Ah no Matey, ne pretiravat.
Sem pogledal zgodovino oz. ceno mojega zdravljenja za zadnjih 10 let pa sem do covida državo oz. zdravstveno zavarovalnico koštal 3 EUR. Sedaj odkar je covid pa so mi samo za pik z brezveznim poceni cepivom vzel 15 eur. Skratka samo jst sem zaradi covida, samo s cepljenjem v sistem zdravstva prispeval 10x več kot pred covidom.
Pa ko daš stvari na kocko oz. kroglo vidiš kako stojijo. Recimo nova pediatrična klinika* je stala <100 miljonov z izgradnjo in komplet opremo in ima placa za 250-300 otrok po najvišjih standardih, letno zdravijo tam 10.000 otrok. Prejšnji teden smo pa v RS pokurili 2.000.000 (DVA miljona) PCR testov za dokazovanje covida in jih kurimo še hitreje zadnje dni. Ne vem koliko država plačuje za PCR teste sedaj, ampak če je povprečna cena celega obdobja bila 50EUR potem smo zapravili že za eno pediatrično kliniko denarja.
Pa to je samo en merljiv strošek ki se ga da direktno preslikat v denar in se točno ve kje ta denar ostane (cena PCR testa je v večini cena dela + mašinerije ki jo laboratoriji itak že imajo oz. bi jo morali imet, ni nekih posebnih stoškov za material oz. so zanemarljivi). Kje so še HAT testi, samotestiranja, da ne govorimo o nadurah in dodatkih vpletenih v covid krizo.
* pediatrično kliniko sem dal kot primer revščine slovenskega zdravstva, saj se je 20 let zbiral denar po firmah in pri posameznikih (dobrodelno), ker državni proračun ni zmogel investicije. Ko so jo končno začeli gradit (SCT) so z aneks na ankes pobrali svinjske provizije vsi vpleteni, ampak na koncu smo za 100 miljončkov nekaj dobili.