Poznali so mnenje stroke in kupili edini negativno ocenjen ventilator, ki bi lahko poleg pacientov pobil tudi zdravstvene delavce. Imeli so pa pozitivna mnenje za ravno tako dobavljive aparate treh drugih firm. To res smrdi do neba.
Drži, ampak preden veš, ali je res tako, kot je videt na prvi pogled, je treba vedet (čeap pa na tarči niso raziskali):Poznali so mnenje stroke in kupili edini negativno ocenjen ventilator, ki bi lahko poleg pacientov pobil tudi zdravstvene delavce. Imeli so pa pozitivna mnenje za ravno tako dobavljive aparate treh drugih firm. To res smrdi do neba.
Tako težko prebrat kak post pred svojim? Točno tri poste pred tvojim je odgovor na (skoraj) vsa tvoja vprašanja:Drži, ampak preden veš, ali je res tako, kot je videt na prvi pogled, je treba vedet (čeap pa na tarči niso raziskali):
- koliko drugih modelov je bilo dobavljivih v istem roku?
- kolikšna količina teh modelov?
- kašne so bile cene ostalih
- kakšno je bilo tveganje nabave pri ostalih
Samo z enimi se pač ne moreš ukvarjat, je treba gledat širšo sliko.
Poleg tega: ti morda niso bili fajn za kužne paciente, bi jih pa lahko uporabili na klasičnih intenzivah (kjer niso kužni), tiste od tam pa pri COVID pacientih.
Skratka: najprej je treba dobiti dovolj info. Ker vsaj meni je jasno le, da so se nabave začele prepozno. Že v januarju in februarju bi morali naročiti cca 100+ M kirurških mask, po 10-20M FFP2 in 3 mask, par 100 vetilatorjev, par 100M rokacic ipd. In Ker ro je itak minimum (kar se tiče mask in rokavic), ki bi morale biti v blagovnih rezervah če hočeš bit pripravljen na epidemijo.
Cenovno GeneP najdražji od teh 4; tveganje nabave - who cares? - tudi GeneP jih je dobavil manj kot pol naročenih - do prvotnega roka!Bodimo natančni: od nekih 90 al kolko ventilatorjev jih je bilo ustreznih 13, dobavljivih v doglednem času 4, Geneov najslabše ocenjen, vsaj ta sklop, ki so ga ponudili - je namreč nadgradljiv z vsem kar bi ga naredilo "mercedes" s ceno ferarija.
Ne na št. ponujenih modelov/variant ventilatorjev. Od vseh ponujenih je bilo možno resno preverit 13 modelov (vsi certifikati in specifikacije v enem od razumljivih jezikov - ne kitajščini) in tu je konkretna naročena konfiguracija GeneP najslabša - jo je pa možno nadgradit v povsem ustrezno - in tu je po moje tudi keč odgovorov Bitenca o uporabi istega ventilatorja v tujini.
Vsi bi lahko dobavili zahtevano količino tako kot GeneP - na nikolovo - vsaj za zdaj.
Kar se rezerve tiče pa ti bom po domače - zakaj rabimo v vsakem avtu prvo pomoč - in še neodprto menjat na X let? Za brez veze!
Verjetno si tudi zasledil, da so beljgiske "državne rezerve" skurile več milijonov zaščitnih mask ob začetku epidemije - ker jim je pretekel rok uporabe!!!
Ti si ves čas daleč pod mojim nivojem. Ko boš na mojem, se pa javi!Zaenkrat se ne bom spustil na tvoj nivo. Ampak najprej pri sebi pošlihtaj.
Sem slišal ja da sedaj pričakujete od blagovnih rezerv zaščitno opremo.To je pa še večja neumnost. Taki artikli imajo “rok uporabe” 3-5 let. Mirno nabaviš 10 miljonov in 1 leto pred potekom prodaš slovenskim zavodom/zasebnikom itak bi bila cena nižja kot pri dobaviteljih.
Drži, ampak preden veš, ali je res tako, kot je videt na prvi pogled, je treba vedet (čeap pa na tarči niso raziskali):
- koliko drugih modelov je bilo dobavljivih v istem roku?
- kolikšna količina teh modelov?
- kašne so bile cene ostalih
- kakšno je bilo tveganje nabave pri ostalih
Samo z enimi se pač ne moreš ukvarjat, je treba gledat širšo sliko.
Poleg tega: ti morda niso bili fajn za kužne paciente, bi jih pa lahko uporabili na klasičnih intenzivah (kjer niso kužni), tiste od tam pa pri COVID pacientih.
Skratka: najprej je treba dobiti dovolj info. Ker vsaj meni je jasno le, da so se nabave začele prepozno. Že v januarju in februarju bi morali naročiti cca 100+ M kirurških mask, po 10-20M FFP2 in 3 mask, par 100 vetilatorjev, par 100M rokacic ipd. In Ker ro je itak minimum (kar se tiče mask in rokavic), ki bi morale biti v blagovnih rezervah če hočeš bit pripravljen na epidemijo.
Ne na št. ponujenih modelov/variant ventilatorjev. Od vseh ponujenih je bilo možno resno preverit 13 modelov (vsi certifikati in specifikacije v enem od razumljivih jezikov - ne kitajščini) in tu je konkretna naročena konfiguracija GeneP najslabša - jo je pa možno nadgradit v povsem ustrezno - in tu je po moje tudi keč odgovorov Bitenca o uporabi istega ventilatorja v tujini.
Vsi bi lahko dobavili zahtevano količino tako kot GeneP - na nikolovo - vsaj za zdaj.
To je pa še večja neumnost. Taki artikli imajo “rok uporabe” 3-5 let. Mirno nabaviš 10 miljonov in 1 leto pred potekom prodaš slovenskim zavodom/zasebnikom itak bi bila cena nižja kot pri dobaviteljih.
Si natresel ena imena, ki jih ne poznam (razen ministra) in ki me ne zanimajo. Imena so mi nepomembna (razen na obtožnici in na sodbi), zanima me samo, kaj če in kaj je šlo narobe.Zadeva je komplicirana. Predvsem za SDS, zato so namocili pohlepnega pocivalska.
Formula je enostavna.
Knafljev sef je prof.Marko Noc, le-ta pa je skupaj z famoznim odpadnikom Mrevljetom tesna svetovalec Jelki Godec. Oba sta bila v komisiji za ventilatorje. Pocivalsek pa je mimo "dogovora" nabavil ta neuporabni crap ki ni izponjeval p od pogojev. Zato pa je Jelka tako diplomatsko molcala in "pomirjala" v tarci vceraj.
In enako bi bilo lahko z zaščitno opremo. Pač mora biti 100M mask na voljo, da država kupi.Sem slišal ja da sedaj pričakujete od blagovnih rezerv zaščitno opremo.
Upam, da veš, da večina "robe" blagovnih rezerv še ni plačana ampak se plačuje, da je "na lagerju" če se jo bo rabilo in se takrat plača. Večina normalnih blagovnih rezerv (hrana, gorivo,...) ves čas kroži, pač določena količina mora bit na lagerju za nakup države.