DILEMA Toplotna Črpalka ali "PELETI"

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Pri TČ pa radiatorji... je ne vem kak je smisel...

Smiselno TČ je v nizkokotlovnem ogrevanju. Torej talno gretje.

22. jul 2007
13.416
1.666
113
124
Tako je, tč je smiselna le če imaš že od prej talno gretje, vse ostalo so samo približki.

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.519
1.106
113
Sosed je dal prejšno zimo korajžno toplotno črpalko na takorekoč enake razmere kot jih opisuješ. Jaz sem bil v dilemi, vendar se mu obrestuje! Vsi so govorili, da so TČ samo za nizke temperature, vendar nima problema.

Mi imamo sicer na plin, vendar če bi mi zdajle crknila peč, bi vzeli TČ. Sam se bojim tudi kakšne morebitne ekološke takse pri peči na drva/pelete.

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Lej tč so narejene za nizkokotlovne razmere torej talno gretje povsod, lojtre so praviloma električne v kopalnicah. Vse ostalo je na robu rentabilnega...

Mogoče se mu trenutno splača, če bo šu štrom še gor (kar pričakujem) pa bo to velik fail. Nekaj je vodo segrevat na 27 stopinj za v tla nekej pa 60 stopinj za radiatorje...

Nove hiše imajo praviloma vse talno gretje, dočim v staro hišo, z radiatorji, pa čeprav je dobra izolacija pa brez pardona drva, pelete....

Pa ne govorim za sanitarno vodo, za ogrevanje....

Seveda pa to ne pomeni, da ne bo toplo, samo štroma boš veliko kuril, ker 60 stopinj je za toplotne črpalke maksimum. Tam pa se računica ob relativno nizki ceni štroma komaj obrestuje. Če ga podražijo bo pa to fail.

5. avg 2011
1.053
196
63
Okolica Ormoža
Jaz bi se v takšni situaciji vsekakor odločil za TČ. Ne pozabi upoštevati, da ti država da tudi nekaj subvencije. Zato pazi, da izbereš takšno TČ, ki je na seznamu za subvencije.

5. avg 2011
1.053
196
63
Okolica Ormoža
Lafarge, nisi najbolj na tekočem! Obstajajo TČ, ki brez težav ogrevajo radiatorje na 60stopinj Celzija! Še več - nekatere so namenjene za ogrevanje radiatorjev do 80 stopinj Celzija.

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Skoraj vse novodobne TČ brez težav ogrevajo vodo do 60 stopin tudi moja.....

Imam dva tokogroga povsod talno in lojtre v dveh kopalnicah.... V lojtre smo spuščali 50 stopinj, v tla 27.... Nikjer nisem napisal da ne morejo....

Samo eksponatno se troški močno povečajo da tako ogrevaš. Naša rešitev je bila ta, da smo pač lojtre ogrevali na temperaturo tal in je padu račun konkretno na mesec...

Štos je da ne govorimo, kaj zmore, ampak kolk te to košta... Če bi ogrevali z 60 stopinjam nebi imeli raču 800 letno ampak jurja več...

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Kaj pa vem - nekaj jih poznam, za katere sem skoraj prepričan, da imajo visoko temperaturo in so vseeno zelo zadovoljnji s prihrankom. Sicer tega sedaj ne bom podkrepil s podatki, ampak mislim, da so sedaj TČ zanimive tudi za tiste, ki se ogrevajo z nekoliko višjo temperaturo.
Je pa dejstvo, da učinkovitost močno pada. Pri visokotemperaturnih sicer manj (recimo Daikin HT), pa vseeno.

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Lej iz prve roke ti povem, če za radiatorje ogrevaš morš met krivuljo visoko nastavljeno, in takrat štrom žre.
Sam imam voda voda Vaillant....

so prišli zaradi konkretne porabe 2 krat, na koncu mi je zmanjšal krivuljo opustil sem izklaplanje po urah (ko nas ni doma) in konstatno ogrevamo brez prekinitve. Sanitarno pa na 45 stopinj...

Ko je bilo obratno, da smo izklapljai in meli vroče v zalogovniki zaradi lojtr 60 stopinj, je bla položnica enkrat višja, tko da sem popizdil po domače in reku, da naj naštimajo pač tako, da bo 13 jurjev investicijo pilo vodo...

Na koncu prou od vaillanta ki rihta peči (samo nastavlja) reče, da je pač nebuloza, da to ni namenjeno v osnovi radiatorskemu ogrevanju, zmore že poraba pa na meji rentabilnosti.

