DILEMA Toplotna Črpalka ali "PELETI"

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
lej pri talnem gretju je zmotno, da praviš da so tla topla.. hladno mlačna... Sicer mi imamo po celi bajti ploščice v imitacija parketa, sam vseeno.....

Glede TČ in radiatorjev pa sem skeptičen, dejstvo je da vrh zmogljivosti 60-80 stopinj. Stvar dela na svojem maksimu in je fact ta, da računica temelji na poceni energetu zato pije vodo...

Pri nizkokotlovnem ogrevanju pa je dejansko prihranek velik, lahko pa se z leti to spremeni, da gre štrom enkrat gor in bo kaj? Nizkokotlovnim sistemom se bo še zmeraj splačalo ostali bodo pa menjali.

Sam imam voda voda TČ cca po metru je prišlo 50 eur... Imamo pa pr nas razmeroma visoko podtalnico, tako da je ena vrticna 20 in ena 15m. Ni bil to tak strošek.. Je pa malo jebeštrga ker je dokaj mrzla voda okoli 7-8 stopinj.

still TČ so namenjeni nizkokotlovnemu ogrevanju, kdor pravi drugače pa laže. Pogosto pa narobej zastopite TČ kamot ogrevajo radiatorje, samo porabijo bistveno preveč, da bi lahko rekel, da se ti bo to v bodoče splačalo..

Na drugi strani pa imamo, lesa dovolj za par let bomo imeli zaradi razmer tudi presežek...

Fact je ta, da imamo štrom zelo pocen, vemo pa kam vse pelje, težave z energenti predvsem fosilnimi, več jih bo priklopljeno na štrom in posledično cene kot pri nafti sky is the limit....

to je realno in nič drugega...

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik EkoKaprica pravi:
...To, da so pa TČ samo za talno gretje je pa tako res, kot, da talno gretje povzroča krčne žile. Večina ljudi, kar jih poznam in je menjala kotel za olje s TČ so radiatorje obdržali. In stroške za ogrevanje prepolovili.

Nihče ne trdi, da so TČ samo za talno, nikjer.
Seveda se da tudi pri radiatorskem ogrevanju uporabiti toplotno črpalko, vprašanje pa je ali gre za optimalno izkoriščenost oziroma uporabo. Morda bi bili peleti v tem primeru vseeno boljša izbira. Odvisno seveda tudi od velikosti vgrajenih ventilatorjev in predvsem lokalne klime.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.522
955
113
Jaz imam pri sebi kitajsko TČ zrak voda 12kW, skoraj končal drugo sezono ogrevanje. Zelo zadovoljen.
Celotna poraba električne energije cele hiše je bila lani cca 10.400kWh, letos, ko je mila zima računam, da bom prišel pod 9.500kWh.

Če samo pomislim, da sem pred vgradnjo kolektorjev imel porabo elektrike cca 13.000kWh, + kurilno olje (recimo, da bi porabil danes cca 1500-2000 litrov) (Ne morem točno napisat, ker smo preuredili polovico hiše in sem pridobil cca 90m2).
Skupaj sedaj ogrevam okoli 250m2 + posredno še kakih 40m2 (2 garaže).

Pri očetu smo pa ravno čez prvo sezono. Pri njemu je Kitajc 9kW. Ker ima bakrene radiatorje (bakrena cev + alu lamele) me je milo malo strah, da ne bo sforgal.

Rezultat pa je bil da smo imeli naštimano vodo na konstantno 41-42°C. Elektro grelci se pa niso vklapljali (bili so izklopljeni). Njegova referenčna poraba ELKOta je pa cca 1500-1600 litrov. Temperatura mu nikoli ni padla pod 19°C. Peč na plje ni stratala niti enkrat.
Števca za elektriko še nismem šel kontrolirat.

