d.o.o. + s.p.?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Je možno odpret d.o.o. se v njem zaposlit kot direktor in vzporedno s tem potem še "popoldanca oz. normiranca al kaj je že sedaj"?

S.p. in d.o.o. ne bi sodelovala, s s.p. bi izdajal račune za storitve posameznim strankam, prek d.o.o. bi šle vse storitve, pri katerih so veliki materialni stroški.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Seveda lahko.
nahrung002.gif

Čeprav tole ne vem, a si hotel s tem spodaj kaj posebneg povedat ali vprašat?
Moj odgovor je bil le pravni na prvi del vprašanja.

>>>s.p. bi izdajal račune za storitve posameznim strankam, prek d.o.o. bi šle vse storitve, pri katerih so veliki materialni stroški.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Preveri kako je s tem, da se promet sešteva med d.o.o. in s.p. v tvojem primeru...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Mare2 pravi:
Seveda lahko.
nahrung002.gif

Čeprav tole ne vem, a si hotel s tem spodaj kaj posebneg povedat ali vprašat?
Moj odgovor je bil le pravni na prvi del vprašanja.

>>>s.p. bi izdajal račune za storitve posameznim strankam, prek d.o.o. bi šle vse storitve, pri katerih so veliki materialni stroški.

Gre se za zobozdravstvene storitve.

Pri nekaterih je glavni strošek moj čas, in v tem primeru, bi izdal račun kot s.p., ker je zadeva bistveno manj obdavčena kot če si iz d.o.o. plačo izplačam. Poleg tega ne rabim vodit stroškov, ker so normirani.

Potem pa so še druge storitve, pri katerih je kar nekaj materialnih stroškov (recimo implantati, zdravljenje zob itd.). Tisto bi potem prek d.o.o. fakturo stranki izstavil, da bi imel v bistvu ta denar za to, da si izplačujem neko povprečno plačo, ostalo pa imam za nabavo materiala, in plačevanje faktur (najemnina, telefoni, lizing avta itd.)

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Taka kombinacija je mogoča.
Sta pa pojma popoldanec in normiranec različna pojma.....ne gre za eno in isto zadevo.

-Če boš imel pri enem normirane odhodke in pri drugem realne in boš ,opravljal enako dejavnost (zdravstvene storitve) se promet obeh za namene pogojev normiranca seštevajo.
- Enako velja seštevanje prometa za pogoje zavezanosti za DDV.

Mogoče bi se v tem primeru celo bolj splačalo, da si zavarovan preko s.p.-ja in ne zaposlen na d.o.o.-ju.

Ping

Pripravnik
10. jul 2014
99
3
8
Citat:
Uporabnik prijam pravi:
Sta pa pojma popoldanec in normiranec različna pojma.....ne gre za eno in isto zadevo.

-Če boš imel pri enem normirane odhodke in pri drugem realne in boš ,opravljal enako dejavnost (zdravstvene storitve) se promet obeh za namene pogojev normiranca seštevajo.

Mogoče bi se v tem primeru celo bolj splačalo, da si zavarovan preko s.p.-ja in ne zaposlen na d.o.o.-ju.

Na računovodskem forumu je bilo napisano:

Če ima istočasno s.p. in d.o.o., se ne more zavarovati na d.o.o., ker ima s.p. prednost in na ZZZS tega ne dovolijo.

In še en citat:

Isto velja v primeru, če imate poleg s.p.-ja tudi d.o.o. (zavarovati se morate po podlagi 005 kot s.p. in ne po podlagi 040 kot poslovodna oseba).

Ping

Pripravnik
10. jul 2014
99
3
8
Citat:

Ne drži, če govorimo izključno iz stališča prispevkov.
Na d.o.o. lahko plačaš prispevke za minimalno plačo in to ne glede na dobiček podjetja.
Na s.p. plačaš glede na dobiček, ampak ne manj kot 54% PP, torej več kot je minimalna plača.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Upoštevaj še, da popoldanski s.p. ni zastonj, pri čemer ti ne prinese nič za pokojninsko zavarovanje ...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Upoštevaj še, da popoldanski s.p. ni zastonj, pri čemer ti ne prinese nič za pokojninsko zavarovanje ...

Že, samo od prihodkov popoldanca mi je včasih ostalo cca. 80% nakazil, kljub stroškom. Na penzijo ne računam, bom sam poskrbel za njo.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
čakite malo. Ali lahko je on zaposlen pri nekom (pa magari svojem d.o.o.) in potem za tega istega delodajalca (torej spet njegov d.o.o.) dela preko s.p.? Kaj ni to prepovedano?

Oziroma če vprašam drugače. Lahko jaz za svojega delodajalca lahko popoldne delam tako, da mu izstavim račun preko svojega popoldanskega s.p. ali mi mora on plačevati v smislu nadur ipd?

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Torej gre za več kot 100k prometa letno vse skupaj? Zaposlen pa boš le ti?

Če oboje ja, potem imaš res problem, ker ne bo šlo več z normirancem.
smile-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
čakite malo. Ali lahko je on zaposlen pri nekom (pa magari svojem d.o.o.) in potem za tega istega delodajalca (torej spet njegov d.o.o.) dela preko s.p.? Kaj ni to prepovedano?

