlika med:

ti boš pobiral krompir od 7h do 19h vsak dan. če ga ne pobereš boš fasal batine. pa ne pozab da za vsako kilo dobim 0,5€ in če tega ne dobim dobiš batine. ti si otrok in kot tak morš poberat krompir da odslužiš moje stroške...
in
ajmo danes se bo pobiral krompir. tudi ti boš pomagal, ker je to za naše skupno dobro in če ne poberemo krompirja bomo lačni.

siljenje in vzgoja...

sej tudi pri prostituciji (tole vam bo bližje) je podobno. če se ženska sama prodaja je ok. če jo nekdo sili v to pa ni ok a ne? pa boste rekli da prostitutka je za onegavit pa konc... a?

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.080
113
v lokalni ostariji
dejansko pa me skrbi to, da se bo zlorabljajo te zakone (ker smo bolj papeški od papeža) tako, da dejansko ne bo smel otrok pobirat krompirja... ker bo to že otroško delo. sploh v času ločitev bo interpretacija tega zakona zabavna (oče vedno sili otroka v delo. otrok ne sme komunicirat s kolegi ker oče ima nazadnjaški pogled in prepoveduje vse stike z mojo družino....)

zdrava pamet in sorazmernost je državo namreč zapustila že davno...

krko

Guru
5. sep 2010
2.765
1.450
113
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

"Dokler ne boš pobral svoje vrste (treh jamic - name it) krompirja ne boš smel iti na igrišče. Če se boš pa predolgo obiral boš pa moral pobrati še naslednji dve vrsti!"

Prisila v delo? Grožnja z prisilnim delom?

Jaz bi rekel rajši takole:
"KO boš pobral svoje vrste (treh jamic - name it) krompirja boš LAHKO šel na igrišče".

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Citat:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Pepe, kaj je delo? Šiljenje barvic? Al' tisto, ko mulc nekaj ur pobira krompir? Al pa tisto, ko mora na počitnicah, v kampu, vsak dan, za vse obroke, posodo pomivati, da potem oče s ponosom pové, kako DRUGI gledajo, kar kaže na to, da mu je to zelo pomembno, kaj drugi mislijo...
Kaj je narobe s pobiranjem krompirja? Ali s pomivanjem posode? Ali pospravljanjem svoje sobe? Brisanjem lastne riti?

Jest te bom pa še enkrat vprašal, koliko otrok imaš? Sam tok, da vidim, al debatiram s človekom, ki ima dejanske izkušnje, al z načitamim diplomantom visoke šole za socialno delo.

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

Lep primer psihičnega naslija, ubijanja notranjega jaza in pravice do presoje
tongue-1.gif

Kako sem sovražila takle ton.
bonk.gif

Isto se da povedat tudi drugače, pa bo padlo bolj na plodna tla.
(pol bo pa drug let še več krompirja za pobrat
hysterical-1.gif
)

Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
dejansko pa me skrbi to, da se bo zlorabljajo te zakone (ker smo bolj papeški od papeža) tako, da dejansko ne bo smel otrok pobirat krompirja... ker bo to že otroško delo. sploh v času ločitev bo interpretacija tega zakona zabavna (oče vedno sili otroka v delo. otrok ne sme komunicirat s kolegi ker oče ima nazadnjaški pogled in prepoveduje vse stike z mojo družino....)

zdrava pamet in sorazmernost je državo namreč zapustila že davno...

No vidiš, to tud mene skrbi.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.061
1.858
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Očitno imaš res težave z razumevanjem!?
rolleyes-1.gif

"Pospravi svoje igrače!" = prisiljevanje v delo = fizično nasilje ne drži
"Dokler nisi pospravil sobe (igrač) ne smeš ven na igrišče!" = omejevanje gibanja = fizično nasilje ne drži
"Pa GSM mi daj sem dokler zgornje ni urejeno. In ne tuli - router je tudi izklopljen!" = omejevanje komuniciranja = fizično nasilje ne drži

Citat:

Zapisano je pa tako, da je celo samo "grožnja" s temi vzgojni prijemi (jp - to so vzgojni prijemi - ali boš tudi temu oporekal?) že "nasilje".

Zakon dovoljuje takšno interpretacijo, se strinjam. Zloraba zakona s strani intstitucionaliziranih odvetnikov? Verjetno...

Citat:

Aja - da ne bo pomote. Da bi "ukrep" "otroka zapreti v špajzo ali ropotarnico za pol dneva, mu ne dati jesti in piti ta čas, pa še luč ugasniti" ne potrebujemo novega zakona o nasilju v družini - že sedanji omogoča poseg v takšno vzgojo.

