Dan reformacije

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.462
580
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Ob velikem prazniku, dnevu reformacije, čestitam vem luteranom in vsem prepričanim sekularistom.

Danes se spominjamo 31. oktobra leta 1517, dneva ko je Martin Luther na vrata Wittenberške cerkve nabil svojih 95 tez in s tem sprožil osvobajanje evropskih narodov izpod jarma RKC. To je bil začetek konca monopola RKC nad znanostjo, razlaganjem Biblije in še česa. Evropski narodi smo dobili svoje knjižne jezike in svojo identiteto. Povprečen Evropejec je takrat dobil pravico, da si sam prebere knjige v sebi razumljivem jeziku.

Slovenci smo takrat dobili prve slovenske knjige in tudi prvi in edini izvorno slovenski črkopis, bohoričico. Žal je temu svetlemu obdobju sledila mračnjaška protireformacija, ki je hotela pomesti s pridobitvami reformacije. Na nek način je nam Slovencem protireformacija odvzela del naše identitete s tem, ko smo sprejeli gajico kot naš črkopis in s tem pohrvatili naš knjižni jezik. Če si sposodim našega "največjega" pesnika bi rekel, da ni vseeno al se prav piše kasha al kaša. V kashi je več slovenskega kot v kaši.

Seveda se boj za svobodno, svobodomiselno in napredno evropsko družbo ni končal z zatonom reformacije. Reformaciji je sledila francoska revolucija, ki je še bolj izrinila RKC iz posvetne oblasti. Po francoski revoluciji pa je prišla tudi 2. sv. vojna po koncu katere je RKC, ki je skozi vso zgodovino poskušala zatirati napredek evropski družbe, še nadaljnji vpliv na politiko in znanost.

Vendar s tem boj za sekularno in s tem svobodno evropsko družbo še ni končan. O tem razmišljanju se spomnim, da je bil pred nekaj leti v igri za italijanskega predsednika Massimo D'Alema, ki ni krščen. RKC naj bi ga takrat iz ozadja spodnesla ravno iz razloga, ker ni krščen. Zaradi takih neupravičenih posegov RKC v evropsko družbo je današnji praznik velikega pomena za nadaljnji napredek družbe v kateri živimo.
Torej boj za svobodno evropsko družbo še ni končan, smo pa od Luthra naprej dosegli velik napredek na tem področju.

Prav je, da praznujemo dan reformacije, kot praznik svobode. Ko govorimo o koreninah Evrope sta del teh korenin tudi reformacija in sekularizacija in ne samo judovsko- krščanska vera, kot so poskušali zapisati v evropsko ustavo.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Sljovenet, che se sam pochutish, kot da si suzhenj rkc, potem to tudi si, za razliko od nas, svobodnih mozh in zhena.
priden.gif

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.462
580
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Štibr, jas sem prepričan, da nisem in nikoli tudi nisem bil suženj RKC. Žal je ta praznik obravnavan kot nekakšen privesek dneva mrtvih, čeprav je dan reformacije eden največjih praznikov v letu. To ni samo praznik luteranov, protestantov ali evangeličanov pač pa vseh svobodomiselnih in naprednih. Seveda pa RKC želi ta praznik nekako potlačiti, to se je videlo tudi na eni izmed proslav pred leti, v času vladavine JJ, ko je bil v glavni vlogi proslave protireformatorski katoliški škof Hren, ki je zažigal velike intelektualne dosežke reformatorjev.

I

Izbrisan uporabnik #488

Jaz sem izobesil zastavo, čeprav ni državni praznik.
Pa ti stieber? si izobesli al si "kam" šel?

Slovenet pa je v prvem postu pravilno opisal pomen današnjega dela prostega dneva.

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.056
6.255
113
blizu močvirne prestolnice
Sta pa čudaka, toliko imata povedati čez RKC, toda tudi Luterani in ostale Protestantske ločine so Kristjani. ( katoliki, grko-katoliki luterani, kalvinisti, prezbeterjani, baptisti. armenski katoliki, afriški kristjani, pravoslavni........ )

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.462
580
113
44
Še vedno Rdeči revirji
Nobena od protestantskih ločin ni del institucije imenovane RKC. Ravno zaradi nazadnjaštva in mračnjaštva RKC so se protestantske ločine izločile iz aparata RKC. Prosim loči institucijo od vere.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Sta pa čudaka, toliko imata povedati čez RKC, toda tudi Luterani in ostale Protestantske ločine so Kristjani. ( katoliki, grko-katoliki luterani, kalvinisti, prezbeterjani, baptisti. armenski katoliki, afriški kristjani, pravoslavni........ )

RKC je najhujša. Očitno ti še vedno ne ločiš kdo in kaj so verniki in kaj je prevrantska organizacija, ki zlorablja vero.

I

Izbrisan uporabnik #488

Za nekatere je itak brezvez na kakšen dan pade...

Europark Maribor
Nedelja: od 9. do 15. ure
31.10.2010: poslujemo od 9. do 15. ure

Tako da...

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Tako je ...gih prejle sem se čudil, zakaj ketolibani nabijajo zvonove ..če se ne veste.: 15 do petih prihajajo mertve dushe prihajajo na ta svet, da se pozdravijo z nami, ki smo she zivi, potem pa nazaj ..to mi je povedala stara mama drugač

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
oni vedo, da bo na tem mestu ko je sedaj europark, čez cca 10 let še samo propadajoče skladišče in je sedaj še potrebno zadnje novce od ljudi potegnit
cheer.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Slovenet pa je v prvem postu pravilno opisal pomen današnjega dela prostega dneva.

Sem razobesil eno tak luškan flamur pa en tak kulski shqiponjë je gor...
cool-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Eno je tisto, kar ti misliš, drugo pa je dejansko stanje, ki se kaže skozi tvoje konstantno jokcanje na forumu. Sej Sneci je približno v isti koži...owned by cerkev...
evil.gif

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

trgovke delajo, kot da je delovni dan....pa je nedelja in praznik.

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Še zmeri lahko dajo odpoved, pa grejo na zavod iskat službo, kjer jim ne bo treba delat v nedeljo. Razen par tisoč ljud,i ki delajo ob nedeljah so trgovke največje revice.
smirk-1.gif