Delodajalci izkoriščajo "recesijo"

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
a se meni samo zdi, ali ti bogatunski upravniki podjetij samo na veliko izkoriščajo to kvazi recesijo? ker če bi recesija bila, verjetno danes ne bi iskal po BTC-ju parkirišča pol ure ... tega še decembra ni blo mater ...

ne morem verjet, kako napihujejo to recesijo ... delodajalci pa to izkoriščajo in "šparajo" ... raje ne povem, kakšna jeza raste zaradi tega v meni - namesto, da bi stopili skupaj in si med sabo pomagali, raje odpuščajo ... mrhovinarji ...
jezen.gif

zaenkrat me zaenkrat recesija še ne zadeva ... me pa boli, ko vidim, kako boge delavce, ko jih že tko izkoriščajo na polno, nategujejo na suho ...

Nazadnje urejeno:

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Men gre pa pocas na organ to, da imamo zaradi dvigovanja trosarin ze drazji bencin od Holcerjev, Lahov in hrckov.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
tisti ki nimajo denarja ne gredo v BTC. Zaenkrat imate v lj še denar sam tut pri vas se bo poznalo. Pridi kaj na koroško al pa prekmurje pogledat tu se mi zdi da je več težav.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
V večini primerov ti ubog delavci delajo v podjetjih, ki so na smrt obsojena že dolga leta, doslej pa so živela s pomočjo intenzivne terapije države in tolikšne prodaje, da so še za silo shajala. Dovolj je bil korak v smer recesije in gre čez rob, ljudje pa na ceste.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.137
11.006
113
kod Džej-Zija
Nekako je treba sfinancirat metanje denarja z lopato skozi okno, ko bo vlada doplačevala velikim podjetjem, ki bodo skrajšala delovni čas.
13.gif

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
pa kako se to pozna? predvsem tako - bomo odpuščali? namesto, da bi se stisnilo skupaj in firme še bolj držale skupaj, en se odreče temu, drug temu, pa se pride skozi. najlažje je direktorjem normalno, delavce pa še bolj po prstih.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
če imaš preveč ljudi ti delajo in imaš preveč izdelkov, ki jih ne prodaš, ker ljudje manj trošijo. Čeprav tega ne opaziš pri nas se bo najbolj poznalo nekje marca, rešujejo sedaj s tem da nekatera podjetja na mojem koncu ob petkih več ne delajo, verjetno še kje drugje.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
to je sploh jeba, ker se verjetno ne zavedajo, kakšno inflacijo lahko s tem povzročijo ... sem ravno zadnjič slišal nek pogovor dveh, k se res spoznata na te stvari, da je to najslabše, kar delajo. seveda, glavnim je zarad tega fino, ostali pa trpijo/(mo) ...

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Se strinjam, da veliko delodajalcev izkorišča "recesijo" za izboljševanje poslovnih rezultatov. Vendar slika ni tako črno-bela, kot zgleda na prvi pogled. Nekateri delodajalci se že sedaj (odgovorno) pripravljajo na "morebitno" prihajajočo recesijo.
Glede na to, da povečanja prodaje ni za pričakovati, kvečjemu močan padec, morajo delati na drugi strani bilance - zmanjševanju odhodkov, predvsem nižanju stroškov. Večina to poskuša storiti na najlažji možni način - zniževanjem stroškov dela, torej odpuščanju oziroma nepodaljševanju pogodb za določen čas.

Da ne bo kdo mislil, da se s takim načinom poslovanja strinjam - jutri namreč zadnji dan dela moja sodelavka, ki se ji izteče enoletna pogodba. Čeprav bi dejansko potrebovali poleg nje najeti še koga (glede na obseg dela), smo ostali tudi brez nje.
frown-1.gif

Očetu dveh prijateljic že trgajo 10% od plače v imenu gospodarske krize. Od druge prijateljice pa je oče na zavodu za zaposlovanje, ker je podjetje šlo v stečaj, mami pa so prerazporedili v dislocirano enoto v drugem mestu. Same žalostne zgodbe, najhuje pa je to, da je navadni človek ob tem nemočen...

Vse v imenu recesije...

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
se mi zdi, da najbolj nastradajo ravno taki, ki so že tako precej bogi ... delavci in podobno. dobr, Elan in Mura sta že dolgo v škripcih, pa vendar, mislim, da obstaja tudi marsikatera druga pot, kot pa odpuščanje ...

ne razumem ravno te politike, res ne ... niti recesije ... če bi bila res, bi vsi varčevali, ne da se varčuje le pri delovnih mestih ...