Se strinjam z napisanim.

Citat:

Se pa kaže standardna težava naše zakonodaje - inšpekcije ozr. službe, ki naj bi bedele nad izvajanje zakonov in neupoštevanje ozr. kršitve ustrezno sankcionirale, sploh ne delujejo. Če pa slučajno kod od teh le malo mrdne, pa je že kratenje ustavnih in človekovih pravic.
Rešitev - spisat nov zakon, ki bo še bolj rigorozno omejeval in postavljal še višje kazni.
crazy1.gif

Težava ni zgolj na zakonodajni ravni. Po mojem prepričanju je glavni problem v pomanjkanju kapacitet staršev. Tu pa je na prvem mestu vzorec o tem, "kako se vzgaja" in tega nam vzorčijo naši starši, skrbniki in nekaj malega okolica (kolikor je socializacije tja do 3. leta). Marsikatera nona je vedela ali pa imela občutek za zdravo vzgojo, veliko pa je takšnih, ki o tem nimajo pojma in so neprimerne za vzgojo otrok. Torej, vzgojni vzorci, znanje o razvoju otroka, občutek (ki pa pride z razbijanjem lastnih vzorcev).

Govorite o delovnih navadah, kot da je to bistvo vzgoje in dobrega življenja. S tem se ne strinjam in te vrste absolutistični pristop smatram za zablodo, ki se precej negativno odraža v tem gensko zacahnjenem hlapčevstvu, ki ga potem vsakodnevno srečuješ v zgodbah tipa: "vsako jutro pred službo me zvija v želodcu", "dost mam te službe", "konstantno premajhna plača", "jamranje, sivi, neizrazni ksihti". Če je pomembno, da delaš, ob tem pa ni pomembno kaj in ali sploh RAD delaš to kar delaš, potem je to pot v depro naroda
smile-1.gif

Bistvo je v odprtem izražanju lastnih potreb, v prevzemanju odgovornosti (za lastna dejanja), v samostojnosti in odsotnosti strahu. Tko mi probamo furat našga mulca. Men je vseeno, če ne pospravlja ali pa čisti, zlaga, pere,...Zna pa vse to in ko ga prosim, če naredi, naredi. Ko pa mu ni za narediti pa ga tudi ne silim in zaenkrat kaže, da je to precej boljša investicija, kot, da ga za vsako ceno SILIM V DELO
smirk-1.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
14.061
1.858
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:

Jest te bom pa še enkrat vprašal, koliko otrok imaš? Sam tok, da vidim, al debatiram s človekom, ki ima dejanske izkušnje, al z načitamim diplomantom visoke šole za socialno delo.

Zajebeš lahko enega otroka ali pa 5. Kok jih pa ti rabiš, da bo en ok prišel ven?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

Lep primer psihičnega naslija, ubijanja notranjega jaza in pravice do presoje
tongue-1.gif

Kako sem sovražila takle ton.
bonk.gif

Isto se da povedat tudi drugače, pa bo padlo bolj na plodna tla.

Sicer imaš prav - ampak ni to poanta. Kakorkoli obrneš, tudi če greš varianto "alko" in zapakiraš v "ko" in "lahko", je oboje "prisiljevanje v delo" in "omejevanje gibanja". In samo malo potem še manjka, da bo kakšen nadebudnen sodnik v konstelaciji "ko"/"lahko" zaznal grožnjo in smo spet tam, da IMHO takšna dikcija nima kaj iskati v zakonu.
Saj zato smo pa tam, ker vsem že odpoveduje zdravo logika - po eni strani "hočemo" vse do potankosti določiti z zakoni, na koncu se pa sklicujemo na ustavo in človekove pravice, ker smo se "sami" preveč omejili.

jello

Guru
22. sep 2008
10.273
3.910
113
Citat:
Uporabnik krko pravi:
Jaz bi rekel rajši takole:
"KO boš pobral svoje vrste (treh jamic - name it) krompirja boš LAHKO šel na igrišče".

Malo za hec.

Pobiranje krompirja (ali repe, kamenja....ali navsezadnje katerokoli delo) naj bo žur pa ne bo treba ničesar rečt, niti grozit. Saj včasih ti je mogoče po parih urah res dopizdlo, drugače pa je bil čisti žur. Par domačih, par bratrancev, še kakšen sosed, vmes dva težaka, ki sta tistemu, ki smo ga vsi jebali vsake tolk časa poturila kakšen gnil krompir, ali pa ga je kdo dobil v glavo,....pa fajt kdo bo šel traktor premaknit,.....po krompirju pa še fucbal do noči.Nobenemu ni blo treba 2x rečt naj pride tudi naslednji dan.

