Debelost in nevarnost za bolezni srca in ožilja

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Niso samo kalorije, važno je še marsikaj. Mamina sestrična je imela recimo vedno preveč kg, pa je redno hodila v hribe, na trekinge itd, jedla pa ko manekenka. Shujšala ni, je pa bila nonstop utrujena, zeblo jo je, bila je zaspana... Potem pa je odšla k zdravniku, so jo pregledali, ugotovili, da njen metabolizem porabi samo 800-1000 kcal dnevno, kar je veliko premalo, ji predpisali neke tablete, določili posebej za njo okvirni jedilnik in evo ga - shujšala je, pa več poje kot prej.

limetka

Pripravnik
26. jul 2007
597
0
16
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
kaj je s tem Montignacom?

meni to deluje über fejk

kolikor se meni zdi, je hujsanje posledica manjsega vnosa kalorij kot jih telo rabi za vzdrzevanje enake telesne teze. torej, jes vso hrano po prehrambenem trikotniku, se gibljes in pazis na kalorije. ce jih pokuris vec, gres dol, ce jih pokuris optimalno, si na isti telesni tezi, ce jih ne pokuris dovolj, se redis.

Montignac na super prepričljiv način ravno to mišljenje ovrže. Telo se sčasoma navadi na določeno število kalorij, kar pomeni, da če jih ješ 500 več ali manj od navade, se rediš oz. hujšaš - tukaj se še strinjava. Na dolgi rok pa se to popolnoma podre, saj se telo navadi nove količine kalorij. Posledica je ta, da lahko, v primerjavi z leti poprej, ješ 1000 kalorij dnevno manj, pa se boš vseeno redil - zaradi tega so tisti, ki se poslužujejo raznih diet večno preobilni. Jesti je treba, saj le na ta način telo spodbudimo k temu, da energijo tudo porablja. Če ne jemo, bo na vse pretege čuvalo naložene maščobne obloge in jih ne bo porabljalo. Na dolgi rok je to pljuvanje v lastno skledo. Seveda je treba narediti izbor neškodljivih jedi, ki se jih uživa, kar pa nikakor ne pomeni stradanja.

Montignac se hujšanja loti z vidika delovanja tistih procesov, ki nalagajo ali kurijo maščobe - izločanje inzulina. Cilj je najti živila, ki spodbudijo čimmanj izločanja, kar povzroči topljenje maščob. In to (skoraj) ne glede na to, koliko kalorij vsebujejo.

Najbolj važno pa je to, da za razliko od vseh možnih diet, ne reskiraš svojega zdravja zavoljo nekaj odvečnih kilogramov.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ne vem, jaz sem skepticen glede tega.
je ta metoda znanstveno dokazana??

prosim za kak link, ker ne najdem

Nazadnje urejeno:

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
vso to hujšanje ni nobena znanost. treba je pazit da poješ veliko beljakovin, dobre maščobe in količino hidratov primerno tvoji aktivnosti. to je vsa umetnost.

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
no,tudi jaz se s tem strinjam. Ne vrjamem tem montignacom...

@limeta: mislil sem kak znanstven link, baba cula baba rekla me ne preprica
smile-1.gif

limetka

Pripravnik
26. jul 2007
597
0
16
Ha ha, najbrž ni znanstvenega dokaza, ker bi bil prevelik udarec v javnost posredovati novico, da so bili zadnjih 50 let v zmoti. So samo zadovoljni uporabniki.
aplauz.gif

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
jaz sem slisal, da ce se ne drzis montignaca strikno (kar je tezko, ne znese vedno tako kombinirat), dobis kile nazaj + se kako ekstra. tako kot pri ostalih dietah. ceprav mogoce res ni enaka dieta kot ostale, je bolj locevanje hrane. samo se vedno mislim da je lazje jest vse, pazit na kalorije (jest pac toliko kot je potrebno) in se gibat.

in tud montignac mora imet neko znanstveno podlago... ce nima, je vse skup samo marketing
smirk-1.gif

nasel en primer, recimo to:

Question:
A friend of mine has been food combining (following the Montignac diet) and has lost quite a bit of weight. I wondered if you think this is a good way to lose weight and keep it off long-term compared to other diets? How does it actually work and do you think its okay to follow this diet for life?

