Če ga ni pa nikjer....Kaj boš poiskušal, če rabiš do koče 30 minut in še 30 minut nazaj, samo še plastična vrečka je potem v igri.
Tisti defibrilator bo reševal življenja samo v koči in neposredni okolici.
Če ga ni pa nikjer....Kaj boš poiskušal, če rabiš do koče 30 minut in še 30 minut nazaj, samo še plastična vrečka je potem v igri.
Tisti defibrilator bo reševal življenja samo v koči in neposredni okolici.
Varta ne pajtla, če zazna pulz. Pejt na kakšno usposabljanje. Morda ti pa kdaj prav pride...Mene je strah koga đampstartat. Kaj jaz vem kaj mu je? Kako natancna je zaznava pulza s prsti? Meni se je enkrat oče sredi lokala sesedel in sem rekel finito! Pa je prisel k sebi cez minuto, bila pa je samo rana na zelodcu. Kaj bi bilo če bi ga mal stresel z Varto??
Nekateri planinski domovi ga imajo.Če ga ni pa nikjer....
Filozofiraš neumnosti. Brez masaže srca je človek out itak v parih minutah.
V visokogorju je pa planinski dom hitro par ur stran.
Kar efektivno reši defibrilator tam je ko je nekoga fršlok v bajti in neposredni okolici. Kar je seveda za planinske domove z visokim obratom ljudstva itak smotrna zadeva, da se ga inštalira. Da bo kdo to montiral na razne bivake in podobne zadeve z tremi planinci na mesec, je pa metanje denarja stran.
Malo je pa treba tudi organiziran biti, ne pa da te trofa kar vsepovprek naokoli.To pomaga samo če koga trofi v sami koči in neposredni okolici.
Dajmo tekmovati, kdo si izmisli najbolj nemogočo situacijo.
Hvala za številke. Je nekoliko nerazumljiva:Če koga zanima (statistika, ki so nam jo povedali na tečaju - baje je naša Slo statistika) - torej oseba ne diha:
- po oživljanju jih v bolnico odpeljejo 20 od 100, od tega jih 10 umre kasneje
- klasični temeljni postopek oživljanja - verjetnost preživetja cca. 10% (od tega 2-3 ostanejo rastlinice (beri preveč časa možgani brez kisika), nadaljnjih pet ima trajne posledice (Soča), tam dva-tri pa brez hujših posledic živita/ji dalje)
- s pomočjo AED se verjetnost preživetja poveča iz 10 na nekje 40% (zato sem v prvem postu napisal da je cca. 4x večja verjetnost preživetja z AED)
Skratka slaba statistika na eni in drugi strani, ampak z AED vseeno precej boljša (defib pa seveda ne reši sveta, kot je napisal nekdo prej).
Aja, pa še timing is everything: 7 minut od trenutka, ko oseba ne diha, z vsako minuto gre cca 10% možgan, po 7 minutah si samo še rastlinica ker ti ostane cca 30% delujočih možgan. Zato oživljaš takoj če si sam (nikoli ne zapustiš ponesrečenca), tudi če je defib 2 minuti stran (razen če je defib pred nosom seveda ali ga imaš s seboj na dosegu roke praktično).
Kruta realnost žal, če ne znaš niti TPO in si samo ti zraven je pa ponesrečenec že praktično mrtev.