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
res je da vedno najbolj nejebe delavec. Sam je potrebno še nekaj vedet, če bi muro pustili pred 10 leti da "odide v večna lovišča" bi tam že stalo več uspešnih podjetij, kjer bi mladi z idejami lahko začeli. TIsti, ki prihajate iz tistih koncev veste da tam obstaja tut eno podjetje, ki šiva in delavce so prisiljeni uvažat iz Madžarske (pred malo več kot pol leta je bilo tako), delavke mure pa taj niso hotle it zakaj? Ker vedo da bo v škripcih priletela država s pomočjo. Trenutno bo kriza da bi se kako podjetje, (razen istrabenza) še zaprlo pa dvomim. Krizo pa še nismo verjetno dobro občutili je pa odvisno kako bodo reagirale Francija Avstrija in nemčija, kamor izvozimo 70 procentov.

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Hec je v tem, da je to najhitrejša in najlažja pot za izboljšanje poslovnega rezultata.
Hiter izračun - če nekdo dobi 15.000€ bruto letno, to podjetje stane cca 30.000€. Če tega delavca ni, njegove naloge prerazporedijo med preostale, tiste najmanj pomembne pač brišejo, podjetje pa prihrani ves ta denar.
Zdaj, če bi ta denar hoteli prihraniti s zniževanjem stroškov proizvodnje recimo, bi to zahtevalo temeljito analizo delovnih procesov, njihovo optimizacijo in implementacijo. Kljub temu pa ves ta napor (ki dodatno nekaj stane - denar, če outsourcajo, ali pa delovne ure, če to opravijo zaposleni), še vedno ne garantira, da se bodo stroški resnično znižali. Poleg tega pa tvegajo padec kakovosti izdelkov (storitev), posledično več servisnih del ipd...

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Je reku direktor Elana zdele v dnevniku da bi morali biti delavci ZADOVOLJNI z izbiro 180 odvečnih delavcev, saj so se odgovorni ful potrudili in res upoštevali vse dejavnike
bonk.gif

Jutri namreč "knjižice talajo" (v narekovajih, knjižice so se ukimile s 1.1.2009)

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
v tem Elanu pa tako ali tako nekaj hudooo smrdi ...

@DrM007: sem bil v nekem podjetju, ki je dobro delalo, vendar ni znalo izkoristiti svojih delavcev, no, pa tudi šlo je samo za podjetje, kjer delaš bolj prehodno. ko smo začeli odhajati, so začeli delo prerazporajati na ostale zaposlene, vedno več dela je padlo na manj ramen ... avtomatsko je bilo manj idej, produkcija je bila slabša, celotna kvaliteta je padla ... če je to način reševanja, ker z odpuščanjem se doseže ravno takšno stanje ...

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
aja, še to - če bi bilo državi kaj do tega, kaj se dogaja z Elanom, bi lahko kaj ukrenila ... če bi jim bilo kaj do tega, da se pomaga ... moja sestra, ki je stara 16 let, pojma nima o tem, kaj je to politika, krasti in se okoriščati s svojim položajem in kaj sploh je recesija, je po prispevku v 24 ur rekla samo "kva, a ne vidjo, da jim spred nosa kradejo, norci ..."

otrok to opazi ...
10.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Elan je bila itak že v osnovi taka firma, da se je dalo "namakat kljun"..

pa državo so znali vedno nategnit za pomoč

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Dizzy. V Sloveniji je veliko podjetij s presežno delovno silo. Dodana vrednost na zaposlenega je nizka, produktivno pogosto nižja kot drugje v EU in dosti nižja kot v Aziji. Dokler smo vsi veselo vriskali ob poplavi poceni denarja so tudi takšna podjetja še ostala nad vodo. Delavci so sicer jamrali, vlekli nizke plače, službe pa so imeli.

Sedaj je tega konec. Denarja ni oziroma je presneto drag, dobiš ga le, če banke zaupajo tvojemu poslovanju in če nisi že sedaj popolnoma zadolžen. Si banka. Boš posodil denar Elanu, Muri? Kakšna je verjetnost, da ga boš dobil nazaj z obrestmi in kakšna je verjetnost, da ga boš izgubil. Stečajna masa je majhna, ne pokrije vseh terjatev.

Se ti splača tvegati? ALi pa bi raje tvegal drugje, kjer je tveganje manjše, potencialni donos pa enak?

Takle mamo. Podjetja, ki so na robu, bodo potonila. V mnogih primerih je to edino pravilno. Na pogorišču teh podjetij bo lahko čez čas zraslo kaj svežega, na povsem drugačnih, boljših temeljih.

Ti siromaki, ki jih nekateri omenjate, so na brezposelnost bili obsojeni že pred leti, doslej se je sistem za silo držal nad vodo, zdaj pa bo konec in ljudje bodo odpuščeni.

V podjetjih se bo seveda varčevalo. Povečanje prihodkov je iluzija, tudi ohranitev prihodkov je marsikje iluzija. Realnost je, da bodo upadli. Povpraševanje upada, ponudbe je ogromno, posledično bo šla cena zaradi osnovnih ekonomskih zakonitosti dol in bomo deležni deflacije, kar je vse prej kot dobra novica za gospodarstvo.
Ker na prihodkih ni pričakovati nič lepega, je nujno varčevati na odhodkovni strani bilanc. Da, tu so stroški delovne sile. Tisto, kar ni nujno za ohranitev rentabilnih dejavnosti, bo šlo na zavod. Tisto, kar je ceneje outsourcati bo tudi šlo na zavod. Teh ljudi ne more rešiti še tako dober menedžer.

Populisti, ki menite, da bi se morali vsi v podjetju odreči nečemu na račun tistih z najnižjimi prejemki, tudi izogib odpuščanju: to ne bo rešilo ničesar. Vsaj na dolgi rok ne. Tudi menedžerji ne bodo delali za 1000 EUR plače. Pa ste nori? Kot prvo se zavedajmo, da biti menedžer ni ravno simpl zadeva. Je precejšnja odgovornost, rezultate pa ti merijo vsake 3 mesece. Lastniki namreč. Le ti pričakujejo stalno rast, letos pa vsaj ohranitev preteklih donosov če že ne bo rasti.
Letos bo ogromno kriznega menedžmenta in v takšnih časih je menedžersko delo dosti, dosti težje, kot v obdobju gospodarske rasti, ko ni treba silno varčevati in ko denar pogosto leti sam na kup, če imaš dober posel.
Menim, da si v sedanji situaciji menedžerji zaslužijo kvečjemu večje plače kot lani. Seveda pa bi s tem morala priti resna selekcija, ki bi končno ločila slabe od dobrih. Prve bi nagnali, druge pa bolje plačali.

Žal bo tudi pri nas prevladala logika socializma, kjer ima sposoben in dokazano uspešen direktor "pravico" le do kakšnih 3x večje plače kot vratar. Jaz lahko takim sanjačem povem le "potem pa zaposlite 3 vratarje in naj bodo oni uprava".

Skratka, nasrkali ga bodo delavci, ki delajo v panogah brez prihodnosti. V panogah, kjer se v času gospodarske rasti podjetja niso znala/želela/zmogla prestrukturirati v storitve/izdelke z večjo dodano vrednostjo. Sedaj takšnih sprememb ne bo, saj stanejo, denarja pa ni. Posledica je jasna - zavod za zaposlovanje.

Upam le, da vlada ne bo razmetavala davkoplačevalskega denarja za ohranitev slabih podjetij, ki bi morala propasti že zdavnaj. Naj raje denar varčuje za socialne transferje brezposelnim.

Pa še to. Mogoče bo recesija povzročila, da bo na gradbiščih uradni jezik postala slovenščina in ne bosanščina. Enako na komunali.

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.666
221
63
42
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
467716-post_slo.gif

lepo si mi razjasnil marsikatero nejasnost.
smile-1.gif
žal ... raje bi videl, da ti tega ne bi bilo treba pojasnjevati.

vseeno pa mi ena stvar ni jasna:

Citat:
Menim, da si v sedanji situaciji menedžerji zaslužijo kvečjemu večje plače kot lani. Seveda pa bi s tem morala priti resna selekcija, ki bi končno ločila slabe od dobrih. Prve bi nagnali, druge pa bolje plačali.

kaj narediti potem v primeru Elana? ker vemo, da v pravih rokah, bi se tam lahko naredilo boga in pol!! v teh rokah, pa si nekateri samo polnejo žepe oz. sefe. se da tu kaj konkretnega recimo naredit?

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.598
1.124
113
Titograd
Saj si spremljal zgodbo o tisti firmi v Lendavi? Jaz sem malo pozabil podrobnosti, vem samo da so tiste delavke bile peljane čez vodo še bolj žejne kot tiste v Muri. Žal, Paloma, Mura in podobni so na aparatih za ohranjanje pri življenju in samo vprašanje časa je kdaj se bo aparate odklopilo.