Answer:
Food combining has been a popular way of controlling weight, of which Montignac is just one version. It works by giving you a focus on certain food types, which ultimately leads you to consume fewer calories.

There is no evidence that 'food combining' has any more effect that just that. However, that doesn't make it a bad thing as most people I deal with are seeking two sources of help - motivation and focus. If this type of dietary approach gives you both, then it can work for you.

What it doesn't do, however, is teach you long-term, healthy dietary habits. There are no peer-reviewed published studies to state whether Montignac is as good as any other dietary programme but that doesn't mean to say it can't help you as an individual. Probably the best dietary approach is the one you'll still be enjoying in a years time.
Dr Ian Campbell, President, National Obesity Forum

Nazadnje urejeno:

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.451
3.766
113
Iz hrane izločil ves krompir in cvrtje/paniranje/pohanje, 80% riža in 50% kruha... v slabih dveh mesecih -13 kil.
(Sicer pojem 3x več kot prej, tudi čokolade in podobnih zadev)

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Niso samo kalorije, važno je še marsikaj. Mamina sestrična je imela recimo vedno preveč kg, pa je redno hodila v hribe, na trekinge itd, jedla pa ko manekenka. Shujšala ni, je pa bila nonstop utrujena, zeblo jo je, bila je zaspana... Potem pa je odšla k zdravniku, so jo pregledali, ugotovili, da njen metabolizem porabi samo 800-1000 kcal dnevno, kar je veliko premalo, ji predpisali neke tablete, določili posebej za njo okvirni jedilnik in evo ga - shujšala je, pa več poje kot prej.

ponavadi manekenke sploh ne jedo oz. na koncu vse zbruhajo ven
smirk-1.gif

za taprav denar se lahko naredi taprav jedilnik prilagojen vsakemu posamezniku/-ci
grims-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Iz hrane izločil ves krompir in cvrtje/paniranje/pohanje, 80% riža in 50% kruha... v slabih dveh mesecih -13 kil.
(Sicer pojem 3x več kot prej, tudi čokolade in podobnih zadev)
Jaz sem ven zabrisal veliko večino OH (razen cukra v jutranji kavi, kake čokolade ali torte, ko res zapaše in tu in tam koščka kruha, ko je sendvič edini izhod). V mesecu dni in pol 6 kil, potem sem začel manj pazit na to in sem ostal na istih kilah. Pa v bistvu samo kruha ta hip ne jem ...

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Uživajte enako hrano ,ko ste jo pred hujšanjem. Uživajte je bistveno manj, najbolje je takole. Ko imate obrok in, ko bi najraje nadaljevali z uživanjem hrane takrat morate odnehat. Deluje 100% Pa probajte ,da ne izgubite na mesec več kot kakšne tri kilograme. Preveč hitro ni dobro ,pa še obdrži se nena. 4 do 6 obrokov na dan zmerno.

-------------
Lp Ateist

Nazadnje urejeno:

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Moja tovaršica iz osnovne šole je izumila tole famozno ločevalno dieto. Baje res deluje, probaj.

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Citat:
Uporabnik tinekr pravi:
Moja tovaršica iz osnovne šole je izumila tole famozno ločevalno dieto. Baje res deluje, probaj.

Ja je izumila ,deluje dokler uporabljaš to dieto ,ko prenehaš si hitro nazaj kjer si bil.

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
zato pa jst skoz trdim, da dieta ne pomeni stradanja, ampak je to način življenja. Tako kot ti izgubljaš kg, moraš potem na tak način vedno živeti (kasneje lahko z odstopanjem in greškami) da izgubiš in obdržiš kilograme.

Sam ja, nekdo je napisal, da smo vsi tukaj pametni in znalci pravilne in zdrave prehrane, redko kdo pa se tega zna držat in se tudi drži.

