Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Vidim da te ljudje v glavnem ne razumejo in kar nekaj modrujejo....
Pri nas je zadeva podobna , počasi bo čas za prepis, ker smo pa štirje in ker je kmetija vredna cca 500.000 € pomeni že samo nujni delež 10% na dediča skupaj 150.000€, za ta denar pa bom moral delati naslednjih 15 let, če upoštevam 10 000 letnega ostanka. Če sem sedaj star 40 let to pomeni da bom delal do 55-tega leta za druge , potem pa pride še obnova strojnega parka (mimogrede najmlajši traktor je letnik 85), pa fasada na štali manjka, kozolec je potrebno obnoviti......
Če na hitro poračunam bom delal do konjca življenja pa ne bom prišel na čisto.
Prav zato sem namenjen odstopiti od dedovanja če bo prišlo do zaostritve , pa naj mene nekdo izplača, bom pa zahteval v tem primeru klavzulo da je brez soglasja ostalih dedičev do konca našega življenja onemogočena prodaja in najemanje hipotek na nepremičnine. Tako nekako bi se zavaroval da nekdo drug ne bo kratko malo prodal kar smo spravili skup.
Lej vse se da zment, jaz sem se recimo odpovedal denarju in kakršne koli druge obremenitve v prid mladega prevzemnika (materialno-v kratkem-ne duha o načrtovanju hiše mah uprašte, če en veste kaj sem mislu s tem), pa še sestra je bolana, čigar pa so ji zdravniki napovedal, čez 10-15 let celo invalidski voziček, dom za ostarele je pa okol 1000 evrov pa recimo sama si ne zna nič napravt, umit, nos plenice in ravno zaradi sestre sem se jaz vsemu odpovedal.
Zdej pa recimo, da jo da čez 10 let v dom vsak mesec bo do konca življenja samo za njo garal ali pač bo moral najet nekoga in seveda masto plačevat.
Tud starša sta povsem ostala brez moči, ne smeta delat. OČe je skoraj invalid-kolki in bo še čakal zelo dolgo na operacijo, mama pa je srčni bolnik....vse to je prevzel mladi prevzemnik.
Ostali dediči smo se lahko samo vsemu odpovedal v prid staršem in sestri.
je pa dedič vsega skoz govoril, da če bomo kaj zahteval v gnarju se takoj odpove dedovanju-glavni dedič
Tista parcela nezazidljiva je za en jebeštrga, ker še kurnk ne smeš postavt gor, vse v lesu ga pa še nekaj časa ne bom rabil.
Al pa tista v pogodbi, ko bi moral dat 200 evrov ali pa 20 ur na mesec samo to velja samo v primeru, da imaš potem tud hrano na mizi (si jo delno sam kupujem ali pa prislužim doma z delom polet-mlek, jajca, meso), vse zrihtano po hiši (recimo, če gre pralni ga mora on kupt, če gre skrinja tud, če se polomi kljuka isto itd...), tako pač je v pogodbi....
Ampak to je pogodba, praksa je PRECEJ drugačnain, če prevzemnik nekaj omeni iz pogodbe se že kregamo na konc gre on stran
Primer:
Noben noče več delat doma, jebeva se samo jest pa prevzemnik, jest vozm v skrižem starše-sestro, zelo velik pomagam zlasti polet, vedno ubogam, ko mi kaj rečejo, sem vedno na voljo za pomoč, je pa treba nekaj vedt, da moje ni nič in to, kar naredim je ZELO veliko, dejansko ne poznam primero vsaj 5 km stran, ko bi takole delal kot jaz doma, njim je najbolj pomembno, da grejo na šiht in so potem po šihtu na kakšnih žurih. Doma jih pa kljub ne delu na kmetiji čaka razkošje.
Naslednje leto me čaka pravo garanje, letos mi je še pomagala mam, naslednje leto pa namesto 2 rok 5 rok.