DIY - Čiščenje vodnega kamna v bojlerju

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
JA četudi zagrevaš pesek, toplotna energija ostane nakopičena v njem in se sprosti v mrzlo vodo, ko priteče. Tako da spet ni zgub, razen da imaš manj vode na voljo in da jo morda preveč zagrevaš (ker je npr termostat zabasan). Tako da energija ni šla v nič (ali v zrak recimo) kljub obilici kamna .

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Saj nisem nikjer napisal da porabim zdaj manj
smile-1.gif
- tudi sam sem mnenja, da 'dobavljena' toplota nekam mora iti...le malo dlje traja. V samem bojlerju tako ni problema (24 urna vlklopljenost oz. grelec v vodi), ker slej ko prej pride ta toplota do vode (pri npr. grelnikih vode - teh kuhinsjkih) pa zna biti zaradi kamna precej večja poraba...ker tam pa je bistvo da vodo čim prej segreje do vrelišča (In se nato izklopi)...in če bo imel za segreti še vodni kamen, bo deloval 30 % dlje...ko pa enkrat voda vre, ti pa nič ne koristi dodatna energija z zamudo (zgolj dlje časa bo vrela za brez veze).

Glede čiščenja....ko vidiš kaj je noter mislim, da je pametno čistiti že iz higienskih razlogov...pa tudi zdaj bojler (termostat) čisto drugače dela....vklopi, segreje do nastavljene temperature ter se nato izklopi. Prej pa se je vklapljal/izklapljal v nedogled, temepratura pa je prilezla do koder je pač prilezla.

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
se strinjam da je bilo čiščenje več kot smiselno. Ne morem verjet, da si imel toliko kamna.. jaz sem si vedno predstavljal, da bo recimo 5 mm obloga okol grelca in to je to. ooo i was soo wrong
smile-1.gif

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.618
717
113
Citat:
Uporabnik ginekolog pravi:
Ne morem verjet, da si imel toliko kamna.

To je zelo odvisno od lokacije.

Sem hotel poiskat zemljevid Slovenije za trdoto vode, vendar google nič ne najde.
frown-1.gif

ceski_mojster

Zelenc'
12. nov 2008
13
0
1
Kamnik
Vsa čast za DIY bojlerski članek,
467716-post_slo.gif
(Z rorcangami in ključi ne prideš zraven, papagajke prešvoh) Maš prav-brez gedore očitno ne bo šlo. Samo, kje ga nabavit. Sem klical že par trgovin, pa jim nese sam do 46. Kakšna ideja, kje kupit ali si sposodit?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
čudnos emi zdi da termostat kaže vročo vodo.....ker vroča voda se dviguje, spodaj pa bi moral biti hladnejša - torej bi jo moral termostat 'zaznati' ter še dogreti.

Pa si poskušal pustiti vklopljeno dlje časa, da se zadeva znormalizira.....pa čez čas malo 'potrkati' po kazalcu...če kaj poskoči (Moral bi proti hladni vodi').

ceski_mojster

Zelenc'
12. nov 2008
13
0
1
Kamnik
Bojler imam vseskozi vklopljen, a termostat seveda prekine ogrevanje, ko temperatura dovolj naraste. To pa se zgodi dokaj hitro pa četudi jo imam nastavljeno na maksimalno. (Le da je segrete vode, kot rečeno, samo ok. 20l) Bom pa poskusil še s trkanjem po kazalcu, thx.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
hm, kolikor je meni znano, je odvzem tople vode cisto na vrhu, grelec pa je cisto spodaj. tako da segreta voda gre gor in hladna dol. torej termostat ne bi smelo zabiti tako zelo hitro. ali nimajo ti termostati moznost nastavljanja? malo poglej spodaj mislim da je en plasticno vijak in + ter - znaka. za zacetek samo malo premakni vijak levo ali desno. mogoce je zadeva samo zgubila stik....

