Covid-19 Covid 19 Navodila vlade

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Bodimo natančni: od nekih 90 al kolko ventilatorjev jih je bilo ustreznih 13, dobavljivih v doglednem času 4, Geneov najslabše ocenjen, vsaj ta sklop, ki so ga ponudili - je namreč nadgradljiv z vsem kar bi ga naredilo "mercedes" s ceno ferarija.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Poznali so mnenje stroke in kupili edini negativno ocenjen ventilator, ki bi lahko poleg pacientov pobil tudi zdravstvene delavce. Imeli so pa pozitivna mnenje za ravno tako dobavljive aparate treh drugih firm. To res smrdi do neba.
Drži, ampak preden veš, ali je res tako, kot je videt na prvi pogled, je treba vedet (čeap pa na tarči niso raziskali):
- koliko drugih modelov je bilo dobavljivih v istem roku?
- kolikšna količina teh modelov?
- kašne so bile cene ostalih
- kakšno je bilo tveganje nabave pri ostalih

Samo z enimi se pač ne moreš ukvarjat, je treba gledat širšo sliko.

Poleg tega: ti morda niso bili fajn za kužne paciente, bi jih pa lahko uporabili na klasičnih intenzivah (kjer niso kužni), tiste od tam pa pri COVID pacientih.

Skratka: najprej je treba dobiti dovolj info. Ker vsaj meni je jasno le, da so se nabave začele prepozno. Že v januarju in februarju bi morali naročiti cca 100+ M kirurških mask, po 10-20M FFP2 in 3 mask, par 100 vetilatorjev, par 100M rokacic ipd. In Ker ro je itak minimum (kar se tiče mask in rokavic), ki bi morale biti v blagovnih rezervah če hočeš bit pripravljen na epidemijo.

Car

POSTman
4. avg 2007
8.573
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Kdo pa jokca? No, ti nimaš razloga, saj ti je tvoj ljubljeni vodja omogočil, da greš spet lizat ritko svojemu župniku. Pa pripelji mu nekaj otrok spotoma, da mu ne bo dolgčas. Saj imajo čas, v šolo ne smejo, v cerkev pa ni problema, da se lahko malo stisnejo z župnikom in starimi mamcami. Aja, saj država nima nič s tem, saj sta država in cerkev ločena! A ko se je začelo, je pa lahko država zaprla cerkve....

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Drži, ampak preden veš, ali je res tako, kot je videt na prvi pogled, je treba vedet (čeap pa na tarči niso raziskali):

Poleg tega: ti morda niso bili fajn za kužne paciente, bi jih pa lahko uporabili na klasičnih intenzivah (kjer niso kužni), tiste od tam pa pri COVID pacientih.

Skratka: najprej je treba dobiti dovolj info. Ker vsaj meni je jasno le, da so se nabave začele prepozno. Že v januarju in februarju bi morali naročiti cca 100+ M kirurških mask, po 10-20M FFP2 in 3 mask, par 100 vetilatorjev, par 100M rokacic ipd. In Ker ro je itak minimum (kar se tiče mask in rokavic), ki bi morale biti v blagovnih rezervah če hočeš bit pripravljen na epidemijo.
Tako težko prebrat kak post pred svojim? Točno tri poste pred tvojim je odgovor na (skoraj) vsa tvoja vprašanja:

Bodimo natančni: od nekih 90 al kolko ventilatorjev jih je bilo ustreznih 13, dobavljivih v doglednem času 4, Geneov najslabše ocenjen, vsaj ta sklop, ki so ga ponudili - je namreč nadgradljiv z vsem kar bi ga naredilo "mercedes" s ceno ferarija.
Cenovno GeneP najdražji od teh 4; tveganje nabave - who cares? - tudi GeneP jih je dobavil manj kot pol naročenih - do prvotnega roka!

Po drugi strani pa sekretarka prostodušno izjavi, da če jih ne rabimo jih bomo preprodali ali DONIRALI naprej!

Kar pa se tvojih predlaganih količin "obvezne" rezerve tiče, pa lahko rečem samo "buh nam pomagaj". Edina napaka je bila, da se prve dni januarja ni na nobeni od dobaviteljskih firm Blagovnih rezerv, nihče spomnil, da bi bilo dobro večje rezerve naredit, sredi januarja je že bilo prepozno, ker so se glavni kanali zaprli!

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Verjetno z 90, 13 in 4 mislis na stevilo ponudb, ne na stevilo ventilatorjev? Ker ce so bile 4 v doglednem casu, je potreben se odgovor na vprasanje, koliko bi vsak od teh 4 lahko dobavil ventilatorjev. Bi lahko ze en sam ponudnik dovokj? Ali sele vdi 4 skupaj ali pa se to ne.

Pa tega podatk v medijih sicer nisem zasledil. So ga v Tarci povedali?

Kar pa se tice blagovnih rezerv: kirusrske maske bi biľ treba, kot razumem, menjat na pol ure. Kar izracunaj si,, kaksna je mesecna poraba samo v zdravstvu. Pa da nimas vsaj 10 mask rezerve na prebivalca je tudi smesno.
Ce bi nabavljali, ko je bil cas, bi bil za drzavo zanemarljiv strosek. Pa to ne elti samo na prejsnjo vlado, amapk se kup vlad pred njo. Smo bili zenprej blizu pandemij.

• Všeč mi je
Reactions: dejk0

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Ne na št. ponujenih modelov/variant ventilatorjev. Od vseh ponujenih je bilo možno resno preverit 13 modelov (vsi certifikati in specifikacije v enem od razumljivih jezikov - ne kitajščini) in tu je konkretna naročena konfiguracija GeneP najslabša - jo je pa možno nadgradit v povsem ustrezno - in tu je po moje tudi keč odgovorov Bitenca o uporabi istega ventilatorja v tujini.
Vsi bi lahko dobavili zahtevano količino tako kot GeneP - na nikolovo - vsaj za zdaj.

