Danes popoldne (29.12) čez Ljubelj

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Dajmo še 100-ič povedat....

ESP je sistem. Sistem, to pomenim, da je slupek elektronskih pomagal. Sistem vključuje; ABS ( to ja poznamo..? ), ASR in BAS.

Razumljivo...?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik TheMan pravi:
KSZ

Res ne vem kakšne polizdelke vozite. Meni nikoli ni bilo potrebno izklapljati ASR, prišel sem pa povsod. S službeno Octavio sem prišel tudi v največjem snegu do strank - tako da so mi pravili Yeti (še preden je škoda pogruntala tega prikupnega SUV-a). Nemalokrat se mi je zgodilo da sem se na poti v dolino umikal snežnemu plugu.

https://www.youtube.com/watch?v=jYEUpZhxrpI Ena predstavitev na terenu kateri je 3x bolj zaheban od realne situacije na cesti.

cheer.gif

Nekako imam občutek, da ljudje ne znajo uporabljat ASR...sam trdim, da deluje najbolje takrta, ko držiš plin praktično do konca...in tudi prideš "do konca".

Se mi zdi, da ljudje, ko vidijo lučko , ki utripa, se ustrašijo in spustijo gas...in potem seveda ni moči in ostanejo v snegu...kriv je pa kdo drug, kot ASR...:)

Možno pa je, da so razlike med proizvajalci ASRov...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Citat:
Uporabnik TheMan pravi:
KSZ

Res ne vem kakšne polizdelke vozite. Meni nikoli ni bilo potrebno izklapljati ASR, prišel sem pa povsod. S službeno Octavio sem prišel tudi v največjem snegu do strank - tako da so mi pravili Yeti (še preden je škoda pogruntala tega prikupnega SUV-a). Nemalokrat se mi je zgodilo da sem se na poti v dolino umikal snežnemu plugu.

https://www.youtube.com/watch?v=jYEUpZhxrpI Ena predstavitev na terenu kateri je 3x bolj zaheban od realne situacije na cesti.

cheer.gif

Nekako imam občutek, da ljudje ne znajo uporabljat ASR...sam trdim, da deluje najbolje takrta, ko držiš plin praktično do konca...in tudi prideš "do konca".

Se mi zdi, da ljudje, ko vidijo lučko , ki utripa, se ustrašijo in spustijo gas...in potem seveda ni moči in ostanejo v snegu...kriv je pa kdo drug, kot ASR...:)

Možno pa je, da so razlike med proizvajalci ASRov...

Ja, pri meni je bilo verjetno omenjeno razlog. Prvič sem naletel na take razmere v avtomobilu z ASR - bom vedel za drugič
PS: pa ne krivim ASR-ja
wink-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
cheer.gif
,

Spomnim, se pred leti, ko so nevemkdo in nevem kje
smile-1.gif
naredili neko raziskavo o ABSu...torej, če ljudje vedo kaj ABS je in kako dela?
Rezultat...pričakovan, velika večina ni vedela kaj je, še hujše; bilo je veliko primerov, ko so videli, da je ABS "prijel" so iz panike spustili bremzo...
stupid-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Na vseh Renaultih je vsaj ASR izklopljiv do 50km/h. Na večjih/boljših kantah tudi ESP, na Cliotih, Twingačih, Meganih pa vsaj ASR. Tko pravi teorija in tudi praksa, preverjena tudi na plošči na Vranskem.

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.406
487
83
::1/128
A kdo ve, kako je z izklopom ESP pri novem Polotu. Lani sem bil namreč z njim na vranskem, pa je inštruktor sveto trdil, da ni šans, da se da ESP popolnomo izklopiti, čeprav avto pri izklopljenem ESP ni niti trznil, ko sem ga na tisti plošči pustil, da me je vrtelo ene par krogov, medtem ko se je pri vklopljenem takoj čutilo in slišalo, da bremza na posamezna kolesa in poskuša avto poravnati.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.247
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Alijen pravi:
Uradno
smile-1.gif
Moj nima asr ma samo esp. ASR nima veze z ESP asr je za speljevanje esp za bremzanje

Nehaj se blamirat s takimi izjavami.
ESP brez ASR ne obstaja. Lahko pa pri avtu z ESP ASR izklopiš, recimo (če ima dvostopenjski izklop ESP ali če se ESP ne da popolnoma izklopit).

