DIY pametna hiša software in hardware

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.761
3.382
113
Načeloma se podpira NabuCasa, drugače pa priporočajo tudi Cloudflare Zerotrust tunel.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.761
3.382
113
Še eno noobie vprašanje, kam prikloppiti HA?
Namreč na ponudnikov ruter imam priklopljen mesh sistem z 5 dostopnimi točkami, ali lahko priklopim HA na katerokoli dostopno točko ali pa mora biti povezano izključno na - router - vodilno dostopno ?
Če imaš zanesljiv Wifi je vseeno. Drugače pa se priporoča s kablom na router.

• Všeč mi je
Reactions: gr69
22. jul 2007
13.485
1.705
113
124
Tole sem na hitro še zasledil, da pri HA potem še potrebuješ plačevanje naročnine, če želiš ohraniti glasovne ukaze od GH in Alexe ter možnost oddaljenega dostopa?
Ali HA in originalne aplikacije od naprav ne delujejo več vzporedno?

cnpod

Fizikalc
20. okt 2013
735
110
43
Si bom sposodil temo, pa čeprav bo malo izven podorčja: katere videonadzorne kamere so ok za resno domačo rabo, če kdo lahko kaj priporoči. Dahua? PoliceTech? Kaj drugega?

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.072
282
83
Si bom sposodil temo, pa čeprav bo malo izven podorčja: katere videonadzorne kamere so ok za resno domačo rabo, če kdo lahko kaj priporoči. Dahua? PoliceTech? Kaj drugega?
z dahua nimas kaj zgresit. Pa tudi IMOU, njihova consumer znamka je ok.

Če hočes resnost, rabis reduanco, ne dobro znamko.

• Všeč mi je
Reactions: Robert

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
49
29
18
Tole sem na hitro še zasledil, da pri HA potem še potrebuješ plačevanje naročnine, če želiš ohraniti glasovne ukaze od GH in Alexe ter možnost oddaljenega dostopa?
Ali HA in originalne aplikacije od naprav ne delujejo več vzporedno?
Prednosti NabuCase je 1. kriptiran (varianta VPN) dostop in 2. podpora za 50+ jezikov za voice assistant. VA v slovenščini je sicer na voljo tudi preko rhasspy (in se da uporabljati VA brez NabuCase), ampak meni dela preko Home Assistant Cloud odlično in je vredna naročnina že samo zaradi tega. Vse ostalo v HA ni razlike (GH, Alexa...vse integracije...).

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
49
29
18
A misliš, ko sta GH/alexa povezana v HA? https://www.home-assistant.io/integrations/alexa.smart_home/
Potem lahko z "Alexa...turn off kitchen light?" upravljaš entitete HA...
Je pa res, da če imaš nabucasa, je integracija lažje vzpostavljiva, ni pa brez NC nemogoča.
Ne bo pa znala Alexa ali GH slovensko. Slovensko zna VA od HA, pravi upgrejd zabave pa je kakšen LLM v HA :), ima sicer kakšne halucinacije, ampak zabava je garantirana :)

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

Fusionn

Guru
5. sep 2007
2.229
503
113
Jaz sem prej vedno poslušal kako HA klaufa preko RPI,.. koliko imam sreče, bi ravno pri meni šlo nekaj narobe in bi zgubil tedne, da bi vsaj približno delalo..
Ko sem odkril HA green, sem ga takoj vzel. Ravno zato, ker je plug&play.
Dokupit sem moral usb-zigbee antenco.
Za remote dostop pa plačujem https://homeway.io/
Backup gre na google drive

Glasovno upravljanje pa nikoli nisem uporabljal. Sem probal že prej, samo mi je čudno se pogovarjati s hišo:)) Morda me še najbolj moti občutek, da vem, da me nekaj posluša:)

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.841
10.994
113
RPI je že okej, problem je SD kartica ki ni narejena za nonstop dostope.....jaz ko naredim nekak kar hočem, naredim backup in je rešeno, ce kaj rikne enkrat na leto ali dve, imam v pol ure nazaj postavljeno na novi kartici recimo. In to na RPI3.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

hermann

Guru
19. mar 2014
9.706
6.587
113
Seveda, če že imaš v predalu je za začetek super. Za naprej pa vložek, da ne boli glava, ni tako velik. Jaz sem HA poganjal celo na nasu iz dockerja nekaj časa.

Bolj zanimivo mi je, da je kar precej takšnih, ki plačujejo za cloud dostop.

• Všeč mi je

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.860
689
113
Za RPI tudi obstajajo M.2 adapterji, potem imaš tudi USB ključe ki so v bistvu proper SSD (s kontrolerjem pa vsem), tako da se da za začetek tudi s tem.

ruki33

Pripravnik
30. nov 2016
49
29
18
Been there done that, ampak SSD zunaji se je fejst pregreval...pa še to, ko sešteješ m.2 port, ssd, in cel rpi5 (ali 4) z adapterjem in hladilnikom, je držji kot kakšen refurbished x86 mini pc, pa še nadgradnja je možna.

• Všeč mi je