Te zadeve so dokaj zakomlicirane in se je pomoje najbolje obrniti nekam k notarjem
Mi smo par mesecev nazaj delal prepis.
Samo podpisovanje pogodbe je trajalo 4 ure in smo se mogl podpisat vsaj 55 krat.
Oče lastnik cele kmetije je predal najstarejšemu sinu, ostali smo dobili v zameno parcelo + drva + les za gradnjo hiše, denarja ni prijel nihče.
V pogodbi je zapisano VSE (imam jo tik pod tipkovnico v predalu in jo vsaki dobi, da je vse napisano črno na belem).
Zapisano je tud, da prevzemnik prevzame vse stroške....dosmrtno preživljanje staršev, plačevanje položnic, stroški, ki nastanejo pri oskrbi, hrana.
V glavnem ne bo tako enostavno, kot si pisal zgoraj prodat pa uživat a veš, d apride dom za ostarele na osebo 1000 evrov.
Vaša mama je pripravljena dat kmetijo samo vrjetno v zameno za dosmrtno oskrbo.
V pogodbi je tudi zapisano do katerage leta ima kdo pravico živet v hiši, če so sinovi še doma morajo pomagat pri kmečkih opravilih, če ne morajo prispevat z denarjem.
V pogodbi je skratka vse napisano cca 55 strani z številkami, besedili, žigi, podpisi potomcev...itd
Naša kmetija je bila že pred časom zaščitena, tako da se ne more kar tako deliti.
Glede na to, da vašega očeta ni več živga je sutuacija malo drugačna vsaj tako mislim. Mislim, pa da deduje potem še tisti drugi del žena in otroc.
Otroc se lahko odpovejo vsemu jest sem se s težka, ker sem pač v preteklosti garal za vse sedaj pa je od brata in le ta lahko dela, ukazuje.
Vse se lahko zrihta,mi smo se dejansko celo kregal 1 teden predno smo prišli do komaj bi rekel kompromisa. Hvalabogu smo sedaj to rešil, ker je bila prava nočna mora ko bi vedu bi raje spakiral pa šel tisti čas v Ameriko.
Morda najdeš kaj tukaj
http://www.pravniki.info/viewforum.php?f=2
http://www.slonep.net/vodic/pravni-nasveti/?view=vprasanja&direct=3440
Kaj več ti niti nimam za povedat, ker nisem pravnik.
Lahko pa ti še kakšno zadevo prepišem iz pogodbe, samo povej, kaj te zanima.
EDIT:
Sem še enkrat bral tvoj post in si preveč enostavno predstavljate zlasti tista snaha.
Kmetijo ponavadi prevzame resen, ki je resnično pripravljen delat na kmetiji. Lahko tud zadnji sin.
Pri nas se je prvi najbolj izkazal, je pripravljen delat in preživljat starše dosmrtno.
Vse to, kar sem napisal sem napisal iz izkušenj, ko bi le bile najemnine nižje bi samo spakiral in šel v bodoče, če tega ne naredim me čaka prava nočna mora, delo na kmetiji, k bom moral namesto 2 rok imeti vsaj 6 rok zahvala gre še enemu bratu ko le, če mora pomaga pa že gre nekako.
______________________________________________________________________________________________
K sreči je danes vse normalno
samo, da mora prevzemnik še bolj garat, jaz pa lahko počnem, kar me volja daje edino polet, ko je treba it grabt ali pripravit drva pozno jeseni ali kakšne take in drugačne pomoči pri kmetovanju pomagam samo sem pa dejansko taki, da nekaj moram delat tako, da se kar lotim vse živo od kuhanja do čiščenja od vrtičkanja do nabiranja od ....do...