Delilniki na radiatorjih

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Tudi pri nas na periferiji, je v najhujšem mrazu pozimi cca 1.5 €/m2. Za 65m2 je bilo max do 90 €. Koliko bo pa leto z kalorimetri bomo pa videli. Čeprav mislim, da glede na to, da bomo imeli odčitavanje samo po sezoni ne bo bistveno drugače.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
KSZ in 1x za vselej

Ta debata o delilnikih vsako leto enaka..ne da bi kdo prebral staro temo

V starih blokih, ki nimajo vsak svojega dovoda toplote in so vsi na isti vertikali, se na radiator namestijo DELILNIKI. Delilnik ne meri neobenega DELTA T ampak meri samo določeno temperaturo. Recimo, ko se radiator segreje na 32 stopinj zacne ta zadeva stet...točne cifre ne poznam. Zato ni razlike ali je radiator segret na 100 stopinj ali pa na 35...delilnik bo to stel kot delovanje in ena ura delovanja na 35 stopinjah ali pa na 100 stopinjah vas bo stala enako. delilni faktor pa se izracuna na podlagi vasega radiatorja in nekih faktorjev, ki pa jih izracuna monter delilnika glede na vas radiator.

kalorimetri so pa druga zadeva, ti merijo vstopno temperaturo ogrevalne vode in izstopno temperaturo vode. Glede na ostale parametre (fi cevi, pretoka, debeline materiala ipd) izračuna koliko kw toplotne energije ste porabili.

evo to je to, zapomnite si preberite stare teme pa ne dalje pametovat.

ovijanje z brisaco ipd finte naceloma ne pomagajo...edino kar pomaga da odstranite radiatorje v celoti in namestite nove...ce pride pregled pa namontirate nazaj stare.

Ti si pameten.

Če bi bio potem tako, ne bi nobeden sploh razmišljal o "zapiranju" radiatorjev na recimo pol(kar je sigurno več kot 35 C), ampak bi vsi imeli na "FULL" plačali bi pa vsi enako.

Ta tvoja teorija je popolnoma zgrešena, potem ne bi sploh bilo nobenega "bavbava" kod ga je sedaj, potem bi bile samo 2 možnosti-radiator popolnoma zaprt(pod 35) in radiator odprt nad 35(tam je pa po tvoje vseno ali je na pol ali na full)
17758-icon_confused.gif

glej ne mislim se kregat s tabo, zadeva deluje tako in pika (ne to ni TEORIJA)...jaz imam termostatske ventile, ki radiator zapirajo ko je v prostoru 22 stopinj, in so radiatorji pol dneva vgasnjeni in delilnik ne šteje

ponavljaj v glavi TERMOSTATSKI VENTIL, ki SAM zapira...in tisti ki imajo skoz na full plačajo MNOGO več kot jaz...

in ja delilnik ne POZNA vmesnega stanja...ima samo ON-OFF funkcijo

in ja termostatski ventil tudi pozna samo ON in OFF..ko dela dela na full, ko ne dela ZAPRE

Nazadnje urejeno:

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
Delilnik začne meriti porabo toplote
takoj, ko se pojavi temperaturna razlika med radiatorjem
in prostorom!!!
Nekateri stari delilniki so rabili 3 - 5 stopinj temperaturne razlike, da so se premaknili!
Tisti del o ON in OFF imaš pa prav!
Na spodnjem linku je povezava na delilnik, ki ga imam jaz!
In ne pričakujm manjše položnice ampak k večjemu višjo.Zato ne razmišljam kako bom delilnik napizdil ampak, da moram menjat okna in vgradit termostatske ventile in glave!

Delilnik toplote

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
KSZ in 1x za vselej

V starih blokih, ki nimajo vsak svojega dovoda toplote in so vsi na isti vertikali, se na radiator namestijo DELILNIKI. Delilnik ne meri neobenega DELTA T ampak meri samo določeno temperaturo. Recimo, ko se radiator segreje na 32 stopinj zacne ta zadeva stet...točne cifre ne poznam. Zato ni razlike ali je radiator segret na 100 stopinj ali pa na 35...delilnik bo to stel kot delovanje in ena ura delovanja na 35 stopinjah ali pa na 100 stopinjah vas bo stala enako. delilni faktor pa se izracuna na podlagi vasega radiatorja in nekih faktorjev, ki pa jih izracuna monter delilnika glede na vas radiator.

kalorimetri so pa druga zadeva, ti merijo vstopno temperaturo ogrevalne vode in izstopno temperaturo vode. Glede na ostale parametre (fi cevi, pretoka, debeline materiala ipd) izračuna koliko kw toplotne energije ste porabili.

ovijanje z brisaco ipd finte naceloma ne pomagajo...edino kar pomaga da odstranite radiatorje v celoti in namestite nove...ce pride pregled pa namontirate nazaj stare.

Ti si pameten.

Če bi bio potem tako, ne bi nobeden sploh razmišljal o "zapiranju" radiatorjev na recimo pol(kar je sigurno več kot 35 C), ampak bi vsi imeli na "FULL" plačali bi pa vsi enako.

Ta tvoja teorija je popolnoma zgrešena, potem ne bi sploh bilo nobenega "bavbava" kod ga je sedaj, potem bi bile samo 2 možnosti-radiator popolnoma zaprt(pod 35) in radiator odprt nad 35(tam je pa po tvoje vseno ali je na pol ali na full)
17758-icon_confused.gif

glej ne mislim se kregat s tabo, zadeva deluje tako in pika (ne to ni TEORIJA)...jaz imam termostatske ventile, ki radiator zapirajo ko je v prostoru 22 stopinj, in so radiatorji pol dneva vgasnjeni in delilnik ne šteje

ponavljaj v glavi TERMOSTATSKI VENTIL, ki SAM zapira...in tisti ki imajo skoz na full plačajo MNOGO več kot jaz...

in ja termostatski ventil tudi pozna samo ON in OFF..ko dela dela na full, ko ne dela ZAPRE

Ne vem, sej vsak svoje govori, po tem takem ti torej trdiš, da DELILNIK pozna samo merjenje nad recimo 35C in to je to, takrat JE ON, če je nižja od 35 je OFF?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Nisem na Tetolu
cheer.gif

Placam pa 4eur/m2 NA LETO
evil.gif
to je pa ze skoraj pasiva.... Pohvalno.
Saj ce bi jaz placal samo tisto kar moji radiatorji porabijo, tudi ne bi smelo biti vec. Greje me sonce(juzna stran) in sosedje.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Vaio pravi:
in prostorom!!!
Nekateri stari delilniki so rabili 3 - 5 stopinj temperaturne razlike, da so se premaknili!
In ne pričakujm manjše položnice ampak k večjemu višjo.Zato ne razmišljam kako bom delilnik napizdil ampak, da moram menjat okna in vgradit termostatske ventile in glave!

Delilnik toplote

tukaj gre za drugačen merilnik, ki ima senzor še nekje v prostoru...pri nas tega nimamo (siemens), in je senzor samo v delilniku. Glede na to, da je delilnik na radiatorju, dvomim , da lahko ugotavlja razliko med prostorom in delilnikom po, recimo, eni uri, ker je delilnik takrat ze isto topel kot radiator, in dejansko ne ve kako topel je prostor. Meni se je račun znižal za 50% pri isti notranji temperaturi...prej sem plačeval še za druge...

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
KSZ in 1x za vselej

Ti si pameten.

17758-icon_confused.gif

Ne vem, sej vsak svoje govori, po tem takem ti torej trdiš, da DELILNIK pozna samo merjenje nad recimo 35C in to je to, takrat JE ON, če je nižja od 35 je OFF?

točno tako

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Nisem na Tetolu
cheer.gif

Placam pa 4eur/m2 NA LETO
evil.gif
to je pa ze skoraj pasiva.... Pohvalno.
Saj ce bi jaz placal samo tisto kar moji radiatorji porabijo, tudi ne bi smelo biti vec. Greje me sonce(juzna stran) in sosedje.
Jaz imam pa zal pol zunanjih sten s samo 5cm fasade, je pa res, da imam potem "izolacijo" zgoraj in spodaj. Pa sosede kateri so radi na toplem
grin1.gif

Dushan

Pripravnik
11. apr 2008
274
0
16
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:
Uporabnik Vaio pravi:
in prostorom!!!

