čuden zvok

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Zadnja 2 tedna opažam, da ima avto drugačen zvok. Bodisi ko ga prižgem, bodisi ko se vozim in je ogret na delovno temperaturo. Preden grem do mehanika, me zanima, a bi mi zdal kdo povedati, kaj bi lahko bilo narobe.

Avto pa je VW Bora 1.6 benz 8V, letnik 1998

hvala

VIDEO

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik Robert pravi:
Klik-klik-klik ?

oz. tk-tk-tk-tk-tk-tk

Zdaj ko si omenil dročnike, sem takoj našel zadevo preko googla na raznih forumih in vsi imajo isti problem kot jaz
frown-1.gif

glede na ceno menjave upam, da so res samo za nastavit
redface-1.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Olje nalij, če imaš srečo, je samo to.

hm, bom jutri preveril, če ga je slučajno premalo, vendar sem imel servis lani maja, od takrat pa sem naredil 12k km in do sedaj nisem imel nikoli težav z oljem + tega delam servis vedno 1x na leto (ponavadi maja oz. pred morjem)
rolleyes-1.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik tony pravi:
Olje nalij, če imaš srečo, je samo to.

pa to je bilo to
smile-1.gif

dolil sem olje in zvok je izginil
cheer.gif

mi je pa zanimivo, da je v manj kot 1 letu avto "popil" olje
rolleyes-1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.039
5.650
113
Citat:
Uporabnik satelite_mike pravi:
maš pa ja stare jajce, in te bodo zmeraj bolj pile olje.

Čist normalna stvar za nekoga z zelo kratkimi intervali.....če pogledaš drobni tisk v servisni se to obravnava kot extremna uporaba avtomobila ( razpolovljeni servisni intervali)

Olje bodo pa ta "jajca" vedno bolj pila pa ne zato ker so jajca....ampak ker je že parx zamudu dolivanje in s tem naredu škodo motorju ker je vozu z min levelom olja.....poliranje cilindrov....večja obraba delov...

Al naj bolj gleda na olje (bolj pogosto čekiranje nivoja)....al pa naj zamenja polsintetiko na sintetiko (5w40) kar bo tud umirilo pitje pri kratkih relacijah (sintetika več zdrži v extremih)

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:

Čist normalna stvar za nekoga z zelo kratkimi intervali.....če pogledaš drobni tisk v servisni se to obravnava kot extremna uporaba avtomobila ( razpolovljeni servisni intervali)

Olje bodo pa ta "jajca" vedno bolj pila pa ne zato ker so jajca....ampak ker je že parx zamudu dolivanje in s tem naredu škodo motorju ker je vozu z min levelom olja.....poliranje cilindrov....večja obraba delov...

Al naj bolj gleda na olje (bolj pogosto čekiranje nivoja)....al pa naj zamenja polsintetiko na sintetiko (5w40) kar bo tud umirilo pitje pri kratkih relacijah (sintetika več zdrži v extremih)
Pa kakšna je to lebava konstrukcija motorja da nivo olja vpliva na obrabo in dela škodo?
bonk.gif
Pustmo to če ga zmanjka...

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:

jeba je, če ga je škoda oz. je škoda € za nakup novega, če ta čisto ok služi svojemu namenu
rolleyes-1.gif

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
ampak ker je že parx zamudu dolivanje in s tem naredu škodo motorju ker je vozu z min levelom olja.....poliranje cilindrov....večja obraba delov...

A 1x na leto ni dovolj, da menjam olje + filtre? (to je na ca. 13k km)

Torej praviš, da naj zamenjam trenutno olje za 5w40?

ARAL HIGH TRONIC NEW 5W-40
sprasujem se.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.039
5.650
113
Ni nujno...lahko ostaneš na 10w.....sam ti ga bo prej pilo kot sintetiko

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Ni neke razlike med 5w in 15w40 po porabi olja, oba bo pilo, le 5w je boljše za hladnejše dni, polet je pa lahko tud 15w40. Za porabo olja se praviloma da recimo 5w50.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Ampak uporabljaj 10w40 in ga kontroliraj

itak, ker tale zadeva me je pošteno prestrašila + tega do sedaj nisem imel nikoli težav z oljem, katerega sem tudi redno gledal, a ravno ko ga 1x ne preverim, se zgodi to
crazy1.gif

sem pa zdaj vlil noter 2.5l olja in je na palčki prišlo do polovice max/min in upam, da bo vzdržalo do maja
smile-1.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.039
5.650
113
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Ni neke razlike med 5w in 15w40 po porabi olja, oba bo pilo, le 5w je boljše za hladnejše dni, polet je pa lahko tud 15w40. Za porabo olja se praviloma da recimo 5w50.

Ne gre se za razlike v gostoti...

Ampak med mineralnim...polsintetičnim....in sintetiko