DILEMA Toplotna Črpalka ali "PELETI"

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.522
955
113
Trenutni direktor TE-TOLa je Jankovičev nastavljenec Samo Lozej.

Diplomirani sociolog!!!!!!

Ki elektriko prodaja po 35€ za daljinsko toploto pa bi rad imel 70€ za megavatno uro.

Kdo je tukaj normalen.

Pri tem pa še zagovarja dvig cene toplote s tem, da morajo kupiti plinske turbine za proizvodnjo elektrike. WTF.

Najbolje za zrušimo Strojno fakulteto in zakurimo obstoječe diplome, saj nam sociolog najbolje ve povedati kako se dela denar v energetiki.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Citat:
Uporabnik lafarge pravi:
Znanost je ta da nakladaš, razen če je bil prej brez izolacije... Takega prihranka ni...jest k mama vse talno 800 na leto 198 kvadratov...

pa TČ voda voda

Velika poraba za TČ, še posebej za VV ali pa si brez izolacije?

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Večinoma ljudje hitijo v menjavo ogrevanja, namesto da bi na prvo mesto postavili menjavo oken in vrat ter fasado, in bi se jim ogrevanje zmanjšalo, na karkoli že kurijo. Potem pa počasi še kurilnica.
A ovce delajo ravno obratno, naprej kurilnico, po možnosti še brez kakšnega resnega posvetovanja z strokovnjaki, in potem v hiše tlačijo prevelike peči, preveč zmogljive, posledično dražje.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Jst sem naredil fasado zaradi tega da je bajta zunaj lepa...kaj ti kurrac nucajo na oknih trojne dihtenge če pa imam skoraj vsa okna na kip in na kip so zaradi tega ker rad diham sveži zrak. Vem za bajte katere so skor nepredušno zaprte...not zatohlo ..vogali vsi plesnov...itd itd...

jebat ga...sem potem pač ovca prot vam ...

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.284
811
113
Citat:
Uporabnik raners pravi:
Jaz pa mislim, da je skorajda nemogoče, da bi se elektrika zelo podražila v nasledjih letih, malo pa mogoče. Če se elektrika zelo podraži, pade celotno gospodarstvo v SLO, ker veliki odjemalci (zelo velika podjetja) tega enostavno ne bi preživeli...

Elektrika je energent, od katerega smo odvisni v bistvu čisto vsi prebivalci...

končno en k saj mal glavo uporablja. elektrika je socialni energent, mnogo se jih ogreva na elektriko brez TČ z 1:1 izkoristkom. Da bi se elektrika podražila za 30% je možno, ampak v desetih letih z inflacijo. TČ je v tem trenutku edina optimalna izbira, razn če maš hosto za bajto, al pa 20m2 placa za drva/pelete/sekance/gume/...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Bv je pisat koliko kdo porabi če se ne ve kvadrature, izolacije, št. prebivalcev. Pa še tu so velika neznanka navade prebivalcev..en se stušira v treh minutah, drugi rabi banjo vroče vode, enemu ustreza 20 stopinj v prostorih, drugi pri 24ih zmrzuje.

Napovedovati cene energentov je tudi nehvaležno..peleti so taka neznanka kot el. energija..ker si odvisen od trga.

Če bi rad bil kar najbolj neodvisen bi moral na navadna drva...tako da.

Če hočes s tč it na radiatorje se ti splača stestirat ob 24 urnem ogrevanju kaka je najnižja temp. v radiatorjih da je temp. prostorov še zadovoljiva. Če si v rangu do 40 stopinj si zmagal..kak radiator zamenjat z večjim pa tudi ni tak strošek.
Glede izbire tč...zrak/voda je najbolj 'komot', zemlja voda je za moje pojme optimum, voda/voda...oz. vrtina pa predvsem za potratne objekte.

A avtorja teme krepko rešuje 5 cm izolacije..ako je ta res stiropor.

Cenovno z vidika stroška ogrevanja gre pa nekako takole..najcenejša drva, nato tč, potem peleti, nato plin na 'priklop, na koncu pa ta iz cisterne (unp) in zmagovalec kurilno olje.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Kaj pa ogrevanje na plin, da imaš rezervoar ? Si kaj gledal številke ?

Misliš plinohram, pa da ti ga filajo? Mislim,d a je to trenutno najdražja možna varianta (mogoče z izjemo kurilca). Imel. Na srečo ne več. Ima tašča. Grozne cifre.
Ko smo šli iz plinohrama (Istrabenz) na plinovod, je šel račun dol za vsaj 60% ...

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.522
1.123
113
Moje mnenje originalnemu postu / vprašanju.

