CRO cena kave

13. jul 2011
2.677
626
113
če je cena jasno označena na ceniku in je enaka za vse, potem je poštena, ja. Pač pretirana, ampak poštena.

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Komplicirate. Gostinec pač domačim lahko da popust, zakaj pa ne? Nekdo hodi v lokal vsak dan in tam pusti nekaj denarja, potem gredo pred poletjem cene gor in gostincu se pač ne zdi fer, da stalne stranke nasrkajo in jih da tak popust, da ohrani prejšnjo ceno. To je stalna praksa pri nas (primorska, gorenjska), ne vem zakaj bi bilo tu drugače. Če bi imel jaz lokal, imam sigurno kavo in pivo za domačine ceneje.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.029
3.694
113
Saj se vidi, da ima na računu enkrat Latte Machiato, drugič pa Latte M. Že vedo zakaj.

13. jul 2011
2.677
626
113
Popust mora biti na računu jasno označen - v tem primeru ni bilo tako, pač pa je isti artikel v sistemu voden pod dvema postavkama z različno ceno.
Sicer pa kdo pravi, da je npr. en Osiječan v Poreču pogosteje kot npr. kakšen tržačan?

13. jul 2011
2.677
626
113
Citat:
Uporabnik motofrik pravi:
Ostanki socializma, dvojne cene... Spomnimo se, da je v Jugoslaviji bila dvojna cena na AC...

Se spominjam table na pomolu v Istri: "Fish picnic 10.000 DIN (za Jugoslovane pet tisuæa)" :D

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Citat:
Uporabnik pinkobalinko pravi:
Popust mora biti na računu jasno označen - v tem primeru ni bilo tako, pač pa je isti artikel v sistemu voden pod dvema postavkama z različno ceno.
Sicer pa kdo pravi, da je npr. en Osiječan v Poreču pogosteje kot npr. kakšen tržačan?

Joj slovenci...A če bi bil pa popust na računu te pa ne bi bolelo? Še za popust nisem čisto ziher ali mora biti ali ne. Mogoče delaš na DURS-u ali kaj te boli?

Jaz če bi imel lokal in sezonske cene bi se seveda odločal koga bom po turistično lupil in koga ne. Če bi imel pivo za stalne goste (ali pa simpatične kakor želiš) 2 EUR, ga nekemu težaku sigurno ne prodam po tej ceni. Ne razumem zakaj bi moral nekdo, ki pride k meni prvič in zadnjič v lokal plačati pivo po isti ceni kot nedko, ki je pri meni 300 dni v letu.

bonk.gif

13. jul 2011
2.677
626
113
Tolči se po glavi, mogoče se ti bo posvetilo, da tu ni šlo za stalni vs. naključni gost, pač pa za to da je en gost naročil v HR, drugi pa v EN jeziku. Nihče ni vprašal za nikakršen popust niti ga nihče ni dobil.
Lokali na turističnih lokacijah, ki želijo obdržati stalne goste, navijejo cene, stalnim gostom pa razdelijo kartice za popust. Navadno se konča tako, da tak lokal ostane brez naključnih gostov.
V Italiji (saj ne, da jih gre postavljati za vzor) imajo dvojne cene glede na to, kje spiješ pijačo - ena cena je "al banco", pri šanku, druga pa "al tavolo", s postrežbo pri mizi. Vendarje to jasno označeno na ceniku, seveda pa računajo s tem, da turisti ne bodo vedeli kaj pomeni "al banco" in kaj "al tavolo".

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Pa zakaj bi moral on nekako opravičit zakaj je dal tisti punci cenejšo kavo?!? Mogoče je dal pač ceneje, ker mu je bila enostavno všeč...

P.S.: šlo je za hrvat in tujec. Sklepam, da če bi ti spil pivo pri meni za 2 eur kot slovenec, jaz pa bi ga savdijcu zaračunal 2,50, da bi šel isto v luft? Ne se smešit prosim, pač se je odločil do bo nekomu dal nižjo ceno - kaj tebe briga zakaj. Na ceniku je 10 HRK, sem siguren, in toliko je on plačal. Torej??

P.S.2: me zanima kako bi te bolelo šele, če bi tista punca dobila kavo zastonj
hysterical-1.gif

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Beri komentarje pod članki o Sloveniji, pa boš videl, kako nas imajo radi.
Komentatorji pod takimi članki so "bezobrazni ljudi" in ne delujejo v gostinstvu. Zelo dvomim, da bi šiptarska mafija, ki obvladuje velik del istrskega obalnega gostinstva (ter delno kvarnerskega) tako strašno bila nastrojena proti Slovencem. Jaz nisem imel nikoli, ampak res nikoli, kakršnihkoli težav zaradi gostincev samo zato, ker sem Slovenec. Kaj pa pišejo razni brezdelni komentatorji na tvojih omiljenih medijih, pa to nima veze z realnostjo.