Oziroma če vprašam drugače. Lahko jaz za svojega delodajalca lahko popoldne delam tako, da mu izstavim račun preko svojega popoldanskega s.p. ali mi mora on plačevati v smislu nadur ipd?

pri odpiralcu teme je to, da ne bo posloval med d.o.o. in s.p. ampak bo izdajal račune enkrat z enega in drugič iz drugega.

Drugače pa si lahko zaposlen pri enem d.o.o. in popoldan delaš še nekaj za njega in mu izstaviš račun preko popoldanskega s.p.. Po mojih info mora biti samo dejavnost različna. Se pravi dopoldan si zobozdravnik, popoldan pa zaračunaš pranje avta.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:

Potem pa so še druge storitve, pri katerih je kar nekaj materialnih stroškov (recimo implantati, zdravljenje zob itd.). Tisto bi potem prek d.o.o. fakturo stranki izstavil, da bi imel v bistvu ta denar za to, da si izplačujem neko povprečno plačo, ostalo pa imam za nabavo materiala, in plačevanje faktur (najemnina, telefoni, lizing avta itd.)

Tole me je zmotilo. On bi si dajal plačo iz D.o.o., potem pa se plačeval račune izdanega z s.p. Obakrat opravlja z davčnega stališča enake storitve - zobozdravstvene.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Ping pravi:
Citat:
Uporabnik prijam pravi:

Na računovodskem forumu je bilo napisano:

Če ima istočasno s.p. in d.o.o., se ne more zavarovati na d.o.o., ker ima s.p. prednost in na ZZZS tega ne dovolijo.

In še en citat:

Isto velja v primeru, če imate poleg s.p.-ja tudi d.o.o. (zavarovati se morate po podlagi 005 kot s.p. in ne po podlagi 040 kot poslovodna oseba).

Drži. Tudi zakonodajno ima s.p. prednost pred zaposlitvijo oz. zavarovalno podlago 001.
Drži pa tudi da zadeve niso nekaj extremno kontrolirane.... in menim, da nebi komplicirali pri prijavi. Načeloma bi lahko tudi prvo registriral d.o.o. se zaposlil in šele kasnej registriral s.p..

Sicer pa kot sem napisal bolj predlagam zavarovanje na s.p. kot na d.o.o......sicer je pa zadeva stvar kalkulacije.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Ping pravi:
Citat:

Ne drži, če govorimo izključno iz stališča prispevkov.
Na d.o.o. lahko plačaš prispevke za minimalno plačo in to ne glede na dobiček podjetja.
Na s.p. plačaš glede na dobiček, ampak ne manj kot 54% PP, torej več kot je minimalna plača.

Sicer je zadeva stvar kalkulacije,na počez težko rečem, ampak....

Če bo na s.p.-ju normiranec je kar precej visoka meja da plačuješ višje prispevke od minimalnih. če bo na d.o.o.-ju in s.p.-ju lovil mejo 100k prometa, in če bo d.o.o. ustvaril pretežni del prometa bodo na s.p.-ju prispevki minimalni.
Kot je že nekdo omenil tudi pavšalni prispevki imajo določeno vrednost 65eur in nimaš od njih nič.
Če gre na s.p.-ju za prvi s.p. je še oproščen delnega plačila prispevkov.
In če vi bil na d.o.o.-ju edini lastnik in direktor hkrati, ne drži, da bi bila osnova za placo minimalna plača.

Edine zadeve v prid d.o.o.-ja so.....
Ker je na s.p.-ju obdavčen cedularno bi pri plači d.o.o-ja lahko pokoristil vse olajšave.
Višino plače lahko korigiraš ne glede na višino prihodkov.
Če je morda mlajsi od 30 let, oprostitev placila prispevkov na izplacano plačo ob zqposlitvi za nedoločen čas.

Kot sem omenil.....vse je stvar kalkulacije.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:

Pri zgornjem je omenil, da ne bosta medsebojno poslovala.

Pri spodnjem......načeloma ni omejitve.....bi pa moral dokazovati, da si opravil storitve, ki niso del tvojega delovnega razmerja.
So pa te zadeve relativno na majavih tleh
smile-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.638
1.224
113
Celje
Citat:
Uporabnik prijam pravi:

Kak pa če opravljaš različne dejavnosti na d.o.o. in s.p.? se bi tudi takrat sešteval promet?

Na enem bi imel trgovino, na drugem pa recimo izdelavo internetnih strani?

Kako pa razdeliš stroške recimo v takšnem primeru? telefon? elektrika?...

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik prijam pravi:

Kak pa če opravljaš različne dejavnosti na d.o.o. in s.p.? se bi tudi takrat sešteval promet?

Na enem bi imel trgovino, na drugem pa recimo izdelavo internetnih strani?

Kako pa razdeliš stroške recimo v takšnem primeru? telefon? elektrika?...

Promet za normiranca se v takem primeru sešteva, promet za DDV ne.

Zakaj bi delil stroške?Stroške moraš ločiti in to je to.