Delati in živeti v Švici

VAG

Majstr
11. avg 2007
1.746
218
63
Tukaj pri meni se ne gre za klasično zgodbo, da bi doma vse pustil in prodal ter šel s trebuhom za kruhom. Gre se za karierni premik, ki vključuje paket zdravstvenega zavarovanja, paket nastanitve, paket selitev družine, paket izobraževanja ipd. Največjo dilemo imam, ker sem po naravi družaben človek, tukaj imamo prijatelje, družino, kapital. Če bi delal premik, bi to naredili za minimalno 5 let ali več. S strani kolegov pa poslušam ravno to, da so Švicarji pač kasta zase. Nedružabni in vedno nekako nad vsemi tujci. Jaz jih poznam samo kot turist. Veliko njih se je vrnilo, ker tam enostavno niso imeli takšnega družabnega življenja kot so ga vajeni doma. Plus ogromno tujcev, ki so sicer del folklore, vendar so njihove kompetence velikokrat vprašljive. Se pa vsi radi vračajo zaradi narave in smučanja.

Po eni strani super priložnost zame (še vedno izziv, ker štartaš na novo, kar se tiče odnosov), do neke mere tudi za družino, po drugi strani stres za vse, vključno s psom :D

Finance so OK, premik je primerno ovrednoten plus ugodnosti, ki bi nam omogočile dokaj udobno življenje. Predvsem me skrbi tisto, kar je navedel Gargy . Narediš premik, potem pa po enem letu ugotoviš, da ni za zdržat. Dileme pač, zato iščem čim več mnenj. Moram sam s sabo razčistiti.
V kolikor že v Sloveniji živite dokaj lagodno, potem sam ne bi razmišljal o selitvi, sploh ne sedaj, ko imaš otroke.

Dokaj lagodno pomeni, da nimaš ubijalskega stanovanjskega kredita, da ne živiš v luknji od 30 kvadratov, da ne borbaš za vsak evro, ampak da daš lahko vsak mesec kakega jurja na stran, da greš lahko večkrat na leto na krajši ali daljši dopust in da nisi vsak delovni dan 10+ ur v službi.
Če imaš že sedaj več kot to, kar sem zapisal zgoraj, potem je odgovor glede selitve sigurno NE.

Karierno napredovanje je motivacijsko zate super, zelo dobro se sliši tudi, da bosta otroka lahko videla svet in drugo okolje, v realnosti pa to lahko pomeni, da se mogoče žena ne bo najbolje vklopila v to okolje, ona gor ne bo dobila primerne službe, ves stres zaradi selitve, kulture in jezika, otroka izgubita vse vrstnike.
Sej človek je načeloma prilagodljivo bitje, sploh mlajši, ampak te generacije, ki so zdaj, so navajene živet v instant-svetu in coni udobja, zna bit kar kriza.

Poznam primere, ko so se selili iz enega konca Ljubljane na drugega (iz stanovanja v hišo), pa sta se najstnika odtujila staršem in hodila nazaj v prejšnje okolje.
Da ne govorim o nekaj razpadlih zakonih in smrti (kap, infarkt...) zaradi karier v stilu "samo še par let potrpimo, potem pa uživamo".
Poznam tudi kakšen primer dobre prakse, ampak realno je teh na daljše časovno obdobje manj kot zgoraj naštetih.

Sam ali v dvoje še nekako potrpiš, z otroki pa je zgodba bolj zapletena.
 

Matjaz1974

Fizikalc
10. okt 2007
1.732
33
48
49
Nekje po sloveniji
Obišči stran
Evo, moje mnenje po osmih letih v Švici, sedaj pa že pol leta nazaj.
Pomebno je, zakaj greš gor. Če greš samo zaradi denarja, potem je že začetek zgrešen in lahko hitro pristaneš na Lidlih v Nemčiji, izključno balkanski družbi in seveda s kakim velikim starim črnim avtom. Pa s tem ne mislim nič slabega, ampak po mojih izkušnjah je ta scena bila vedno nezadovolkjna, in stalno debatirala o dragih cenah, neprijaznih domačinih, davkih, popustih, ful bolj napornem delu, ipd.
Če pa greš gor zaradi dobre ponudbe, ki ti vzbudi radovednost, neke nove izkušnje, občutek delat v mednarodni sceni, ipd., je pa to nekaj drugega. Je res, da je še vedno drago, ampak ti za to dol visi, ker pač dovolj zaslužiš. Greš na potovanja, dogodke, večerje, pijače...pač obdržiš isti stil, ki si ga imel že prej. In v tej sceni si tudi obdan z ljudmi, ki so odprti, jim je itak vseeno od kod si, če si OK človek, ipd.
Slabost selitve je pač to, da družino iztrgaš iz svojega naravnega okolja, in se morajo prilagodit znova. Vsaka sprememba je zahtevna, logično, vendar se vse da. Otroci bojo se itak naučijo novih jezikov kar tik-tak, šli ali v kako mednarodno šolo, partnerka pa morda najde kak job v isti firmi, če ne druga pa je fajn da se vključi vsaj v kake prostovoljne organizacije, zato da prebije začetno izolacijo.
Moja izkušnja je res vrhunska in sem vesel, da sem jo upal zagrabit.
Ampak po nekaj letih se nama je zaluštalo nazaj in ko je prišla pametna prilika, sva jo spet zagrabila. To je to, samo upat si moraš; večina si ne ;)

Za več pa me lahko kontakritaš privat.
 