Sedaj, ko je maolo topleje aufam TČ samo preko dneva, ponoči je ugasnjena.
Start okoli 10h, ugasnjena okoli 19h. V hiši temperatura niha med 21-20°C

Pa še to. Obe TČ sem sam kupil na Kitajskem. Centralar je naredil vodno povezavo, en drug mojster mi je naredil plinsko povezavo in zvakumiral sistem. (pri prvi TČ se je še malo norca delal iz mene, da ni čist ziher, da bo zadeva delala, ko je dalal pri očetu in sestri pa se ni več hecal).
Zagon in nasatvitve sem seveda naredil sam.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.522
955
113
Naj še dodam bistvo pri zagonu/nastavitvah ogravanja s Toplotno črpalko (velja za čisto vse tipe in vse vire toplote) in za talno/radiatorsko ogrevanje pravtako.

Obtočne črpalke je potrabno gnat na maksimum (če se vgrajana kaka švohna, se jo splača čimprej zamanjati z močnejšo)

Vse radiatorje imejte odprte do konca (termostatske glave postanejo nepotrebne oz moteče- izjema je lahko samo spalnica
evil.gif
)

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Če se bo elektrika podražila za recimo 30%, se bo posledično vse, od kurilnega olja, drv, pelet, sekancev.

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
Citat:
Uporabnik maurice pravi:
Če se bo elektrika podražila za recimo 30%, se bo posledično vse, od kurilnega olja, drv, pelet, sekancev.

Jah---elektrika je na svojem mestu, kurilc je šel gor, drva padajo, peletom cena raste ker jih ni ravno enostavno narediti, sekanci so pa itak tako poceni saj se vsi odpadki ponucajo kar ti pride pod roke,,,,mal grmovja posekaš okol doma, skeširaš 200€ za mletje in maš robe za celo leto za povprečno bajto...

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Dejstvo elektro podjetij in HSE

Slaba infrastruktura, ves dobiček pobere država, draga elektrika pa bo za zaradi zgrešenih investicij like TEŠ + velike izgube na omrežju...
Nekdo bo to kmalu plačal, pa verjemi mi da ne država...

Cena kilowata je zdaj pod tržno ceno, samo zaradi socialnega mira, kmalu bo tudi tega konec, v to se ne gre slepiti....
Dolgoročno sem 100% da bo šu štrom v 5 letih 30% gor.... Za drva tega nebi rekel.

Still TČ je narejena za nizkokotlovno ogrevanje, vse ostalo je krnekej. Skoraj si upam reči da se ne splača iti iz kurilca dol, če šteješ še investicijo.....

raners

Majstr
4. mar 2008
2.815
439
83
Jaz pa mislim, da je skorajda nemogoče, da bi se elektrika zelo podražila v nasledjih letih, malo pa mogoče. Če se elektrika zelo podraži, pade celotno gospodarstvo v SLO, ker veliki odjemalci (zelo velika podjetja) tega enostavno ne bi preživeli...

Elektrika je energent, od katerega smo odvisni v bistvu čisto vsi prebivalci...

Nazadnje urejeno:

cvinga

Fizikalc
10. feb 2014
1.830
1
36
In zakaj se bi trenutna vlada obremenjevala z velikimi odjemalci? Poglej samo davek na nepremičnine za poslovne objekte...dol jim visi če preživijo denarni šok ali pa ne...

NeBluzi

Pripravnik
16. okt 2012
169
3
18
Napovedovanje cen energentov je velika loterija. Realno gledano v SLO nimamo neke dolgoročne energetske strategije oz.
se je ne izvaja. Poleg tega smo zelo odvisni od svetovnih trgov, nimamo večjih virov ali rezerv, da bi lahko pokrivali morebitne daljše podražitve ....

IMO je pri nas cena elektrike trenutno zelo ugodna, kaj bo pa čez par let.....

