Dioptrija in ne-nošenje očal / leč

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Zadnjih 10 let imam dioptrijo in sicer ne vidim na daleč, na lečah imam (na obe očesi enako) dioptrije, to je -1.0. V začetku sem po potrebi nosil očala (na začetku sem imel dioptrije samo -0.5), zadnja leta imam stalno leče. Vid se mi je tudi z lečami (mogoče tudi z njihovo potuho) stalno slabšal.
Službo imam tako, da sem 8+ ur za računalnikom.
Julija pa sem šel za 14 dni na dopust, v tem času sem bil konstano brez leč ali očal. Sedaj sem že mesec dni nazaj na delovnem mestu, pa še vedno ne nosim leč ali očal. Na daleč se oko malo bolj matra, tudi npr. na avtih se moram potrudit, da preberem registrske tablice. Vendar pa sem opazil, da berem sedaj podnapise na televizije lažje kot v obdobju ko sem nosil leč, pa da jih tisti trenutek nisem imel gor.

Delam s tem ne-nošenjem leč (ali očal) napako in se mi bo vid samo še poslabšal? Leče so itak še precej slabše kot očala in pred letošnjim dopustom sem imel že konstantno občutek, da sem napol slep, če grem ven iz stanovanja brez njih, tako da sem jih nosil od jutra do večera. Sedaj pa jih ne nosim in se mi (na lastni občutek) zdi, da se mi je vid popravil.

Vaše mnenje?
confused-1.gif

akiva

Pripravnik
21. jul 2007
209
0
16
Na to vprašanje bi ti različni okulisti odgovarjalii različno.

Naj povem, da imam sam identično dioptrijo, začel sem z -0.5 na obe očesi, po 5 letih sem letos na pregledu pri okulistu dobil dioptrijo -1.0. Ko sem prvič dobil očala, mi je okulistka svetovala naj očal ne nosim nonstop, ampak le v primeru vožnje avtomobila, gledanju filmov v kinu itd. Njena razlaga je bila, da se oči razvadijo, če ves čas nosiš očala in se ti zaradi tega lahko stanje tudi poslabša. Na letošnjem pregledu so mi ugotovili povečano dioptrijo, na vprašanje ali naj zamenjam očala za višjo dioptrijo sem dobil odgovor, da za to ne vidijo potrebe, ker nisem profesionalen voznik ali pilot, ki bi potreboval 100% vid. Očala sem vseeno zamenjal, jih pa zadnje tri mesece sploh ne nosim več, pogrešam jih pa tudi ne. Res je to, da npr. težje razberem registrsko tablico pred menoj vozečega vozila, pa malo napnem oči pa gre tudi to.

Drugače tudi jaz opravljam delo za računalnikom, pa pri tem nisem nikoli uporabljal očal. Dandanes itak vsi uporabljamo LCD-je, sama oddaljenost monitorja od oči pa ponavadi ni nikoli več kot 1m, ponavadi je leta veliko manjša. Če ne vidiš na daleč, ni nobenega smisla nositi očal ali leč pri delu z računalnikom.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Težava je v tem, ker ti na to ne bo znal zagotovo odgovoriti nihče na svetu. Vzrok miopije (kratkovidnosti) je zaenkrat še zavit v tančico skrivnosti. Obstaja več teorij, vendar pa nobena ni brez pomanjkljivosti in bi zanjo rekli, da je prava.

Pozabil si napisati tvojo starost, vendar predvidevam, da si 20+. V tem času je razvoj glave namreč že končan.

Močno dvomim, da bi se ti ob nenošenju očal vid popravil. Menim, da gre zgolj za subjektivni občutek. Možgani se ob nošenju očal ali leč "razvadijo" z ostro sliko in se močno upirajo, ko jih postaviš pred dejstvo, da naj nekaj razberejo z meglene slike. Po drugi strani pa si na dopustu dalj časa bil brez očal in možgani so se ponovno adaptirali na malce bolj megleno sliko in jo znajo lažje interpretirati.

Vsekakor se odsvetuje nenošenje očal mlajšim ljudem, saj lahko z napenjanjem oči povzročijo še hitrejše slabšanje dioptrije. Pri tebi bi, če sem prav uganil starost, lahko rekel, da je v principu popolnoma vseeno. Z napenjanjem oči si ne boš mogel kakorkoli poslabšati dioptrije, lahko pa si nakoplješ grozljiv glavobol.

Za pred računalnikom očal z minus dioptrijo NE potrebuješ. Nošnjo leč ti za 8ur+ sedenja za računalnikom toplo odsvetujem. Ne iz optičnih razlogov, pač pa zato, ker so med delom za računalnikom oči že tako podvržene izsuševanju, ti pa to še dodatno začiniš s kontaktnimi lečami.

Če imaš še kaka vprašanja, pa go ahead ;-).

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.748
218
63
Hvala ti za izčrpen odgovor.