Mimogrede: sem doti ASRjev sprobal, so taki, kjer avto res dobesedno crkne, so odlični, recimo z dodatno funkcijo za vožnjo po snegu.
Ampak še vsakič, ko smo te stvari sprobali (ponavadi v testnih centrih na severu Švedske/Finske) je pri pospeševanju po snegu bolje brez ASR, tudi pri nasjbolj dodelanih (recimo citroenov snow motion ali kaj je že). Trik je lev tem, da za ne verjemaeš v bedarijo o prestavljanju pri nizkih vrtljajih in da imaš malo občutka, pri koliko zdrsa določena guma najbolje grabi.
Do 100 na uro sem recimo C5 z Snow Motion ASR pustil zadaj za kake 3 dolžine avta.
Ko je pa enkrat malo snega, malo ledu (torej da oprijem pod levim in desnim kolesom ni stalno približno enak), je pa ASR pratkično v 100% primerov boljši.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Scenic II (2003-2009) ima gumb za izklop ASR (kombinacijaASR+ESP+CSV+...something) v sklopu stikal pod gumbom za električno ročno zavoro... Od leve proti desni pa takole:
-višina snopa žarometov
-reostat
-park senzorji
-izklop ASR

Če tega stikala ni tudi ESP+ASR+CSV ni.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Tale video je odličen prikaz delovanja in pomaganja elektronike. Niti približno si nisem mislim, da bo toliko pomagala.
Je pa drugače verjetno res to, kar mnogi pišete. Da se ljudje enostavno vstrašimo utripanja lučke, ki kaže da kolesa drisjo in potem spustimo gas. Za sebe že lahko rečem, da je tako. Verjetno tudi zato ker sem pač bil pri avtu brez ASR-ja in ESP-ja navajen, da takoj ko slišim zdrsavanje koles odvzamem gas in probam z manj gasa dalje.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.601
489
83
nekateri, ki smo v prihodnosti za Ljubelj natikali verige smo iz istih razlogov preklopili na 4x4 vozila... čez komot ga ni:)

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Jaz sem pri vseh Renaultih do sedaj videl, da je izklopljiv ESP (ne samo ASR).
Se pa nad 50km/h vklopi nazaj pri vseh, razen pri RSih ne.

Jaz sem čez Ljubelj lažje prišel z izklopljenim ESPjem, oziroma ASRom. Pri vklopljenem se avto ni premaknil iz mesta, ko sem ga pa izklopil in zavrtel v malo višje obrate pa se je dalo speljati iz mesta.
Tudi tukaj naprimer, ko je vklopljen nekaj cinca gor in dol po klancu, če ga pa izklopim in zavrtim v višje obrate, pa pride na vrh klanca.
https://www.youtube.com/watch?v=3igmJoZPeP8

Kaj pa pomeni pokanje pri speljevanju, ko je vklopljen sistem proti zdrsu? Je to delovanje ABSa, da zavira kolo, katero spodrsne ali kaj drugega?

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Dajmo še 100-ič povedat....

ESP je sistem. Sistem, to pomenim, da je slupek elektronskih pomagal. Sistem vključuje; ABS ( to ja poznamo..? ), ASR in BAS.

Razumljivo...?

Sicer ne vem, kaj točno si mislil, ampak ABS+ASR+BAS niti pod razno ne dajo še ESPja.

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
To mi še vedno ni jasno
smile-1.gif
Prepričan sem da bi lahko prednje gume skuril pa se ne bi asr vklopil a zadnjič sem slučajno se pripeljal čez eno znano križišče kjer je majhen nagib dol in je malo zadek spodneslo pa se je esp vklopil. Torej mi dela asr samo v primeru ko tudi zadnja kolesa zdrsnejo?

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Saj ni napisal tega. Napisal je, da ESP ni možen brez ABS, ASR in BAS. Čeprav za zadnjega nisem povsem prepričan, da je potreben za ESP.
wink-1.gif

Ne, napisal je, da je ESP sestavljen iz A, B in C. Manjka pa vsaj še D zraven.