ceski_mojster

Zelenc'
12. nov 2008
13
0
1
Kamnik
Že poskusil s plastičnim vijakom-tudi do konca. Zgodi pa se le to, da (premajhno) količino vode še bolj segreje. Poskusil tudi Vincentov predlog s "trkanjem" po kazalcu, žal tudi to ne deluje. Kot kaže, termostat deluje normalno.
17758-icon_confused.gif

Kaj pa grelec? Kakšni so "simptomi" če je okvarjen? Sam si predstavljam, da premalo (ali nič) segreva vodo.
Tukaj pa je voda, pri visoki nastavitvi termostata, segreta skoraj do vrenja. Le da je je segrete premalo.
sprasujem se.gif

Nazadnje urejeno:

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik ceski_mojster pravi:
Že poskusil s plastičnim vijakom-tudi do konca. Zgodi pa se le to, da (premajhno) količino vode še bolj segreje. Poskusil tudi Vincentov predlog s "trkanjem" po kazalcu, žal tudi to ne deluje. Kot kaže, termostat deluje normalno.
17758-icon_confused.gif

Kaj pa grelec? Kakšni so "simptomi" če je okvarjen? Sam si predstavljam, da premalo (ali nič) segreva vodo.
Tukaj pa je voda, pri visoki nastavitvi termostata, segreta skoraj do vrenja. Le da je je segrete premalo.
sprasujem se.gif

bolj kot tole berem bolj se mi dozdeva, da bojler sploh ni poln. sicer ne vem kako se to lahko zgodi ......

ceski_mojster

Zelenc'
12. nov 2008
13
0
1
Kamnik
Citat:
Uporabnik ericks pravi:

bolj kot tole berem bolj se mi dozdeva, da bojler sploh ni poln. sicer ne vem kako se to lahko zgodi ......

Tudi sam imam podobne slutnje in bi tudi rad vedel, kakšne mračne sile so v igri?
smile-1.gif

damo

Majstr
4. sep 2007
1.019
152
63
da nimaš zamenjan dovod in odvod vode? pa nepovratni ventil imaš?

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Citat:
Uporabnik ericks pravi:
Citat:
Uporabnik ceski_mojster pravi:
17758-icon_confused.gif

sprasujem se.gif

Po mojem ti odvod vode ne zajema pod vrhom bojlerja (na koncu odvodne cevi v bojlerju).
Še enkrat ga podri in poglej, da ni odvodna cev slučajno kje prežrta.
Hladna voda pride v bojler spodaj, se segreje, dvigne in pod vrhom bojlerja teče v iztočno cev. Če je ta kje na sredi počena ali celo odlomljena, imaš toplo vodo stalno pod vrhom bojlerja in ko odpreš pipo, ti ne izteka z vrha, ampak iz nekje vmes, tako, da res segreta voda sploh ne pride do iztoka.

ceski_mojster

Zelenc'
12. nov 2008
13
0
1
Kamnik
Citat:
Uporabnik damo pravi:
da nimaš zamenjan dovod in odvod vode? pa nepovratni ventil imaš?
Kje pa bi to lahko zamenjal? Pri čiščenju kamna sem snel le cev za toplo vodo in jo po posegu spet pritrdil nazaj. S hladno (torej dovodom, če prav razumem), pa izpiral bojler in je nisem snemal. Za nepovratni ventil me pa, prosim, poduči, kaj to sploh je?
redface-1.gif

ceski_mojster

Zelenc'
12. nov 2008
13
0
1
Kamnik
Po mojem ti odvod vode ne zajema pod vrhom bojlerja (na koncu odvodne cevi v bojlerju).
Še enkrat ga podri in poglej, da ni odvodna cev slučajno kje prežrta.
Hladna voda pride v bojler spodaj, se segreje, dvigne in pod vrhom bojlerja teče v iztočno cev. Če je ta kje na sredi počena ali celo odlomljena, imaš toplo vodo stalno pod vrhom bojlerja in ko odpreš pipo, ti ne izteka z vrha, ampak iz nekje vmes, tako, da res segreta voda sploh ne pride do iztoka.

[/QUOTE]
Tole se mi pa dozdeva najbolj verjetna razlaga doslej.
aplauz.gif