Digitalni fotoaparat, ki snema v HD resoluciji

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
sam vem, da je dobra CF kartica (oz. spominska kartica na splošno) zlata vredna. kaj mi nuca, da naredim fotko življenja, če potem, zaradi odpovedi kartice, to fotko izgubim. SanDisk, tudi če odleti kartica, ima tak sistem, da fotke lahko še vedno rešiš, sem se zadnjič pogovarjal s fotografom, ki mu je odletela Lexarjeva kartica in ni mogel nič ... mogoče le naključje, lahko pa resna prednost za SanDisk, čeprav je mislim da 20€ dražja.

lan07

Pripravnik
15. dec 2007
95
2
8
Citat:
Uporabnik Primus pravi:
Tudi jaz sem v začetku uporabljal HandBrake, sedaj pa uporabljam FormatFactory, ki je rahlo hitrejši, predvsem pa je z njim lažje konvertirat več filmčkov (omogoča skupinsko izbiro, HB pa ne, vsaj predpredzadnja verzija ne). Konvertiram pa v MP4 (1280x720,25fps,H.264,3000KB/s). In res, padec kvalitete je res skoraj neopazen!

Format Factory je super programček.
Če konvertiram v AVI, naj konvertiram z 25 ali 30fps?

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
V katerikoli format že konvertiraš, vedno je jajboljše konvertirat z istim fps, kot je original (najmanjša izguba kvalitete). Vendar pa pri Panasonikih TZ7 in FT1 AVCHD 50fps ni pravih 50 fps, ampak le 25 fps (fizično je posnetih le 25 različnih slik na sekundo, "kazalci" v datoteki pa kažejo 2x na isti frame, da je stvar kompatibilna z BD (blue Ray) pogoni) in 60fps je dejanskih 30 fps (TS1 in ZS3).

Nazadnje urejeno:

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.514
6
38
Ampak tale Panasonic TZ7 dela pa čudovite fotke, sem malo gledal "vzorčne" fotografije in mi res ni žal, da sem ga naročil, sam pride naj že
smile-1.gif

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Bolje kot gledati vzorčne fotografije (tam lahko pokažejo kar jim zapaše) si je ogledati galerije uporabnikov in prebrati mnenja na forumih.

Vsi Panasonici zadnje generacije (po mojih merilih) delajo fantastične fotke in AVCHD filmčke, zgolj z uporabo iA funkcije (ročnih nastavitev skorajda ni), ki praktično nikoli ne zgreši. Nastane pa problem (za nekatere "grozen") ko fotografije opazuješ v polni velikosti, na piksel natančno (temu so dali ime pixel peeping), ko ugotoviš, da je slika kot celota sicer brezhibna, povečana na 1:1 ali celo več, pa precej manj. Zaradi tega sem precej testiral in primerjal in sedaj vse fotke delam v 5 MPix velikosti in v najboljši kvaliteti JPEG zapisa, pa na kvaliteti ni izgube, pa še datoteke so bistveno manjše. En primer (žolčne) debate na to temo

Sicer mislim, da je opisano bolj "problem" sodobnih multimega senzorjev in ne Panasonica, ampak končni rezultat, fotka, je pa z upoštevanjem nabavne cene in enostavnosti fotografiranja, pri Panasonikih naravnost odličen.

Nazadnje urejeno:

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.514
6
38
Evo, še ena fotka pa neham težit s tem TZ7
wink-1.gif

827971-538894061.jpg

Priponke

• 827971-538894061.jpg
    827971-538894061.jpg
    239,1 KB · Ogledi: 190

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.527
3.030
113
Kar se tiče hitrosti kartic moram povedati, da imam pri FT1 s Kingstonovo 8GB class 6 kar precej težav, na srednji kvaliteti AVCHD, mi skoraj vsak posnetek prekine po nekaj sekundah z razlogom, da je snemanje prekinjeno, zaradi omejitve v hitrosti pisanja na kartico. Skušal sem jo že večkrat formatirati, pa se mi zdi, da je le vsakič slabše.

Velikokrat pa tudi dobim na slikah takšne artefakte, ki se pojavljajo v različnih velikostih in naključno po sliki, mogoče kdo ve kaj naj bi to bilo? So pa zmeraj enake oblike.

Npr. ti dve sliki, posneti ena za drugo,

Kaj so to za eni artefakti?

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Jaz sem kupil Sandisk Extreme III ki snema s 30MB/s in mi video snema v najvišji kvaliteti brez težav. Class 6 je morda ok za fotke, za video pa ne, do tega sem prišel enostavno s tem, ko sem pogledal koliko prostora vzame vsaka sekunda videa.

GSMobil

Fizikalc
6. jan 2008
2.514
6
38
Slišim, da minuta posnetka zasede nekje 150MB, torej deliš s 60 sekundami in vidiš, da bi rabil hitrost zapisa cca. 2,5mb/s, kar pa class 6 kartulja ja mora prebavit?

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Kar se tiče hitrosti kartic moram povedati, da imam pri FT1 s Kingstonovo 8GB class 6 kar precej težav, na srednji kvaliteti AVCHD, mi skoraj vsak posnetek prekine po nekaj sekundah z razlogom, da je snemanje prekinjeno, zaradi omejitve v hitrosti pisanja na kartico. Skušal sem jo že večkrat formatirati, pa se mi zdi, da je le vsakič slabše.

Velikokrat pa tudi dobim na slikah takšne artefakte, ki se pojavljajo v različnih velikostih in naključno po sliki, mogoče kdo ve kaj naj bi to bilo? So pa zmeraj enake oblike.