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.057
837
113
Jaz sem zdaj na 90. Do poletja ciljam na 80-82 z zdravim hujsanjem. Torej moj plan:

trening:
4-5x dnevno fitnes. 2-3 kardio. 2x utezi (vec ponovitev manjsa teza).
Ko dosezem zelejno tezo, bom zmanjsal na 2x tedensko.

hrana:
Glavna stvar mi je pospesit metabolizem. To naredis tako da pojes cim vec manjsih obrokov. Primer:
Zajterk: Musli
Kosilo: Riz + kura + solata ( ne locujem stvari). Spageti s tuno .... itd.
Vecerja: Mogoce kaksno jajce ali 2.
Med obroki: kako musli cokoladico, orescki, jabolko, kaksna banana zelen caj, bel caj,

Predvsem se izogibam vsemu prazenemu, sladkarijam in kruhu. Temu se v celoti ne mislim odpovedat. le pazim da jem manj.
Najvecja napaka se je odpovedat cemu in delat dijeto. takoj ko se je nehas drzat bo vse prislo nazaj z obrestmi.

Povzetek: Pospesit metabolizem, izogibat se vecijh kolicin nasicene mascobi ter se redno vsaj malo gibat.

Nazadnje urejeno:

Ateist

Fizikalc
9. jan 2009
2.254
0
36
Na svojem
Hujšajte z 'negativnimi' kalorijami

Se vam zdi slogan "Jejte po mili volji in shujšajte" nekoliko za lase privlečen? Ste pomislili, da vsi obljubljajo uspeh, kilogrami pa kar nočejo izginiti. Še več: naravnost kopičijo se.

Če ste doslej mislili, da se na vaše boke in trebuh prilepi vse, kar pojeste, se motite. Dejstvo je, da se z nekaterimi živili zlepa ne boste zredili. Nikakor ne gre za novodobno dieto, ampak za živila, ki so jih poznale že naše babice.

Dejstvo je, da nekatera živila lahko mirne duše označimo kot dietna in za njih ne velja le to, da se z njimi ne moremo zrediti, temveč lahko celo shujšamo. To so živila, ki vsebujejo tako imenovane negativne kalorije.

Kaj so negativne kalorije?

Resda kalorije niso negativne v pravem pomenu besede, saj vsako živilo da organizmu določeno energijo. Obstajajo pa živila, pri katerih že s tem, da jih grizete in prebavljate, porabite več kalorij, kot jih samo živilo vsebuje. Če torej jeste samo takšno hrano, boste nedvomno shujšali.

Katera živila imajo tako imenovane negativne kalorije?

Med živila z negativnimi kalorijami spadajo: ananas, artičoke, borovnice, brokoli, bučke, cikorija, cvetača, feferoni, grenivke, jabolka, jagode, jajčevci, korenje, koromač, kumare, lubenice, maline, mandarine, melone, papaja, paradižnik, pomaranče, por, radič, repa, solata, šparglji, špinača, zelena, zelje.

To je načeloma hrana z veliko vitamini in minerali in je primerna kot sestavni del katerekoli diete. A čeprav lahko z uživanjem teh živil ohranite lepo postavo brez pretiranih odrekanj, dietologi in zdravniki odsvetujejo, da bi se prehranjevali samo z njimi.

S tako enostranskim prehranjevanjem bi bilo telo prikrajšano za bistvene sestavine, ki jih potrebuje za normalno delovanje. Poleg tega telo potrebuje tudi nekaj več kalorij.

Koliko kalorij potrebujemo?

"Znani jo-jo efekt je posledica zmanjšanega vnosa kalorij v organizem, saj s tem povzročimo padec bazalnega metabolizma."

Strokovnjaki pravijo, da so dnevne potrebe telesa po kalorijah odvisne od številnih dejavnikov: spola (moški imajo hitrejši metabolizem in zato potrebujejo več kalorij), dednega zapisa, starosti (z leti telo potrebuje manj kalorij), teže, odstotka telesne maščobe, prehrane in telesne dejavnosti. Zato da bi točno izvedeli, koliko energije mora pridobiti telo za normalno osnovno delovanje – za dihanje, poganjanje krvi po telesu, delovanje živčnega sitema, ohranjanje telesne temperature in presnovo – je potrebno narediti poseben test, ki upošteva vse te podatke. Tako izračunamo bazalni metabolizem, ki je eden ključnih dejavnikov pri tem, koliko hrane moramo zaužiti, če želimo shujšati, se zrediti ali telesno težo le ohranjati.