Delilnik toplote

tukaj gre za drugačen merilnik, ki ima senzor še nekje v prostoru...pri nas tega nimamo (siemens), in je senzor samo v delilniku. Glede na to, da je delilnik na radiatorju, dvomim , da lahko ugotavlja razliko med prostorom in delilnikom po, recimo, eni uri, ker je delilnik takrat ze isto topel kot radiator, in dejansko ne ve kako topel je prostor. Meni se je račun znižal za 50% pri isti notranji temperaturi...prej sem plačeval še za druge...

Tudi mi imamo tele dvosenzorske delilnike od Brunate, ne vem pa od kje ti podatek, da je en senzor nekje v prostoru? Kolikor mi je razložil monter, sta oba senzorja v oz. na delilniku!

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Dushan pravi:
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:
Uporabnik Vaio pravi:
in prostorom!!!

Delilnik toplote

Tudi mi imamo tele dvosenzorske delilnike od Brunate, ne vem pa od kje ti podatek, da je en senzor nekje v prostoru? Kolikor mi je razložil monter, sta oba senzorja v oz. na delilniku!

Iz opisa tega delilnika sem predvideval...dvosenzorski... ker mi ni jasno kako bi lahko senzor v delilniku, ki je od radiatorja oddaljen 2 cm zaznaval toploto OKOLICE, 2 cm stran od radiatorja je vsaj 15 stopinj visja temperatura (ce ne skoraj enaka kot na radiatorju) kot pa je dejanska temperatura okolice. Kakorkoli že bistveno je da delilnik pozna samo funkicjo ON in OFF in je to to

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Citat:
Uporabnik Mare77 pravi:
ja, samo jaz pošiljam topel zrak na radiator, ki se zaradi tega segreva. Kaj pa senzor ve, ali se je radiator segrel zaradi vode v njem ali zaradi toplega zraka. Premakniti ga pa ne morem, ker je kopalnica majhna.

V kurilni sezoni verjetno uporabljaš tako radiator kot dodatno tudi ta kaloriher.

In po logiki bo radiator vedno bolj topel od zraka iz kaloriferja..torej...bo merilnik upošteval višjo temp. zraka (Oz. manjšo temp razliko med raditorjem in okolico).

Kje zdaj ti vidiš problem?

('ogreval radiator'....ta je huda!)

kritik

Pripravnik
3. nov 2008
60
0
6
Kdo je odgovoren, da se "kalorimetri" ali razdelilci vgradijo v več stanovanjsko zgradbo do zakonsko določenega pogodbenega roka?
Ali je to upravnik ali nadzorni odbor ali lastniki stanovanj?

guardy

Guru
3. avg 2007
8.519
1.111
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik kritik pravi:
Kdo je odgovoren, da se "kalorimetri" ali razdelilci vgradijo v več stanovanjsko zgradbo do zakonsko določenega pogodbenega roka?
Ali je to upravnik ali nadzorni odbor ali lastniki stanovanj?

Mene bolj zanima kako je s kaznijo. Smo kupili en flat, kjer kalorimetrov ni, po pogovoru z upravnikom pa jih letos ne nameravajo vgradit, ker se zbirajo sredstva za obnovo fasade...

pikovit

Pripravnik
3. feb 2008
402
2
16
53
kamnik
Pri nas je poraba cca 6,5 eur/m na leto-pa smo v visokem pritličju in je pol stanovanja v zraku,pod drugo polovico pa garaže.zgornji sosedje plačajo za kurjavo več kot 30%manj
cheer.gif
.

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik Mare77 pravi:
ja, samo jaz pošiljam topel zrak na radiator, ki se zaradi tega segreva. Kaj pa senzor ve, ali se je radiator segrel zaradi vode v njem ali zaradi toplega zraka. Premakniti ga pa ne morem, ker je kopalnica majhna.

V kurilni sezoni verjetno uporabljaš tako radiator kot dodatno tudi ta kaloriher.

In po logiki bo radiator vedno bolj topel od zraka iz kaloriferja..torej...bo merilnik upošteval višjo temp. zraka (Oz. manjšo temp razliko med raditorjem in okolico).

Kje zdaj ti vidiš problem?

('ogreval radiator'....ta je huda!)
Ni problem pozimi, "problem" vidim takrat, ko še ni kurilne sezone...

Vaio

Fizikalc
22. jul 2007
1.223
0
36
A boš rekel, da termostatska glava preračunava pretok, da drži nastavljeno temperaturo?
Kolikor je meni znano dela na principu odprt/zaprt.