Npr. ti dve sliki, posneti ena za drugo,

Kaj so to za eni artefakti?

na čist spodnji sliki je prah...osvetljen s flešem

nisem pa čist 100% zakaj ga ni na prejšnji sliki

mogoče je zato ker je pokončna ena pa ležeča....do tega pride ker je fleš preblizu objektiva

Nazadnje urejeno:

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.527
3.030
113
Zanimivo je, da je ta prah zmeraj na 5 vogalov. Res nekoliko nerodno, glede na to, da stari Sony W15 nikoli ni imel takih težav.

In če se vrnemo nazaj k hitrosti zapisovanja na kartico

Kingston Class 6, Panasonic FT1, AVCHD High quality

posledica,...

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
5 vogalov je zaradi 5 lopatic zaslonke....

mislm nism 100% da jih tolk ima...samo pač objektiv s 5 lopaticami dela tako da ti stvari izven fokusa ( izvore svetlobe ali pa zelo osvetljene stvari) nardi na 5 vogalov

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Imam enako kartico, pa nikoli nisem imel nobenih težav s snemanjem filmov pri katerikoli kvaliteti in hitrosti. Da ni kaj narobe s kartico?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Zanesljivo je prah. 5 vogalov pa je zaradi sestave zaslonke.
Pisanje Primusa je tudi moje mnenje - Panasonic je s svojimi aparati zadnjih par let prehitel konkurenco za 'nekaj dolžin'.
'Pixel peeping' pa ima ekvivalent tudi na nekaterih naših galerijah in forumih - pipetkanje in natančneži so 'pipetkarji'. Zadnja leta jih sploh ni malo, ki povečujejo posnetek tudi preko 200% (brez da bi to velikost nameravali kjerkoli uporabiti) in iščejo dlačice v njej.
Da pa ne bom 'samo' navdušen, še konkreten primer, zakaj rad uporabim Panasonica:

na posnetku je dokaj redka ptica - Kozica (Gallinago gallinago), posneta na oddaljenosti dobrih 30 metrov, vendar je bil aparat priklopljen na spektiv Zeiss. Ker sem nekaj posnetkov iste ptice naredil tudi z A700 in 50-500 (bigmo), mi je bilo zanimivo, da jih je praktično nemogoče ločiti.

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.527
3.030
113
Torej je to povsem normalno, da se v temnejših notranjih prostorih in kjer je zunaj temneje pojavljajo ti artefakti? Se bo treba navaditi...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
To se pojavlja predvsem tam, kjer je dosti prahu v zraku in se uporabi flesh. Prah pa ni povsod.
tongue-1.gif

Recimo takole izgleda v gradbišču predora:
828149-P1020251-r.jpg

Priponke

• 828149-P1020251-r.jpg
    828149-P1020251-r.jpg
    54,7 KB · Ogledi: 208

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik Daniel pravi:
Torej je to povsem normalno, da se v temnejših notranjih prostorih in kjer je zunaj temneje pojavljajo ti artefakti? Se bo treba navaditi...
Pravzaprav je to 'normalno' le pri uporabi vgrajene bliskavice in še to le na kompaktih - pa tudi ne pri vseh. Problem je v ravnini odboja bliska, ki je zaradi konstrukcije kompakta včasih zelo blizu objektiva. Rešitev, ko se bliskavica dvigne nad objektiv, v veliki večini primerov to odpravi. Popolna rešitev pa je seveda zunanja bliskavica.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
SD kartice, tako kot trdi diski, s časom, še posebej če se veliko snema in briše, postanejo fragmentirane in zaradi tega počasnejše. Zato jih je potrebno defragmentirat, ali še enostavneje, formatirati, dovolj pogosto in še najbolje v sami napravi, v kateris se kartica tudi uporablja.

Drug problem pa so razne znamke in "znamke" spominskih kartic. Sam uporabljam največ kartice SanDisk, ki so po mojem mnenju najzanesljivejše. Uporabljam pa tudi class6 16GB Adata, ki ob rednem formatiranju ne povzroča težav, pa tudi eno SanDisk 8GB microSD (z adapterjem) class4, ki je enako hitra kot class6 Adata.

Skratka, formatiraj kartico in poskusi znova, verjetno bo šlo BP.

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Eden od možnih razlogov je tudi vlaga (drobne kapljice) v zraku. Lani sem se na Baliju povzpel na vulkan Batur, kjer ni bilo niti malo prahu, pa mi ni uspela niti ena fotka z bliskavico in nato ugotovil, da je bila vlažnost zraka zelo visoka.

Enako se dogaja tudi v klubih (recimo Inbox), ko tudi ko ne spuščajo dima, težko fotkaš z bliskavico, ki je v isti optični osi, kot objektiv (večina kompaktov). Je pa tam ponavadi vroče, polno ljudi, ki se znojijo in seveda velika vlažnost v prostoru. Bolj ko gre ura proti jutru, močnejši je ta efekt.

Popolnoma enako se dogaja s kompakti z vgrajeno bliskavico pod vodo (to je pa moje področje), ko se svetloba namesto od kapljic vode v zraku, odbija od planktona.

Primeri:

Vsemu temu se seveda da izogniti, če imamo možnost priklopa dodatne bliskavice in jo postaviti čim dlje od optične osi objektiva.

!Oprosti oriolus, si me prehitel, medtem ko sem večerjal in prav počasi tipkal!

Nazadnje urejeno: