Delodajalci goljufajo delavce pri potnih stroških?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Zanima me, kaj o tem pravi zakonodaja, oz. kakšno je vaše mnenje?

Delodajalec plača potne stroške v višini najcenejšega javnega prevoza. Torej plača višino mesečne vozovnice, za katero mora delavec dostaviti potrdilo.
Zakaj potem delodajalec od tega zneska odbija dneve, ko si na dopustu, bolniški, praznike itd?
Saj delavec s tem denarjem mora kupiti celotno mesečno vozovnico, ne glede na to, ali je kakšen dan na dopustu, oz. na boniški.
Torej, če ja kakšen dan na bolniški, mora iz svojega žepa plačevati potne stroške.
Če hočejo delodajalci obračunavati točno po dnevih prisotnosti, pa naj za osnovo jemljejo višino dnevne vozovnice za najcenejši javni prevoz, ne pa mesečno.

mayk

Pripravnik
7. nov 2007
261
0
16
44
pri nas je tako da plačajo mesečno karto za bus in če manjkaš se nič ne odbija, samo za malico ti odbijajo, kar se mi zdi prav.
Me pa zanima kako je to kaj pravno kar si napisal, ker sem slišal že za veliko takih primerov kot si napisal.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Da se odbije malica, ko manjkaš, mi je normalno. Ampak, da pri mesečni odbijajo dneve, pa nikakor ne.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Da se odbije malica, ko manjkaš, mi je normalno. Ampak, da pri mesečni odbijajo dneve, pa nikakor ne.

Pri javnem prevozu se upoštevata dve stvari: cena mesečne karte in cena dnevne karte (v obe smeri). Delodajalec ti izplača tisto, kar mu je ugodneje.

Torej če dovolj dni manjkaš, potem ti bo na neki stopnji začel izplačevati glede na ceno dnevnih vozovnic in ne več cene mesečne vozovnice.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ah, eno je "pravno", drugo je praksa, tretje je, kako bi moralo biti.
tongue-1.gif

recimo, če moram zaradi delavnika hodit na šiht z avtom, naj plačajo kilometre...pa jih marsikatera firma ne.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Pravna drzava:ne me smejat. Drzava je tista ki je zacela mutiti,sedaj so se njenih metod posluzila tudi raja in ji to gre v nos.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:

Pri javnem prevozu se upoštevata dve stvari: cena mesečne karte in cena dnevne karte (v obe smeri). Delodajalec ti izplača tisto, kar mu je ugodneje.

Torej če dovolj dni manjkaš, potem ti bo na neki stopnji začel izplačevati glede na ceno dnevnih vozovnic in ne več cene mesečne vozovnice.

Njemu je ugodneje mesečna, kar tudi plačuje. Ampak, če pa odbija od mesečne karte dneve odstotnosti, bi pa kot osnovo moral vzeti ceno dnevne karte, ki pa je jasno dražja. Pri kakšnem številu dni, prešalta na obračunavanje, niti ni tako pomembno, ker delavec pri tem ne bo oškodovan (razen, če si je v začetku meseca kupul mesečno, potem pa bil cel mesec na bolniški). Seveda je pa najceneja za delodajalca, da upošteva mesečno in še od te karte odbija dneve, kar pa ni prav. Ali je to kje zapisano v kakšni kolektivni, ali to uteja ZDR?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Saj mesečne karta ne pomeni, da se pelješ vsak dan, cel mesec. To je pač nek "grupni" popust, ki ga ponudniki storitev nudijo. Še malo, pa bodo delodajalci ugotovili, da so letne LPP karte cenejše od mesečnih, in začeli tako izplačevat delavcem, kaj pa potem?

Po tvoji logiki bi tudi lahko šel do LPP in zahteval denar nazaj, če se nekaj dni ne bi mogel voziti?

Point je, da je mesečna cenejša, četudi greš samo 15x na šiht, kot pa, da bi ti izplačal 15x dnevne karte.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Recimo, da se delavec vozi z avtobusom. Pripada mu mesečna karta. On jo kupi v začetku meseca, za kar mu delodajalec povrne stroške. Potem pa je 5 dni na bolniški. On je še vedno moral plačati celotno mesečno karto, ne glede na to, da je bil doma. LPP mu ne povrne razlike za teh 5 dni.
Zato je nepošteno, da mu delodajalec pa odbije teh pet dni od cene mesečne karte.
Mesečna je mesečna in konec.

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
kot so povedali,delodajalec plača tisto kar je zanj ugodneje,če je to mesečna karta plača mesečno karto,če je dnevna karta ugodnejša plača dnevno(ponavadi če je manjše število delovnih dni),če delaš 9 ali 10 dni na mesec ti bo plačal dnevno recimo 80€ in ne mesečno recimo 120€

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Prevoz na delo je še ena od nebluz našega kompliciranja glede plač. Delodajalca nima kaj brigati, kje je kdo doma.
Ker pa to pač obstaja, seizkoristi v obojestransko korist in se normalni delodajalec in delavec zmenita za zakonsko maksimalno dovoljene stroške prevoza na delo in ustrezno nižji bruto, ker prevoz na delo pač ni obdavčen. Sta pa seveda dva pogoja in sicer že zapisan o normalnosti obeh strani in še da je kje jemati. Torej mora biti bruto višji od minimalne plače.
Ko pa sta poslovna kultura in plača na podnu, pa ni drugega, kot da se pogleda zakon. Mislim, da ni več nujno kriti stroškov prevoza na delo v celoti. Niti minimalnih (mesečna karta) ne.

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
sem takoj za da se malica in prevoz na delo ukineta,ob predpostavki da se ustrezno zviša neto plača,tako bo šlo več denarja tudi za pokojninsko blagajno in naj bi bila osnova v normalni državi višja.pišem normalni zato ker pri nas bi bila verjetno še nižja,sem tudi za to da se ukine plačan odmor za malico in da se zaposleni ravno tako evidentirajo ob odhodu na le to

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Ni normalno in ne zdrži neke logične presoje. Navsezadnje je tudi v naspotju s pravilnikom oz. zakonodajo - ta govori o "najcenejšem javnem prevozu". To je "mesečna vozovnica" in ne "mesečna vozovnica s 15% popustom" ker slednje ne obstaja.

Argumente, ki so jih napisali tudi ostali, kaže predočiti odgovornim v podjetju (ali sindikatu?) in jih opozororiti na nepravilnosti. Se pravi ali dnevna ali mesečna vozovnica, brez odbitkov seveda. Če so trdi, še vedno ostane delovna inšpekcija, sicer se pri njih verjetno lahko tudi pozanimaš kaj in kako bi ravnali v tem primeru?
Nekako tako teorija, kaj je človek v praksi pripravljen storiti pa je drugo vprašanje.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Mešaš hruške in jabke. V istem stavku pišeš neto plača in prispevki. Delodajalec in delojemalec se zmenita za bruto plačo. Kako neto plačo dobi, pa se delavec "zmeni" z državo (vzdrževani družinski člani itd...). Da bi bil neto višji, bi se načeloma zmenil z državo. Če se to zmeniš, bodo vplačani prispevki še nižji in ne višji, kot ti pišeš.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.521
7.043
113
Citat:
Uporabnik shift pravi:
Mene kot delavca bruto ne zanima

smile-1.gif
pa ti si sen vsakega delodajalca. Samo se tisti so boljši: mene zanima, koliko dobim na TRR.

Nazadnje urejeno: