Lastništvo d.o.o.

damo

Majstr
4. sep 2007
1.025
153
63
Prosim, če mi nekdo od ekonomistov razloži, sem tehnik in mi tole ni jasno.... Zadnjič sem bral, da ima nek d.o.o. več lastnikov: lastnik A ima 25%, lastnik B ima 40%, 35% pa je v lasti firme same.

Ni mi jasno, kako (in zakaj) je lahko firma lastnik (ali delni lastnik) sama sebe? Za kaj bi to bilo dobro? Kdo je potem upravičen do dobička oz. tega deleža dobička? In recimo, da neka tretja firma kupi to firmo. Komu nakaže kupnino oz. del kupnine?

Isto mi ni jasno, če ima delniška družba v lasti svoje delnice, recimo nek velik delež.

Hvala vam za razjasnitev.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.085
1.887
113
Emona / Carnium
GPT odgovor je spodaj, dokler ne pride dežurni finančnik oz. računovodja :)

1. Kako lahko podjetje "ima samo sebe" v lasti?

• V resnici podjetje ni resnični lastnik samo sebe, ampak gre za situacijo, kjer podjetje odkupi lastniške deleže ali delnice od svojih obstoječih lastnikov.
  • Pri d.o.o. se to lahko zgodi, ko družba odkupi deleže od enega od svojih družbenikov, namesto da bi ta delež prevzel nov lastnik.
  • Pri delniških družbah gre za lastne delnice, kar pomeni, da družba odkupi svoje delnice na trgu. Te delnice so nato v lasti družbe same.

2. Zakaj podjetje to naredi?

Razlogi za to so lahko različni:

• Upravljanje lastniške strukture: Podjetje lahko odkupi deleže ali delnice, da zmanjša število lastnikov ali poveča vpliv preostalih lastnikov.
  • Povečanje vrednosti delnic: Pri delniških družbah odkup lastnih delnic pogosto zmanjša skupno število delnic v obtoku, kar poveča vrednost preostalih delnic.
  • Finančna strategija: Podjetje ima morda presežek kapitala in se odloči, da ga namesto za investicije porabi za odkup lastnih delnic.
  • Odstranitev nezainteresiranih družbenikov: Če eden od družbenikov želi izstopiti, podjetje lahko od njega odkupi delež, namesto da bi ga prodal tretji osebi.

3. Kaj se zgodi z deležem, ki ga ima podjetje samo?

• Pri d.o.o.: Delež, ki ga ima podjetje, ne prinaša glasovalnih pravic niti deleža dobička, dokler ga podjetje ne proda nekomu drugemu. Ta delež se obravnava kot "zadržan".
  • Pri delniških družbah: Lastne delnice prav tako ne prinašajo glasovalnih pravic niti dividend.

4. Komu gre dobiček od tega deleža?

• Ker delež ali delnice, ki jih ima podjetje, ne prinašajo dividend, ta del dobička ostane v podjetju.
  • Praktično gledano, dobiček se razdeli med preostale lastnike v skladu z njihovimi deleži.

5. Kaj se zgodi ob prodaji podjetja?

Če tretja stranka kupi podjetje:

• Kupnino za lastniške deleže prejmejo dejanski lastniki, ki imajo deleže. Delež, ki ga ima podjetje, se ne šteje kot lasten vir.
  • Delež podjetja (lastne delnice ali lastni deleži) se lahko prodajo kot del dogovora, pri čemer kupnino za ta delež običajno prejme podjetje samo.

Primer konkretne situacije:

Če ima d.o.o. delež 35 % "v lasti samega sebe", to pomeni:

• Dobiček za ta delež ne gre nikomur in ostane v podjetju.
  • Preostalih 65 % dobička (25 % lastniku A in 40 % lastniku B) se razdeli med ostale lastnike.

Pri prodaji podjetja:

• Kupec plača lastnikom A (25 %) in B (40 %) za njune deleže.
  • Kupnina za delež podjetja (35 %) gre nazaj v podjetje.

Zaključek:

Dejstvo, da ima podjetje lastne deleže ali delnice, je predvsem finančna ali strateška odločitev. To omogoča več fleksibilnosti pri upravljanju podjetja, a ti deleži običajno ne prinašajo pravic, dokler niso ponovno prodani.

• Všeč mi je
Reactions: damo