DIY - Čiščenje vodnega kamna v bojlerju

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Cev spodaj odžagaj, da bo lulek dolg eni 10 cm in na ta štrcelj natakni nov konc cevi, spoj zadihtaj s termo silikonom (ki zdrži do cca 90 stopinj).

ceski_mojster

Zelenc'
12. nov 2008
13
0
1
Kamnik
Še eno (verjetno butasto) vprašanje: Kako pridem do te cevi? Spodnja odprtina, kamor je privit grelec, je preozka. Verjetno se zadeva odpre nekje drugod?

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Ne vem, kakšen bojler imaš, ampak večina ima možnost snetja celotnega spodnjega dela, z grelcem, termočlenom in priključki vred.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Zadevo olušči - ohišje in izolacijo preč. Tudi proizvajalec je moral nekako vse to not stlačit.

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
nama pa je crknil bojler, ni več grel. Gre za Electrolux EWH SL 50 l. Noter sta 2 grelca, ki nimata stika z vodo, ker sta v votli cevi. Oba sta prenehala delovati in moram kupit nova.

Cena je pa grda: 40€ na komad, torej 80€ za 2 grelca.

No vseeno je ceneje kot 130 €za nov bojler.

Ima kdo boljšo idejo?

triggerhappy

Zelenc'
27. jun 2009
3
0
1
Zanimivo! Igranje s kislino resno odsvetujem, pri napačni rabi pride do burne kemične reakcije, (tisti, ki v OŠ pri kemiji ni spal to ve)
videti boš kot vojak iz rovov 1. vojne. Delo raje prepusti profesionalcem, mi nikoli ne uporabljamo kisline.
Pri bojlerju so še druge stvari na katere moraš paziti, sicer ga lahko spremeniš v bombo. Pred cca 25 leti je v Iskri razneslo bojler, 60m2 prostorov je bilo kompletno uničenih. Tudi pred kratkim je v neki hiši prišlo do tega, bilo je po časopisih.

Potrebno je premisliti ali je majhen prihranek vreden nevarnosti.

triggerhappy

Zelenc'
27. jun 2009
3
0
1
Ceneje je kupovati Tikijeve bojlerje, tak grelec je le cca 18€. Drugače pa dobrega bojlerja ni pod 190€ (cena v trgovini , možni so še popusti)
evil.gif

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
Citat:
Uporabnik ginekolog pravi:
nama pa je crknil bojler, ni več grel. Gre za Electrolux EWH SL 50 l. Noter sta 2 grelca, ki nimata stika z vodo, ker sta v votli cevi. Oba sta prenehala delovati in moram kupit nova.

Cena je pa grda: 40€ na komad, torej 80€ za 2 grelca.

No vseeno je ceneje kot 130 €za nov bojler.

Ima kdo boljšo idejo?

Kupil sem samo en nov grelec za 30€ in je rešeno. Rabi pa 4 ure da zagreje vodo do konca - je v redu za 2 osebi, v praksi nikdar ne izpraznim do konca.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.216
1.387
113
ksz

Meni je serviser rekel da se ne splača klicat "profijev" da ti spucajo bojler. Ker v 3 letih na ta račun prišparaš za novi bojler
smile-1.gif

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Slučajno sem naletel na tole temo... Še morda obstaja kje arhiv teh slik, da bi si jih pogledal. Jaz bi rad očistil bojler Gorenje Tiki TG 80E in glede na opis je verjetno enak kot Vincentov. Očiščen ni bil še nikoli, niti ne vem, koliko je star. Trenutno deluje tako, da ne segreje vedno do iste temperature. Začne segrevati vodo in kmalu ugasne in ne segreje takoj do nastavljene temperature. Potem se čez nekaj časa spet vklopi in tako naprej...
A grelca pa ne bi bilo možno odviti s francozom? Potrebujem torej račno 3/4" in nastavek 55 mm? Si bom poskusil sposoditi.
Vincent, a je tudi kakšno tesnilo, ki ga je potrebno menjati? Bi si rad te stvari prej pripravil, da ne bo potem kje puščalo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Žal slik ni ker sem jih dajal na slikomat...jaz jih pa tudi več nimam. Nič posebnega ni...rabis ključ..jaz sem probaval z neko pripravo ključa a ni slo..verjetno sem bil prvi, ki je odpiral.
Je pa to vklapljanje in izklapljanje tipični problem s preveč kamna...ker grelec dobesedno plava v 'zmletih skoljkah'.

Jaz nisem menjal nič...odsravfal...počasi in z zajebancijo spuščal vodo ven preko tega sravfa,ter nato ob praznem bojlerju odpiral vodo...dotok v njega da je spiralo vso svinjarijo, ki jo je bilo res enormno.
Edino kar naredi...ko bos smel kable si označi kam gre kater kabel...en stik si označi.

sad

Guru
24. avg 2007
21.052
9.713
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Edino kar naredi...ko bos smel kable si označi kam gre kater kabel...en stik si označi.
Sedaj, če je enostaven potem ni panike, pri meni je bilo en kup nekih žičk, itd. Tako da sem preden sem se lotil to razdirat temeljito poslikal vse skupaj. Če tega ne bi naredil bi sigurno kaj zaj..., ko sem sestavljal nazaj.
Tako da, slikaš vse skupaj in je.

DINAS

Zelenc'
5. apr 2014
1
0
1
Živjo Vincent bi lahko še meni zaupal kje se dobi to magično gedoro 55, imamo isti problem, ali je možna izposoja? hvala

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.618
717
113
Citat:
Uporabnik DINAS pravi:
Živjo Vincent bi lahko še meni zaupal kje se dobi to magično gedoro 55, imamo isti problem, ali je možna izposoja? hvala
V najbližji trgovini z vodovodnim materialom.

In ne išči "gedora" nastavka, ampak cevni ključ (tisti manjših dimenzij so kovani, ta večji za bojler je pa plehnat).

ps: napiši od kje si, pa ti ga mogoče kdo posodi za
nahrung002.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Magijo je izvedel Hanzi tule s foruma, ki mi jo je posodil.
wink-1.gif

Sem imel sicer tudi home made ključ za te zadeve a je matica preveč držala.