19. jul 2007
2.755
1.476
113
- imeti majhne otroke (vrtec) je velik lusksuz (zato so ženske povečini doma)
- sošolec imel službo pri nas v podružnci, potem šel delat v centralo (-> velik karierni preskok), ko sva se dobila na kratko je rekel, da je zadovoljen, stroški so veliki, plače pa še večje :)
- dela se veliko, ampak saj se v pravih firmah pri nas tudi. Glede na to da gre za karierni preskok naprej v Švico, so ti stvari itak zelo verjetno že itak povsem jasne sedaj :)
- verjetno boš šel v kakšno veliko mesto delat, tam je itak relativno mednarodno že sedaj, tako da ne bi smelo biti prehudo (če recimo sedaj pri nas niti nisi opazil da smo imeli lock-downe in podobno bo tudi v Švici v redu, če si imel občutek, da si ti je svet obrnil na glavo boš verjetno gor trpel)
- jaz sem bil nekaj časa v Nemčiji pa mi je bilo čisto v redu, kakšen drugi bi pa ob njihovem odnosu znorel
- vse kar so ostali napisali glede odnosa švicarjev do tujcev drži
- kaj je še omenil, ko si navajen navajen na švicarske stene in standard ti je marsikaj sprejemljivo, ti zapaše morje, greš na Maldive, tako kot kdo skoči na Hrvaško, se da tudi imeti lepo kvaliteto življena v Švici :)

debata z enim drugim švicarjem, sem mu rekel da bi sam šel za mejo v Nemčijo, kjer je tudi zelo lepo pa se potem vozil pol ure na šiht vsak dan. Win-Win - nemške cene in švicarske plače. Mi je rekel, da ni računice, da bi bil v Nemčiji tako obdavčen, da se mu bolj splača biti v Švici. Je rekel, da si je neko manjšo, starejšo hiško kupil - 850 k€.
 

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.468
804
113
- vse kar so ostali napisali glede odnosa švicarjev do tujcev drži
Meni je domačin razložil, da so taki tudi do svojih - večina prijatelstev naj bi bila iz šolskih let.Naj vsak verjame, ali ne.

Če res želiš, najdeš lokalno društvo ali dve, in se prisliniš. Beseda bo dala besedo, ...
Je pa nekdo razlagal, da se je njegov oče priselil (v vas) iz Amerike, in njega (ne očeta!) še vedno kličejo Amerikaner. Se lepo vklaplja in vse, ampak ... Amerikaner.
 

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
40.754
5.380
113
  • Všeč mi je
Reactions: tony

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.146
4.588
113
Meni je uganka, kaj človek, ki ima neko uspešno kariero in jo hoče še nadgraditi in se zato preseli z družino v Švico za neko število let, stori z nepremičninami v Sloveniji? Hišo pustiti za nekaj let prazno, dajete v najem?
Jaz sicer poznam samo enega, ki se je preselil v Švico z družino vred. On že v startu ni mislil priti nazaj in je tukaj vse prodal. Otroka sta bila tik pred vstopom v šolo. Živi pa nekje dokaj blizu nemške meje in ja, sedaj hodijo v Nemčijo po nakupih.
 

Matjaz1974

Fizikalc
10. okt 2007
1.732
33
48
49
Nekje po sloveniji
Obišči stran
Če se hočeš znebiti slovenskega davčnega obvezništva, moraš vse prodati.
Ni res. pač center življenja ne smeš imeti v Sloveniji več kot pol leta. Na FURS strani je lepo opisano kako se vloži, kakšna potrdila rabiš in kdaj tega ne moreš.
Je pa res, da če tega ne narediš (npr. ni treba, nebojo me najdli, imam strica na ministrstvu ali kak drug bister izgovor), se pa ustreliš v koleno in še kam.

Npr. Meni so v Sloveniji ostale vse naročnine, bančni račun, nepremičnine in vse kar sem pač imel tu. Za dohodek, kot je npr. davek za iddajanje si obdavčen v Sloveniji, si pa ga lahko uveljavljaš kot olajšavo v Švici
 

Floki

Guru
6. sep 2007
9.851
2.986
113
Jaz poznam en par ona glavna medicinska on pa pomočnik direktorja. Plače so neverjetne ampak je tudi rekla garaš ko živina ampak na koncu meseca ko vidiš kaj dobiš na račun veš zakaj si delal. Gor sta kupila hišo na obrobju Zuricha ampak se vsak teden še vedno brez problema zapeljeta v nemčijo po nakupih. Na ta račun na leto prišparata za zelo dober dopust.
 

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
Bajne plače, po tirolsko salamo pa v Nemčijo.
Podobno, kot imajo junaki drage avtomobile pri nas, registrirane pa na Slovaškem.
Sirotinje.