Slišal jih je ša moj vodovodar, ki mi je dal dva izmenjevalca zaradi lojtr in tal in vse skupaj podražilo investicijo, ker bi u bistvu dal lahko lojtre na štrom in imel en tokokrog in bistveno cenejšo investicijo...

Sedaj pa laufam vse na isti temperaturi.... prišparam pa konkretno na štromu. Drugače pa sem prezadovoljen, samo dejstvo je pa tako.

Ča je pa extremni minus pa ne gre drugače koz z električnim dogrevanjem o tem pa raj nebi (govorim o TČ zrak) Voda voda teh problemo naj nebi imela, čeprav tudi malo z rezervo jemlem...

Extremni minus mislim -20 po več dni skupaj...

Žal mi je za tako mnenje, ampak se mi zdi, da tile monterji in postavljalci peči nakladajo. Je pa danes ob taki ceni štroma še zmeraj ceneje (radiatorsko varianto) kot na olje, to se pa strinjam...

Samo kmalu bo lahko že nizkokotlovno na ceni kurlica.. Pri tej naši vladi nikoli ne veš...

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Pri vseh teh debatah in dilemah o načinu ogrevanja, nikjer ne vidim podatkov o življenjski dobi TČ-jev.
Kajti, če se strošek ogrevanja zmanjša iz KO na polovico, pomeni, da mora TČ obratovati10 let (plus prišteta cene električne energije, kar bi po mojem lahko bilo vsaj pet letna doba) vendar brez servisov in popravil.
Pa je to res?
Da ne bom razumljen narobe: nič nimam proti TČ, le račun se mi recimo pri sončnih kolektorjih ni izšel, pa sem nakup in montažo le teh opustil, čeprav imam že narejeno vso napeljavo.

Vendar pa je to v primeru tega prispevka (vprašanja) najbrž irelevantno, ker gre za novo investicijo, zato je moje vprašanje samo na robu debate.

LP

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Pri vseh teh debatah in dilemah o načinu ogrevanja, nikjer ne vidim podatkov o življenjski dobi TČ-jev.
Kajti, če se strošek ogrevanja zmanjša iz KO na polovico, pomeni, da mora TČ obratovati10 let (plus prišteta cene električne energije, kar bi po mojem lahko bilo vsaj pet letna doba) vendar brez servisov in popravil.
Pa je to res?
Da ne bom razumljen narobe: nič nimam proti TČ, le račun se mi recimo pri sončnih kolektorjih ni izšel, pa sem nakup in montažo le teh opustil, čeprav imam že narejeno vso napeljavo.

Vendar pa je to v primeru tega prispevka (vprašanja) najbrž irelevantno, ker gre za novo investicijo, zato je moje vprašanje samo na robu debate.

LP

tu ti dam čisto prav zato se niti ne mislim spuščati v to debato
grin1.gif

samo to bom dodal: vsak naj gleda kdaj se mu invensticija povrne tu so pa leta in leta
grims-1.gif
tolko za to temo.

pozdrav.gif

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Po veliko letih branja na forumih o toplotnih črpalkah sem končno dočakal prvega lastnika kateri je povedal po resnici brez vsakršnega zavajanja beročih......lafarge
smile-1.gif

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Lej pri nizkoklotovnem ogrevanju je TČ kr best buy.. to pa je večinoma samo pri novogradnjah in ne pri starih bajtah oz bajtah z radiatorji...

druga stvar so tile naši monterji, pridejo postavijo in grejo in noben ne zna stranko podučit in nastavit, tko da stranke same exprementirajo z vsemi mogočimi nastavitvi in kasirajo položnice za štrom...

tuki se mi zdi še večji problem, jest sem tako zamoru, da so res nekoga poslali, ki ni basal da sprot ne požira in mi povedal bistvo in point...

to pa je ne prekinjej ogrevanja na timer (talno gretje) skoz mej isto nastavljen, poleti pa samo sanitarno vodo.... in voila to je vsa znanost. In dejasnko mi je šla položnica na pol in imamo skoz toplo...

Da bi pa mojo hišo mogu ogrevat radiatorsko potem ti peč dela na max... To pa je tako kot avto recimo dizel ki žre povrpečno 5-6 litrov, ob polnem gasu pa 8-9...

tko laično povedano... Druga stvar, vlada se že spravlja predvsem na TČ voda voda, davek na obremenitev okolja, ker ti vodo črpaš iz ene vrtine in daš v drugo vrtino nazaj...

Bojim se, ko bomo vsi na štromu bodo pa cene vzdignl... točno tko se je naredil z kurilcem. In tisti z nizkokotlovnim ogrevanjem bo to še požrl uni z radiatorji pa ne.

