davek na dobiček

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Saj njemu tudi ne, pač nekje je nekaj slišal
smile-1.gif
In ja, zaradi tega je tudi vse v trgovini dražje, plačujemo dražja zavarovanja in zaradi takih letos ni snega in ne moremo na smučanje in še bi se našlo...

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Saj njemu tudi ne, pač nekje je nekaj slišal
smile-1.gif
In ja, zaradi tega je tudi vse v trgovini dražje, plačujemo dražja zavarovanja in zaradi takih letos ni snega in ne moremo na smučanje in še bi se našlo...

Zakaj? Ker "vsi" privatniki prikazujejo minimalca oz izgubo in se s tem delajo reveže pred državo. Sam pa sem pač v gospodarstvu in imam plačo, kjer ne morem nič skrit in me ima država za bogatega.

S tem, da se jaz v vrtec pripeljem s starimi garami g, socialc pa z novim ML pa ne rabim razglabljat...

In ne, nisem slišal, imam čisto tak primer iz svojega vrtca, oz skupine
wink-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.192
9.829
113
Citat:
Uporabnik guardy pravi:In ne, nisem slišal, imam čisto tak primer iz svojega vrtca, oz skupine
wink-1.gif
Ja, tole je sranje. Morda bo nov način podeljevanja socialnih pravic kaj vplival na to. Kolikor vem bo šla noter tudi lastnina. Razen, če ima tudi bajto na firmo, pol pač jeb.a...

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ampak zaradi tega ne plačuješ ti dražje, ampak po propisima. Če bi pa lahko bi pa verjetno tudi ti skrival.

Jaz sem še vedno, da se naredi red in je za vse enako, vsi plačujejo ali noben. Meni je vseeno. Ampak tega še dolgo ne bo.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Zakaj pa si potem v gospodarstu? Bodi tudi ti privatnik, skrivaj tudi ti, vozi otroka z novim ML-om, pa makar iz socialke če ti tako praviš? Aja ne gre? Pretežko? Hja tako je vidiš, nekdo se pač znajde in dela zase, če bi bilo to tako enostavno bi najbrž vsi kajne? Brezveze da se tukaj prepucavamo, tako pač je. In zaradi tega ti nič več ne plačaš vrtca. Tudi če bi vsi maximalo plačevali bi bil vrtec enako drag ali morda še celo bolj, saj veš, apetiti rastejo vzporedno. Denarja za požrešen aparat pa ni nikoli dovolj...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Kaj si ti nor kaj vse sliši človek na tem forumu! "Ravna naj družbeno odgovorno". V kakšno šolo si ti hodil? A sploh veš zakaj firma obstaja, zakaj nekdo nardi firmo? Jaz ugibam da zato da dela dobiček. Loly

A, vidim da za koncept družbene odfgovornosti še nisi slišal ... No ja, kaj hočemo. Še dobro, da večina uspešnih podjetij je ...

Mimogrede: če je edini cilj dobiček, je najbolje, da foirma recimo preprodaja drogo. Važno da je dobiček, jebeš vse ostalo.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Pravim bimbo si ja, saj vemo
smile-1.gif
Roko na srce, vsak izmed nas bi rad šel hitro v penzijo. Tak je to ja...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Aja, pa še nekaj... družbeno odgovornost o kateri ti tukaj pametno modruješ in sanjariš se lahko gredo podjetja ala Krka, Akrapovič, Boscarol in podobni biseri, ne pa nek s.p. ki je morda po sreči/ spletu okoliščin ali karkoli drugega ustvaril nek dinar čistega in niti ne ve kaj ga čaka naslednje leto...

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Zakaj pa si potem v gospodarstu? Bodi tudi ti privatnik, skrivaj tudi ti, vozi otroka z novim ML-om, pa makar iz socialke če ti tako praviš? Aja ne gre? Pretežko? Hja tako je vidiš, nekdo se pač znajde in dela zase, če bi bilo to tako enostavno bi najbrž vsi kajne? Brezveze da se tukaj prepucavamo, tako pač je. In zaradi tega ti nič več ne plačaš vrtca. Tudi če bi vsi maximalo plačevali bi bil vrtec enako drag ali morda še celo bolj, saj veš, apetiti rastejo vzporedno. Denarja za požrešen aparat pa ni nikoli dovolj...

Če bi vsi delali preko s.p. bi lahko večino podjetij in javne uprave pozaprl. Me zanima, kdo bi potem plačeval "tavelke" prispevke
wink-1.gif

In to, da goljufa državo in posledično mene zamene ni se znajde, ampak čisto navadna goljufija.

pa btw: je moj otrok kaj manj vreden kot privatnikov? Očitno je, ker za razliko v ceni plačila je privatnikov vsak teden v novih ciciban čevlih, moj jih ima pa iz hoferja
wink-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Fora je v tem, da s.p. lahko crkne, pa mu bo država še pustila manjšo plačo kot ima en v običajni službi.