Glede na opisano stanje hiše predlagam 1. opcijo (peleti) z dopolnilom.

Vzemi navadno peč na trda goriva z zalogovnikom in polžom za pelete. Brez sonde. Dobiš tudi Centrometal, ki so baje dobre peči. Zakaj navadno? Imel boš nadzor nad energentom. Če bi se peleti nenormalno podražili, lahko preklopiš na drva. Izbira cenejše peči ti bo prvo postavko 3.400€ prepolovila in imaš še energent za 1 leto za isti denar.

Glede na to, da si vajen malo pomigati okoli kurilnice, boš ekonomsko spravil skozi novo kurilnico. Jaz se za TČ v tvojem primeru raje ne bi odločil. Beri: lafarge.

p.s. Tudi toplotno črpalko (2. postavka 1. izbire) dobiš za 1.500€ ali manj zmontirano in ne za 2.100€. Suma prve izbire pride bližje 7.000€ kot pa 10.000€ v takem primeru.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
Problem pri kombiniranih kotlih, torej na različne vrste energentov je, da so izkoristki takih generatorjev toplote slabši, kot če je generator toplote namenjen samo eni vrsti energenta. Za nek približen okvir velikostnega razreda naj navedem vrednost 65%.

Generator toplote, namenjen samo peletom ima nekje 85% do 90 % izkoristka.
ELKO navaden, 80-88%
Kondenzacijski plinski kotel, nekje 100 do 105%.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Citat:
Uporabnik cvinga pravi:
Jst sem naredil fasado zaradi tega da je bajta zunaj lepa...kaj ti kurrac nucajo na oknih trojne dihtenge če pa imam skoraj vsa okna na kip in na kip so zaradi tega ker rad diham sveži zrak. Vem za bajte katere so skor nepredušno zaprte...not zatohlo ..vogali vsi plesnov...itd itd...

jebat ga...sem potem pač ovca prot vam ...

Nisi ovca (ali pač
confused-1.gif
), imaš pa lasten les, zato lahko energijo mečeš skozi okno.

Sam sem si omislil rekuperator, pa imam okna zaprta in svež zrak.

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
Firma je PAUL
Z povrnjeno subvencijo in delno samogradnjo 3k€, kar znese 3% od celotne investicije.

UniqUser

Pripravnik
26. sep 2013
212
5
18
Univerza
OK, odločitev je padla. Šlo se bo v TČ zrak/voda 11kW (3fazno). Sedaj imam spet zaplet oz. sem v dilemi.
grin1.gif

- Visokotemperaturno črpalko (80 stopinj) (npr: Daikin HT)
ali
- Klasično TČ z vbrizgom (60-65 stopinj) (npr: Zubadan)
V radiatorje še nismo nikoli spuščali vodo ogreto več kot 50-53 stopinj. Sanitarna pa itaq ni problem (ogrevano na 45 stopinj)......
confused-1.gif

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
To ti naj pove tisti, kjer boš kupil TČ. Ker on mora stati za tem, kaj ti bo prodal in zmontiral.
Če boš nas poslušal in imel potem visoko porabo, na koga se boš obrnil?

Drugače imaš pa na forumi PSS ogromno napisanega.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik UniqUser pravi:
OK, odločitev je padla. Šlo se bo v TČ zrak/voda 11kW (3fazno). Sedaj imam spet zaplet oz. sem v dilemi.
grin1.gif

- Visokotemperaturno črpalko (80 stopinj) (npr: Daikin HT)
ali
- Klasično TČ z vbrizgom (60-65 stopinj) (npr: Zubadan)
V radiatorje še nismo nikoli spuščali vodo ogreto več kot 50-53 stopinj. Sanitarna pa itaq ni problem (ogrevano na 45 stopinj)......
confused-1.gif

nizkotemperaturne gredo večina do 55 nekatere tudi do 60. Če ne spuščaš več kot to v radiatorje je nesmiselno kupovati HT model ( ker več potroši in ni efekta na koncu )

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
"klasične" gredo do 55°C, ampak je že nad 45°C bolj švoh COP, t.i. visokotemperaturne pa gredo bp do 65°C.

Da bi pa jemal tisto, ki segreje do 80°C pa nima smisla. To je tako, kot, da bi kupili avto, ki ima na števcu 280km/h, zato, da se ne bo preveč matral, ko vozimo 130 po AC.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.724
113
jaz bom vzel enakega (dober odnos prodajalca do strank, in to šteje, ni pa poceni), okna bom pa imel zaprta
wink-1.gif

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
Dober si, ko pa je pred dnevi zaradi peči na pelete, pogorel objekt pa ne boš nič napisal?