467716-post_slo.gif

Jaz tudi isto, pa smo prekrižarili ajaj od istre pa tudi do precej južneje od Splita. Kot pravi keber. Obnašali smo se normalno, brez ven metanja ker imamo dovolj keša...
Glede cen, no letos primerjava makarska in slovenija, cena sladoleda recimo, tam doli pri šiptarju zraven plaže po 6kun in ta je faca, vedno, ampak res vedno je dal za 6kun 2 kepici, kje pa še to vidiš?? Ravno zaredi tega sva praktično vse dni na plaži hodila k njemu, no potem sva raje že kar tam prakticirala tudi jutranjo kavico.
Pred dnevi oziroma 15.8. sem bil na obisku pri sorodnikih na dopustu v Izoli in tam je sladoled 1,2eur.
Če še potegnem črto pod ostalimi cenami, je edina stvar kjer je opazna podražitev (v Makarski) tisti vlakec ki vozi od enega konca mesta do drugega, ostalo lahko rečem da je na istem nivoju, mediji nabijajo u 3pm
uf-1.gif

Lp.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.141
6.959
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik poldo pravi:
Citat:
Uporabnik BuDi pravi:
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Nevem kje najdete take.gostilne ze celo zivljenje hodim na hrvasko in so vedno normalne cene?
10 kn je za večino normalna cena, ni pa poštena.
Simonov zaliv...kapucin v papirnatem loncku 2.8€ to je postena cena...
Ko si gabze omenil. Pedolin 15 evrov, na kuponkotu pa 4,9 (6,9). Ni pa hotel na plazi prodati po kuponko ceni. Je pa kljub temu bil korekten pri oddaji.

13. jul 2011
2.677
626
113
Citat:
Uporabnik Peror pravi:
Pa zakaj bi moral on nekako opravičit zakaj je dal tisti punci cenejšo kavo?!? Mogoče je dal pač ceneje, ker mu je bila enostavno všeč...

P.S.: šlo je za hrvat in tujec. Sklepam, da če bi ti spil pivo pri meni za 2 eur kot slovenec, jaz pa bi ga savdijcu zaračunal 2,50, da bi šel isto v luft? Ne se smešit prosim, pač se je odločil do bo nekomu dal nižjo ceno - kaj tebe briga zakaj. Na ceniku je 10 HRK, sem siguren, in toliko je on plačal. Torej??

P.S.2: me zanima kako bi te bolelo šele, če bi tista punca dobila kavo zastonj
hysterical-1.gif

hysterical-1.gif

dvomim, da je ta konobar lastnik in da on sploh o čem odloča
In bi bilo zanimivo videti cenik na katerem bi pisalo, da se cene oblikujejo glede na to, koliko si všeč natakarju. :D

Sicer pa me ne boli prav nič, bo pa bolelo lastnika, ko mu bo promet padel.

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.825
647
113
Citat:
[
hysterical-1.gif

In bi bilo zanimivo videti cenik na katerem bi pisalo, da se cene oblikujejo glede na to, koliko si všeč natakarju. :D

Mislim da ga bo še bolj bolelo ob obisku davčne in/ali tržne inšpekcije.

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Promet padel?? Hehe ne ga srat. In da daš popust ne rabiš bit lastnik lokala. Pejdi kdaj vsaj na kavo fantek no. Po veliki večini lokalov pri nas dobim kot stalen gost nekaj ceneje. Ne boš verjel, nekje mi tudi pico računajo samo kot navadno, čeprav naročim tudi dodatke. Ti bi se požrl od zavisti.

Pivo v parih kafičih pijem po znižani ceni za stalne goste, kavo v 10ih lokalih pijem ceneje. Ali kot domačin ali pa kot stalni gost. In vsi ti lokali še vedno delajo.

Ampak ti zdaj veš, da bo tale propadel. Smešno

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Citat:
Uporabnik bertoncl pravi:
Citat:
[
hysterical-1.gif

Mislim da ga bo še bolj bolelo ob obisku davčne in/ali tržne inšpekcije.

Bil sem zraven v Slovenskem lokalu, ko je inšpektor vprašal zakaj ima šef dvojne cene za točeno pivo. Ko mu je povedal kar sem ti povedal jaz, je rekel ok in se poslovil. Kazni ni bilo in je ne bo.

Nehajta se smešit res, to je stalna praksa povsod na svetu, sploh v turističnih lokacijah.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
odvisno od lokala do lokala... določeni lokali znajo pritegnit redne goste. pač ali z rundo na račun hiše itd... se mi je pa zgodilo tudi da šefica v enem lokalu ni hotela niti ene runde častit...pa smo tam zapravil vsak dan kar nekaj€€€ je odvisno od lastnika.

kelnarca/kelnar pa seveda NE SME sam dajat popusta. razen če je dogovor da vsako x rundo "preskoči",.,., imaš pa tudi ekstreme kjer kelnar pač malo navzgor/narobe

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Le zakaj ne bi kelnar smel lepo te prosim...če šef dovoli in zaupa pač da lahko vsak popust

13. jul 2011
2.677
626
113
ojoj...
natakar/prodajalec lahko da popust, če je z lastnikom poprej dogovorjen o tem kakšen popust se da, če gost vpraša po njem. Lastnik, ki zaposlenim prosto pusti odločanje o tem, hitro zapre.
In še enkrat - tu ni šlo za stalni vs. naključni gost, ker je takoj jasno, da natakar tudi deklet, ki sta naročili v HR jeziku ne pozna.