Zame ogromen plus pa je, da ti nič ni treba delat, ni umazanije, ni nalaganja ni nič ni raufenkererja... to pa so recmo big plusi...
vsaj zame....

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik cvinga pravi:
Po veliko letih branja na forumih o toplotnih črpalkah sem končno dočakal prvega lastnika kateri je povedal po resnici brez vsakršnega zavajanja beročih......lafarge
smile-1.gif

brez komentarja
smile-1.gif

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik lafarge pravi:
Lej pri nizkoklotovnem ogrevanju je TČ kr best buy.. to pa je večinoma samo pri novogradnjah in ne pri starih bajtah oz bajtah z radiatorji...

druga stvar so tile naši monterji, pridejo postavijo in grejo in noben ne zna stranko podučit in nastavit, tko da stranke same exprementirajo z vsemi mogočimi nastavitvi in kasirajo položnice za štrom...

tuki se mi zdi še večji problem, jest sem tako zamoru, da so res nekoga poslali, ki ni basal da sprot ne požira in mi povedal bistvo in point...

to pa je ne prekinjej ogrevanja na timer (talno gretje) skoz mej isto nastavljen, poleti pa samo sanitarno vodo.... in voila to je vsa znanost. In dejasnko mi je šla položnica na pol in imamo skoz toplo...

Da bi pa mojo hišo mogu ogrevat radiatorsko potem ti peč dela na max... To pa je tako kot avto recimo dizel ki žre povrpečno 5-6 litrov, ob polnem gasu pa 8-9...

tko laično povedano... Druga stvar, vlada se že spravlja predvsem na TČ voda voda, davek na obremenitev okolja, ker ti vodo črpaš iz ene vrtine in daš v drugo vrtino nazaj...

Bojim se, ko bomo vsi na štromu bodo pa cene vzdignl... točno tko se je naredil z kurilcem. In tisti z nizkokotlovnim ogrevanjem bo to še požrl uni z radiatorji pa ne.

Zame ogromen plus pa je, da ti nič ni treba delat, ni umazanije, ni nalaganja ni nič ni raufenkererja... to pa so recmo big plusi...
vsaj zame....
:

stupid-1.gif

pozdrav.gif

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Toplotna črpalka na geosondo. To danes pride nekje 8-10k eur.

lp

Močno dvomim. Odvisno od vrtalca. Tukaj je seznam vseh, ki delajo vrtine za toplotno črpalko

So cene nekje med 25 in 55€/m vrtine, za 10 kW pa rabiš vsaj ene 100 m. Je dejstvo, da so toplotne zemlja-voda najbolj zanesljive, samo ekonomika je pa druga.

Me pa čudi razlika v moči - 18 kW za pelete in 11 kW za TČ. Pa še to je vpašanje pri kateri temeraturi da TČ 11 kW, pri -7 C verjetno ne.

To, da so pa TČ samo za talno gretje je pa tako res, kot, da talno gretje povzroča krčne žile. Večina ljudi, kar jih poznam in je menjala kotel za olje s TČ so radiatorje obdržali. In stroške za ogrevanje prepolovili.

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Glede geosonde lahko iz prve roke povem, ker sem jo mislil dati jaz za ogrevanje hiše.
Za 5 kW moči bi bilo potrebno vrtati 2 vrtini po 35 m. Pa še malo rezerve za vsak slučaj, tako da 2 x 40 m.
Ceno 8 tisoč.
Potem pa še med 8 in 10 tisoč komplet kurilnica in povezave.
Čeprav je to najbolj priporočljiv sistem ogrevanja - največji izkoristki, so vsi predalgali, da mogoče bi bilo dobro da se z kolektorji poleti dovaja toplota v zemljo, da se jo še bolj napolni za zimski čas, ko oddaja toploto.
Vse lepo in prav, ampak kakšen fitnes ali vrtec ali šola ali večji porabniki bi zmagali z takim ogrevanjem, ne pa pasivna hiša, ki nima nekih hudih količinskih potreb
frown-1.gif

Uglavnem, predrago.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Janez_Krajnski pravi:
Lafarge, nisi najbolj na tekočem! Obstajajo TČ, ki brez težav ogrevajo radiatorje na 60stopinj Celzija! Še več - nekatere so namenjene za ogrevanje radiatorjev do 80 stopinj Celzija.

Nihče ne trdi, da kaj takega ni mogoče.
Verjetno pa gre za top-šit toplotne črpalke s primerno ceno; pa tudi tak temperaturni režim ne deluje ravno blagodejno na izkoristek.

Za top denar, se dobi tudi top sistem na pelete.

Ne zagovarjam nobenega sistema (sam imam pelete), vsak ima svoje prednosti in slabosti in po tem je treba izbirati.