Če bo tale imel 30k dobička, bo država poskrbela, da mu ne bo ostalo več kot 700€/mesec. V tem je problem.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:

Če bi vsi delali preko s.p. bi lahko večino podjetij in javne uprave pozaprl. Me zanima, kdo bi potem plačeval "tavelke" prispevke
wink-1.gif

In to, da goljufa državo in posledično mene zamene ni se znajde, ampak čisto navadna goljufija.

pa btw: je moj otrok kaj manj vreden kot privatnikov? Očitno je, ker za razliko v ceni plačila je privatnikov vsak teden v novih ciciban čevlih, moj jih ima pa iz hoferja
wink-1.gif

Ne razumeš kolega, kdo pa govori o goljufijah? Eno je kreativno razmišljanje in kreativno vodenje poslov, drugo pa goljufija. On je samo vprašal kako lahko zmanjša dobiček, a to je zate goljufija? Torej če je odgovor na vprašanje, "kupi si na firmo novo Merklo za 29.999€ (kar ne gre tako) jo pač naj kupi. A to je zate goljufija? Kar se tiče ciciban čevljev, če bi jih nekdo rad otroku zagotovil naj pač dela 2-3 šihte, nevem kje je problem? Tipična SLO favšija? Dejstvo je da je bogastvo nepravično razporejeno ampak niso zaradi tega vsi goljufi, to je pač kruta realnost. Kaj pa ti z službo v gospodarstvu ko greš na morje in ugasneš telefon. Misliš da si ga "privatnik" lahko? Mhm.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
"Kolega" je imel tudi 30+k profita na s.p. Kar bi pomenilo zelo visoke prispevke naslednje leto + precej akontacije. Torej, zaprl s.p., odprl d.o.o., poslovodja, minimalec, nizki prispevki.

Kreativni stroški so pa drugo. Zdaj je itak prepozno, razen kakšne potne pisat. A tukaj jasno ne goljufamo?

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Kar je je. Drugo leto ga davcna pusti pri miru, leto kasneje se mu pa najavijo, ko bo dobicek zmanjsal iz 30 na 2k, ce ne bo firme spremenil vmes.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.516
1.109
113
Obišči stran
Očitno tudi ti ne razumeš. Tako kot ti praviš da to ni goljufija in da je samo kreativno razmišljanje, jaz pravim da je to goljufija. Zakaj? Ker lahko za 30k€ dobička plača davek, od ostanka pa kupi isto stvar, kot jo je mislil prej, samo ne na firmo
wink-1.gif

Ne gre se za nobeno foušarijo, ampak tako pač je. Še dodatek, ko omenjaš več šihtov. Sem sprobal in delal dodatno preko avtorskih za nekaj cajtngov. Kaj se je zgodil? 25% avtomatsko državi, kar sem pa dobil mi je pa konkretno dvignil davčno osnovo, tako da na koncu sem prenehal, ker se mi ni splačalo. In ja. jaz ničesar nisem mogel skrit., privatnik pa lahko. In kupovanje konec leta za nižanje dobička je skrivanje
wink-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
"Kreativno razmišljanje" je dobro za gostilniške debate o tem, kako je kvazi-podjetnik zvito okrog prinesel državo... ki pa zdrži bolj ali manj do prvega davčnega inšpiciranja. OP kot je bilo že rečeno kaj veliko ne more storiti. In še nekaj: dobiček (oz. poslovni izzid) je računovodska kategorija, ne pa ena sama in edina resnica. Btw. a si pri avtorski uveljavljal stroške? (sprašujem, ker marsikdo tega ne ve in zaprvlja še tisto malo možnosti, ki jim jo ponudi država za znižanje obdavčitve). Konec koncev lahko presedlaš na s.p., se posloviš od regresov, bolniških, dopusta... in dobiš možnost uveljavljanja stroškov, odbijanja DDVja, navzgor omejenih prispevkov in žongliranja z izzidom, česar kot zaposlenec nisi deležen.

In še to, tvoja navedba
Citat:
Kaj se je zgodil? 25% avtomatsko državi, kar sem pa dobil mi je pa konkretno dvignil davčno osnovo, tako da na koncu sem prenehal, ker se mi ni splačalo.
mi daje slutiti, da nimaš razčiščenih pojmov glede dohodnine (in pri tem nikakor nisi edini). Stavek bi bil namreč smiselen le v primeru, da služiš zelo malo in si deležen posebne olajšave za nizke dohodke. Če je temu tako ali če se kako drugače motim, se vnaprej opravičujem.

Podobno velja tudi za tole
Citat:
In kupovanje konec leta za nižanje dobička je skrivanje
je malo za lase privlečeno. Večji nakupi, na kar verjetno misliš, so nakupi osnovnih sredstev, ki ne zbijajo rezultata, ampak je strošek amortizacija, ki se obračunava tekom življenjske dobe. Npr. lahko kupiš bazen za 20k, ampak letošnji rezultat bo mogoče nižji samo za par eur, bo pa v naslednjih X letih vsako leto nižji za Y-tisoč eur.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
S.p. stari, med pa mleko!
grin1.gif

Za nakupe konec leta so ti pa povedal, vse kar je nad 400 eur ne gre v direkten strosek ampak na sorazmeren delez v amortizacijo. Nakup materiala konec leta ti tudi ne pomaga, ker moras narest zalogo in stvari morajo vsaj priblizno stimat.

Pa se ena, zakaj majstru placas na roke? Zahtevaj racun, ce boste/bomo vsi tako poceli ne bo vec fusa in ML-ov mimo bilanc. Je fajn, ce je nekaj 10, 20% cenej, ampak zato pa je tko kot je.