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.115
1.055
113
Citat:
Uporabnik lafarge pravi:
...Still TČ je narejena za nizkokotlovno ogrevanje, vse ostalo je krnekej. ...
Pa daj piši "nizkotemperaturno" ne "nizkokotlovno".
Ker jaz imam kotel montiran v kleti čisto pri tleh, pa vseeno greje na 60°C.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:
Kaj pa ogrevanje na plin, da imaš rezervoar ? Si kaj gledal številke ?
to se ne izplača. je dražje kot toplotna črpalka
večina se danes vgrajujejo TC zrak-voda
so cenovno relativno ugodne in imajo soliden izkoristek

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.724
113
foter ima po novem (no zdaj že 2 leti) TČ voda - voda, RADIATORJI, prej plin cca 1500 € na leto, zdaj elektrika ccaa 500 € na leto. Nobene znanosti.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.724
113
rezerovar sploh ne, tisto je najdražji plin... plin je mimo stroškovno, pravtako olje...edinoogrevanje danes je TČ ali pa biomassa. Jaz bom skočil na TČ, ker se mi ne da drkat preveč z lesom, (za hobi bo kamin). Zaenkrat pa vse ki imajo pelete imajo neke probleme, ali z doziranjem ali z žiganjem. Ne vem, ni mi všeč.

lafarge

Pripravnik
12. jun 2013
569
0
16
Znanost je ta da nakladaš, razen če je bil prej brez izolacije... Takega prihranka ni...jest k mama vse talno 800 na leto 198 kvadratov...

pa TČ voda voda

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Plin v rezervoarju - utekočinjen naftni plin je dleč najdražji. Po moji izračunih so si najbolj blizu TČ in biomasa. Vsaj kar se tiče stroška za ogrevanja. Za investicijo pa je treba primerjati enak cenovni razred.

Se pa v Lj ne strinjajo več z uporabo biomase in TČ.

Kopirano iz Amandmaja k predlogu Sklepa o seznanitvi in soglasju k predlogu Odloka o načrtu za kakovost zraka na območju Mestne občine Ljubljana

S predlaganim amandmajem Vladi predlagamo poenotenje obravnave daljinskih sistemov v odloku. V zadnjem času se na obeh sistemih (daljinsko ogrevanje, zemeljski plin) pojavlja vse več pobud za odklop od sistemov in prehod na drug energent. Eden izmed največjih razlogov za to so subvencije, ki jih podeljuje Eko sklad za vgradnjo kotlov na lesno biomaso in električnih toplotnih črpalk. Menimo, da so te državne subvencije porabljene izredno negospodarno, saj se na območju, kjer je bilo zgrajeno plinovodno omrežje ali daljinsko ogrevanje za potrebe vseh objektov na območju, spodbuja uporabo drugih vrst goriv. Po drugi strani so daljinski sistemi na tak način v podrejenem položaju. Dodatno je potrebno omeniti še, da električne toplotne črpalke zrak – voda s stališča energijske učinkovitosti niso nič boljše kot daljinsko ogrevanje ali kondenzacijski kotel na zemeljski plin. S tega stališča predlagamo, da tako na območjih, kjer je prisotno daljinsko ogrevanje ali zemeljski plin, ni subvencij za vgradnjo kotlov na lesno biomaso ali vgradnjo električnih toplotnih črpalk.

Dodatna utemeljitev je enakovredna obravnava meščanov. Zaradi zgodovinskega razvoja obeh daljinskih sistemov sta na velikem delu mesta prisotna oba, kar je specifično za Ljubljano glede na druga mesta v Sloveniji. Objekti se priključujejo na vročevodno oziroma plinovodno omreþje glede na tehnične moþnosti in ekonomsko upravičenost investicije v priključitev, o čemer se odločamo ločeno v vsakem konkretnem primeru. Priključevanje ureja Lokalni energetski koncept, po katerem je prednostna priključitev na daljinsko ogrevanje, kjer to ni možno, pa priključitev na distribucijsko omrežje zemeljskega plina. Pri tem enostavna delitev med območjem toplote in plina, kot je predvidena z odlokom, ni možna, zato pričakujemo velik obseg individualnih obravnav in tudi veliko pritožb (ne)upravičencev do spodbud.