Kar se rezerve tiče pa ti bom po domače - zakaj rabimo v vsakem avtu prvo pomoč - in še neodprto menjat na X let? Za brez veze!

Verjetno si tudi zasledil, da so beljgiske "državne rezerve" skurile več milijonov zaščitnih mask ob začetku epidemije - ker jim je pretekel rok uporabe!!!

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ne na št. ponujenih modelov/variant ventilatorjev. Od vseh ponujenih je bilo možno resno preverit 13 modelov (vsi certifikati in specifikacije v enem od razumljivih jezikov - ne kitajščini) in tu je konkretna naročena konfiguracija GeneP najslabša - jo je pa možno nadgradit v povsem ustrezno - in tu je po moje tudi keč odgovorov Bitenca o uporabi istega ventilatorja v tujini.
Vsi bi lahko dobavili zahtevano količino tako kot GeneP - na nikolovo - vsaj za zdaj.

Kar se rezerve tiče pa ti bom po domače - zakaj rabimo v vsakem avtu prvo pomoč - in še neodprto menjat na X let? Za brez veze!

Verjetno si tudi zasledil, da so beljgiske "državne rezerve" skurile več milijonov zaščitnih mask ob začetku epidemije - ker jim je pretekel rok uporabe!!!

To je pa še večja neumnost. Taki artikli imajo “rok uporabe” 3-5 let. Mirno nabaviš 10 miljonov in 1 leto pred potekom prodaš slovenskim zavodom/zasebnikom itak bi bila cena nižja kot pri dobaviteljih.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
To je pa še večja neumnost. Taki artikli imajo “rok uporabe” 3-5 let. Mirno nabaviš 10 miljonov in 1 leto pred potekom prodaš slovenskim zavodom/zasebnikom itak bi bila cena nižja kot pri dobaviteljih.
Sem slišal ja da sedaj pričakujete od blagovnih rezerv zaščitno opremo. ;)

Upam, da veš, da večina "robe" blagovnih rezerv še ni plačana ampak se plačuje, da je "na lagerju" če se jo bo rabilo in se takrat plača. Večina normalnih blagovnih rezerv (hrana, gorivo,...) ves čas kroži, pač določena količina mora bit na lagerju za nakup države.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113

Zadeva je komplicirana. Predvsem za SDS, zato so namocili pohlepnega pocivalska.

Formula je enostavna.
Knafljev sef je prof.Marko Noc, le-ta pa je skupaj z famoznim odpadnikom Mrevljetom tesna svetovalec Jelki Godec. Oba sta bila v komisiji za ventilatorje. Pocivalsek pa je mimo "dogovora" nabavil ta neuporabni crap ki ni izponjeval p od pogojev. Zato pa je Jelka tako diplomatsko molcala in "pomirjala" v tarci vceraj.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113

Kaj zdaj vemo, je vseeno. Šteje to, kaj so/bi morali (ob primernem delu) takrat vedeti. In še zdaj nikjer ne najdem za vse te ponudbe ponujene količine in dinamike dobav, poleg podatkov o izvoru in načinu dobave (kar je minimum, da lahko presodiš, koliko je bila kaka ponudba primerna). Brez tega nima smisla debatirat - in to holčem poudarit. Lahko nabijajo, lahko jih vlačijo po TV (deloma je to tudi prav,d a vsi vedo, da javnost gleda, kaj delajo, in še posebej je prav, da je novinar/voditelj oster in zahteven, ker po mojem bi moralo biti laganje pri odgovranaju na novinarska vprašanja kar lepo KD, kot laganje sodišču, če že nimamo politične kulture), ampak dokler se tega ne razišče, ne bo jasno, kaj je bilo. Poleg tega: če hočeš nekomu dokazat goljufijo, moraš dokazat tudi namen ... To, das e biznis ponesreči, ni goljufija.

• Všeč mi je
Reactions: 8888

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113

Točno to. Ali pa prodaš v tujino. Saj to je celo bistvo blagovnih, da se s takimi stvarmi ukvarjajo, da skrbijo, da imajo stalno primerno zalogo dovolj sveže robe. Samo nekdo ni določil, koliko je primerna zaloga te opreme. In ta (tisti) bi jih res morali dobiti po prstih.

• Všeč mi je
Reactions: 8888

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Zadeva je komplicirana. Predvsem za SDS, zato so namocili pohlepnega pocivalska.

Formula je enostavna.
Knafljev sef je prof.Marko Noc, le-ta pa je skupaj z famoznim odpadnikom Mrevljetom tesna svetovalec Jelki Godec. Oba sta bila v komisiji za ventilatorje. Pocivalsek pa je mimo "dogovora" nabavil ta neuporabni crap ki ni izponjeval p od pogojev. Zato pa je Jelka tako diplomatsko molcala in "pomirjala" v tarci vceraj.
Si natresel ena imena, ki jih ne poznam (razen ministra) in ki me ne zanimajo. Imena so mi nepomembna (razen na obtožnici in na sodbi), zanima me samo, kaj če in kaj je šlo narobe.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.390
1.258
113
Sem slišal ja da sedaj pričakujete od blagovnih rezerv zaščitno opremo. ;)

Upam, da veš, da večina "robe" blagovnih rezerv še ni plačana ampak se plačuje, da je "na lagerju" če se jo bo rabilo in se takrat plača. Večina normalnih blagovnih rezerv (hrana, gorivo,...) ves čas kroži, pač določena količina mora bit na lagerju za nakup države.
In enako bi bilo lahko z zaščitno opremo. Pač mora biti 100M mask na voljo, da država kupi.