DIY pametna hiša software in hardware

igi

Guru
13. okt 2007
5.618
1.215
113
Celje
kaj pa potem še neko tablico dodate na steno za kontrolo ali kako? Da bi nek "tablični" računalnik deloval po sistemu "vse v enem" pa ne gre?

Ste me zdej nahajpali s tem in ker imam nekaj sonoff naprav (rolete, krpanke, prezračevanje) nekaj pametnih luči, kakšna kamera, termometri. Dodal bi še kak merilec porabe in krmiljenje ventilov na radiatorje. In sedaj je to vse v aplikacijah na telefonu. Bi pa raje imel to na enem centralnem zaslonu nekje v stanovanju.

Kaj naj vzamem, da bo najbolj optimalno. Cena je na drugem mestu. Dodatnega računalnika pa tudi načeloma ne rabim, ker Synologija že imam, druga pa ne vem kaj naj še laufam na njem. ALi pa mi dajte kakšne ideje, da bom videl kaj nujno rabim in do sedaj sploh vedel nisem :)

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
49
29
18
Jaz na plačevanje storitev (govorim za NabuCasa) gledam kot podporo načelom delovanja HA: zasebnost, odprtokodnost, možnost izbire in trajnost.
Osebno, da sem takoj sklenil naročino, ker so omogočili glasovno upravljenje v slovenščini, s tem ko najpremožnejša podjetja kot sta google in amazon (takrat še tudi apple) tega nista omogočila. Jebeš multinacionalke, prihodnost je v skupnosti in odprti kodi.

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
49
29
18
kaj pa potem še neko tablico dodate na steno za kontrolo ali kako? Da bi nek "tablični" računalnik deloval po sistemu "vse v enem" pa ne gre?

Ste me zdej nahajpali s tem in ker imam nekaj sonoff naprav (rolete, krpanke, prezračevanje) nekaj pametnih luči, kakšna kamera, termometri. Dodal bi še kak merilec porabe in krmiljenje ventilov na radiatorje. In sedaj je to vse v aplikacijah na telefonu. Bi pa raje imel to na enem centralnem zaslonu nekje v stanovanju.

Kaj naj vzamem, da bo najbolj optimalno. Cena je na drugem mestu. Dodatnega računalnika pa tudi načeloma ne rabim, ker Synologija že imam, druga pa ne vem kaj naj še laufam na njem. ALi pa mi dajte kakšne ideje, da bom videl kaj nujno rabim in do sedaj sploh vedel nisem :)
Če imaš synology...je itak par klikov stran, pa poskusiš...

hermann

Guru
19. mar 2014
9.706
6.587
113
Jaz na plačevanje storitev (govorim za NabuCasa) gledam kot podporo načelom delovanja HA: zasebnost, odprtokodnost, možnost izbire in trajnost.
Osebno, da sem takoj sklenil naročino, ker so omogočili glasovno upravljenje v slovenščini, s tem ko najpremožnejša podjetja kot sta google in amazon (takrat še tudi apple) tega nista omogočila. Jebeš multinacionalke, prihodnost je v skupnosti in odprti kodi.
No kar se tiče Slovenščine in odprtokodnosti: v zadnjih verzijah HA core (2024.12.x) je Slovenščina povsem raz*ukana. To pa zato, ker lahko po open source projektih hara kdor hoče brez omejitev in nadzora. In je en butast Šved na lokalise servisu "popravil" Slovenščino v Švedščino. Sicer so po pizdenju slovenskih uporabnikov hitro reagirali in razveljavil oz. pobrisali švedskoi sranje, ampak zdaj pa manjka cel kup prevodov (na stotine vnosov) za katere zgleda nihče ne kje so.

• Všeč mi je
Reactions: BLABLABLA

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.592
1.004
113
No kar se tiče Slovenščine in odprtokodnosti: v zadnjih verzijah HA core (2024.12.x) je Slovenščina povsem raz*ukana. To pa zato, ker lahko po open source projektih hara kdor hoče brez omejitev in nadzora. In je en butast Šved na lokalise servisu "popravil" Slovenščino v Švedščino. Sicer so po pizdenju slovenskih uporabnikov hitro reagirali in razveljavil oz. pobrisali švedskoi sranje, ampak zdaj pa manjka cel kup prevodov (na stotine vnosov) za katere zgleda nihče ne kje so.
Ja ena 2 dni so bile neke švedske besede v slovenskem HA. Pol so pa neki popravljal..

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.072
282
83
Za RPI tudi obstajajo M.2 adapterji, potem imaš tudi USB ključe ki so v bistvu proper SSD (s kontrolerjem pa vsem), tako da se da za začetek tudi s tem.
in potme je vseskupaj drazje kot N100, pa sevedno počasnejse (ker poleg počasnega CPUja mas samo x1 pcie stezo k se deli z vsem).

Pesek v oči, če to delas danes.

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.072
282
83
Jaz sem prej vedno poslušal kako HA klaufa preko RPI,.. koliko imam sreče, bi ravno pri meni šlo nekaj narobe in bi zgubil tedne, da bi vsaj približno delalo..
Ko sem odkril HA green, sem ga takoj vzel. Ravno zato, ker je plug&play.
Dokupit sem moral usb-zigbee antenco.
Za remote dostop pa plačujem https://homeway.io/
Backup gre na google drive

Glasovno upravljanje pa nikoli nisem uporabljal. Sem probal že prej, samo mi je čudno se pogovarjati s hišo:)) Morda me še najbolj moti občutek, da vem, da me nekaj posluša:)
Zakaj bi uporablo homeway? Portfowardiraj ta port k ga uporablja HASS in je to to...

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
49
29
18
Ne govorim o slovenščini pri uporabniškem vmesniku, tisto zadnjič je bil fail zaradi novosti in enega modela...govoril sem o glasovnem upravljanju.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.706
6.587
113
No jaz sem se za hec malo poigral z asistentom oz. glasovnim upravljanjem (zastonjskim seveda)

Google generative ai presenetljivo lepo dela v Slovenščini, Artur iz piperja povsem lepo izgovarja stavke, ampak whisper za prepoznavanje govora... to ni pa nič od nič. Je kdo to uspel usposobit?

hermann

Guru
19. mar 2014
9.706
6.587
113
takole to gre, občasno celo kaj uspe :valjamse:
1733817839087.png

• Haha
Reactions: WeWatchingYou

hermann

Guru
19. mar 2014
9.706
6.587
113
Se komu sanja kako s HA assistom povezat naprave, ki v HA niso povezane direktno ampak prek google home/google assistanta?

Recimo imam gumb, ki google assistantu napiše "turn on air condition" in "turn off air condition" ali recimo "start vacuum cleaner", da mi štarta robota. Prek gumbov vse to dela ne morem pa dopovedat HA assistu, da bi nekako poznal te naprave. Nobenega problema nimam z entitetami, ki so vidne direktno v HA. B.p. dobim podatke o temperaturi, vlagi, kvaliteti zraka itd. iz vsek sob in b.p. vklapljam/izklapljam povezana stikala.