Goople protokol dela takole. Na vsake toliko časa (recimo uro) si izmislim številko in jo sporočim vsem, ki me slišijo: 42, 759, 11, 15641, 132, 9363... Hkrati poslušam tebe, ki si me srečal in rekel, 23452, 432572 in njega, ki sem ga srečal in je rekel 753. On je bil torej z mano v stiku grobo rečeno pol manj ur kot ti.
Ti zboliš in se označiš kot takega. Vse tvoje številke, med njima tudi 23452 in 432572, se prenesejo v sistem (samo takrat!) in ker so v sistemu, je jasno, da je bil vsak, ki je slišal katero od teh številk, potencialno ookužen. Potencialno, ker samo slišati še ne pomeni okužbe in ker morda v času, ko sem te slišal, sploh še nisi bil bolan. Zbiram namreč za 14 dni številk in en teden nazaj si morda bil zdrav kot riba.
No, sam se vsake toliko časa povežem na strežnik NIJZ ali kjerkoli že ta seznam je in si prenesem dol zadnje sezname. Med njimi sta številki 23452 in 432572. Aplikacija mi javi, da sem srečal osebo, ki je sedaj pozitivna. Grem na testiranje.
Dokler ne srečam nobenega pozitivnega (ki sodeluje), je meni znano samo, kdaj sem srečal neko osebo, ki se je v tistem trenutku predstavila z neko številko. Ta ista oseba se bo čez nekaj časa (uro) predstavila drugače, zato se mi niti ne izplača skušati rekonstruirati, kdo je 23452 - ker največ, kar lahko dobim je, kdo je bil 23452 v tisti uri. Ko sem pozitiven, sem tako ali tako pozitiven. Sistem tudi ne beleži, kje se je to zgodilo - ni potrebno, bila sva blizu.
----------------------
Težava je, da ni jasno, kakšno aplikacijo ima v mislih vlada RS. Zgoraj omenjena aplikacija je smiselna za zdrave ljudi, ne za potrjeno bolne. Ker potrjeno bolan nima kaj hoditi naokoli. Zato lahko ugibamo, da je Goople protokol samo osnova, na njega pa naštrikano še kako lokacijski s***je.