Res je, star sem 30 let, glede glavobola pa je tako, da me je mogoče prej ob nošnji leč bolj bolela glava oz. sem imel zjutraj, takoj ko sem vstal tak čuden občutek, zdaj pa tega ni.
Dioptrija se mi je začela delati okrog 20. leta starosti, v prvih parih letih se je kar hitro povečevala. Spomnim se, da sva takrat s 5 let starejšim bratom skupaj šla na pregled in je imel on takrat cca. -0.5 več dioptrije kot jaz. Jaz sem nato zadnjih 8 let nosil leče, on pa hodi okoli brez leč ali očal. Nima sicer popolnoma ostrega vida, se mi pa zdi da vseeno vidi bolje kot jaz.

Glede na tvoj odgovor in na dejstvo, da nimam glavobolov, potem lahko mirno hodim okoli brez leč ali očal oz. jih uporabljam zgolj po potrebi, npr. za vožnjo avta ponoči?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Če prav razumem, imaš dioptrijo -1.0 na obeh očesih. To vsekakor ni veliko in tudi težko bi rekli o kakšnem "hitrem povečevanju". Povprečen študent Medicinske fakultete v Ljubljani tekom študija pridela -1,47 dioptrije, medtem ko je ta cifra na Fakulteti za šport samo ena četrtina te vrednosti.

Kar se tiče tvojega vida, lahko mirno hodiš naokoli brez očal ali leč. Kar pa se tiče varnosti v cestnem prometu, bom raje malo bolj zadržan. Ponoči obvezno rabiš korekcijo, saj z razširjenjem zenice miopi ratamo še bolj slepi, za čez dan pa je up-to-you.

Imam enako dioptrijo kot ti in s podobno zgodovino slabšanja (iz -0,5 preko -0,75 na -1,0 v približno 13 letih). Ampak ni šans, da bom sedel za volan brez očal.

Poznam pa ljudi, ki vozijo brez očal z -2,0.
bonk.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
z očali se ti oko poleni...to je vse. Pač mišica kot mišica. Zdaj si bil 14 dni brez, si malo ko natreniral..in je bolje. Sicer dvomim da bi na tak način lahko spet dobro videl...verjetno pa lahko dlje časa obdržiš trenutno stanje (kakršno že je).

aja...pa 14 dni si bil stran od bedastega monitorja...ker njegovo bolščanje nam bo itak vsem skurilo oči.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Ne bo držalo... samo še ena urbana legenda pač.

Malo višje sem že napisal, zakaj pride do tega zmotnega sklepanja. Oko je le en del celotnega vidnega organa. Levji delež interpretacije slike (delno se zakodira že v očesu) predstavljajo ravno možgani.

Tudi to ne drži, da boš z nenošenjem očal ohranjal status-quo. Pri mlajših je ravno obratno - dioptrija se bo še hitreje slabšala.

Razlog je popolnoma evolucijski. Ljudje smo "narejeni" za gledanje na daleč. V naravi enostavno praktično ni nobene življenjsko potrebne situacije, kjer bi potrebovali oster vid na razdalji manjši kot 0,5m. Rezultat takšnega razmisleka je torej - da za gledanje na daleč ne potrebujemo NOBENE MIŠICE. Oko se popolnoma sprosti, ciliarna mišica popusti in leča se zaradi anatomije očesa razleze z raztegnjeno stanje.

Če bi nosil očala (predvidevam, da jih ne), bi ti bilo verjetno logično. Ko si daš na nos pravilno umerjena očala in pogledaš v daljavo, kar čutiš, kako se celoten očesni aparat sprosti.

Popolnoma drugače pa je pri gledanju na blizu. V starosti se svetuje, da se z očali odlaša čim dlje, ker tam pa so udeležene mišice, ki se, kot si napisal, lahko polenijo!

vesnadesna

Zelenc'
27. okt 2012
1
0
1
Pozdrav!
Pritegnila me je vaša debata, ker sem dobila očala s sicer majhno dioptrijo (minus 0,5), vendar pomenijo za moje oči in glavo olajšanje, saj imam cilinder 180 in čutim, da se manj mrščim in napenjam in manj je glavobolov. Ali mi lahko kdo pove, če mi lahko pogosto nošenje očal škodi (v smislu: premala dioptrija, ne razvajaj oči,...). Bi se naj nošenju pri delu z računalnikom izogibala?
Hvala!

tony

Guru
23. jul 2007
9.647
1.478
113
Ma kaki. Kdo ti prodaja takšne buče?
rolleyes-1.gif

Če bolje vidiš z očali, jih nosi ves čas, pa tudi če še spiš z njimi na nosu. Z lečami isto, le da te pa moraš dati pred spanjem ven. (Če imaš cilindre, se očala, ker so fiksne, sicer obnesejo bolje od toričnih leč.)

In to je vse.