Glede krivic. Življenje ni potica, prej ko se navadi na krivice lažje bo shajal z njimi (tako da bo udaril nazaj, ali požrl, skratka odreagiral primerno situaciji, najslabša varianta je da se ga navadi da ima backup in da mu bo vedno rit rešil nekdo drug). Pa kakšen učitelj ga bo jebal v glavo, samo zato ker mu ne bo simpatičen....jah jebat ga....ni vse vedno fino in fajn.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Ha - tako se pa že da debatirati.
wink-1.gif

Po mojem si (ste) v debato o smiselnosti novega zakon o nasilju v družini pripeljal(i) vzgojne, pedagoške ... prijeme - ampak tu bi bilo treba debato ločiti.

To, da kakršnokoli nasilje pri vzgoji, ni pravi pristop se itak strinja velika večina.

Iz tvojega pisanja pa je bilo razumeti, da podpiraš novi zakon - pa očitno le ni čisto tako. Ali pač?

Moje mnenje je, da je boljši drugačen pristop in starše izobraziti. Vem - utopija, kar pa še vedno ne bi smelo pripeljati do tega, da država podrobno ureja čisto vsako stvar v našem življenju.

Pa mogoče še na "prositi in morati" - slej ko prej se bo otrok srečal z določenimi normami in omejitvami - in če tega ni še noben krat izkusil, so problemi na vidiku. Ker v šoli in nato v službi te običajno ne prosijo - oziroma se zadeve končajo s prošnjo: "No g. Janez - prosim, izpraznite svojo mizo in se odstranite iz delovnega mesta".
tongue-1.gif

Moje mnenje - pa bognedaj razumeti, da kakorkoli kritiziram tvoj pristop.

Naj nam vsem uspe vzgojiti jih v samostojne in predvsem samozavestne - ehm - ljudi. (shit - nekako čudno tole na koncu zveni
rolleyes-1.gif
).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik mistique pravi: Men je vseeno, če ne pospravlja ali pa čisti, zlaga, pere,...Zna pa vse to in ko ga prosim, če naredi, naredi. Ko pa mu ni za narediti pa ga tudi ne silim in zaenkrat kaže, da je to precej boljša investicija, kot, da ga za vsako ceno SILIM V DELO
smirk-1.gif

Super. Javi, kako bo s takšnim odnosom ("delam samo, če se mi ljubi") prišal skozi v šoli in potem v službi ...

mistique

Guru
16. jun 2009
14.061
1.858
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik mistique pravi: Men je vseeno, če ne pospravlja ali pa čisti, zlaga, pere,...Zna pa vse to in ko ga prosim, če naredi, naredi. Ko pa mu ni za narediti pa ga tudi ne silim in zaenkrat kaže, da je to precej boljša investicija, kot, da ga za vsako ceno SILIM V DELO
smirk-1.gif

Super. Javi, kako bo s takšnim odnosom ("delam samo, če se mi ljubi") prišal skozi v šoli in potem v službi ...

Ne vem zakaj bi se omejeval na šolo in službo (slednje razumem, da delaš za enega delodajalca in si od njega odvisen), če obstajajo alternative (tudi šole, pa tudi oblike dela)?
Sicer imamo s klasično šolo povsem ok izkušnje. Malo me skrbi to, da se otrok pri pouku dejansko dolgočasi. Ko smo se o tem pogovarjali z učiteljico, je predlagala, da mu lahko da VEČ naloge
bonk.gif
Tu se je za vprašati, če prosvetna avtoriteta sploh razume problem, ki ga otrok izraža.

Je pa vprašanje o odnosu (do službe) za na oddelek onkologije, psihiatrije in še kakšnega...
Zopet, ni poanta, da ne delaš (per se) ampak, da (bom uporabil nekoliko simbolično prispodobo) ne delaš pod napačno interpretiranim napisom arbeit macht frei. Torej, da ne delaš nekaj, kar ti povzroča zdravstvene težave, stres in še bolj pomembno, te sploh ne veseli. Delo (in ne služba) je sicer povsem naravna oblika preživljanja časa in kot takšna ima celo terapevtske lastnosti (za tiste, ki zabluzijo v kakšne odvisnosti ipd.).